<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSavaş, enerji krizi, enflasyon...İşte 2022'de AB----

Savaş, enerji krizi, enflasyon...İşte 2022'de AB

Savaş, enerji krizi, enflasyon...İşte 2022'de AB
22 Aralık 2022 - 12:55 www.finansingundemi.com

Avrupa Birliği 2022’yi Rusya ile gerilimden enerjiye, ekonomiden güvenlik ve göç sorununa kadar birçok sınamayla geçirdi.

Avrupa Birliği (AB), 2022'de savaş, enerji krizi ve enflasyonun etkileriyle mücadele etti. 2022, AB için Fransa’nın dönem başkanlığıyla başladı. 14 yılın ardından görevi üstlenen Fransa’nın gündeminde güvenlik ve savunmada AB’nin özerkliğinin artırılması, AB’nin dış sınırlarının daha iyi korunması, düzensiz göç ve geri dönüşlerle ilgili önleyici ve acil tedbirler yer alıyordu.

Ancak 2021’in sonlarına doğru Rusya’nın Ukrayna sınırında yaptığı askeri tahkimatın bu ülke ile gerginliği aşamalı olarak artırması, AB’nin 2022’de tüm odağının, farklı boyutlarıyla Rusya ile ilişkilere yönelmesine neden oldu. Rus ordusunun 24 Şubat’ta Ukrayna’ya saldırısıyla gerilim tepe noktasına çıktı ve son 2 yıldır Kovid-19’un etkileriyle mücadele eden AB için başta ekonomi ve enerji alanlarında yeni zorlukların yolu açıldı.

ENERJİ KRİZİ DEVAM EDİYOR

AB ülkeleri, 2022’de enerji ve enflasyon krizlerini bir arada yaşadı. Enerjide dışa bağımlı olan Avrupa ülkeleri özellikle 2022’nin ilk aylarından itibaren hızla artan doğalgaz ve elektrik fiyatlarıyla karşılaştı.

Enerji fiyatlarındaki yükseliş karşısında çaresiz kalan Avrupa ülkelerinde enflasyon da yükseliş eğilimine girdi ve böylece, Avrupa’da enflasyon, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yüzde 2’lik hedefinin çok üzerine çıkmış oldu.

AB ve Euro Bölgesi’nde enflasyon yılın ilk ayına rekor kırarak girerken, enflasyondaki artış, Rusya-Ukrayna savaşıyla daha da hızlandı. Enerji fiyatlarındaki artış diğer ürünlere yansımaya başladı.

Bu durumun yıl genelinde sürmesiyle çok sayıda Avrupa ülkesinde çalışanların alım gücü hızla geriledi, bu da uzun yıllardır görülmeyen boyutta protestolara neden oldu.

RUSYA’YA EKONOMİK YAPTIRIMLAR 

AB, şubat ayında başlayan savaşın ardından Rusya’yı hedef alan çok sayıda ekonomik yaptırımı uygulamaya koydu. 2022 içinde AB Rusya’ya yönelik toplam 9 farklı yaptırım paketini hayata geçirdi.

Hızla yükselen doğalgaz ve elektrik fiyatları, Avrupa ağır sanayisini de eşi benzeri görülmemiş bir krize soktu. Yüksek faturalarla karşılaşan demir, çelik, gübre, alüminyum, çinko, cam gibi kritik sektörlerdeki fabrikalar, artan enerji maliyetleri ve belirsizlikler nedeniyle üretim sıkıntıları yaşadı.

GÖÇ SORUNU

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı yeni bir göç sorununu ortaya çıkardı. AB ülkelerine büyük çoğunluğu kadın ve çocuk, 8 milyon civarı kişi göç etti.

AB tarihinde ilk defa aktifleştirilen geçici koruma statüsü sayesinde Ukraynalılar, AB ülkelerinde oturma ve çalışma izni alabildi, eğitim ve sağlık hizmetlerinden faydalandı.

Ukraynalılara ayrıca sosyal refah yardımı, barınma yardımı ve geçim yardımı gibi imkanlar verildi. Suriye, Afganistan, Irak veya Afrika gibi yerlerdeki silahlı çatışmalardan kaçanların, AB’ye “geri itme” gibi uygulamaları aşarak girebilmesinin ardından bazı ülkelerde barınacak yer dahi gösterilmemesi ve ancak yüzde 40’ının kabul alabilmesi göz önüne alındığında AB, Ukraynalılara ayrıcalıklı davrandığı için eleştirilerin hedefi oldu.

AB ve NATO, Ukrayna'ya ışıkları söndürerek destek verdi

 

AB: Taliban'ın kadınlara yönelik eğitim yasağı alması endişe verici

 

AB onayladı: Alman şirketlere 49 milyar euroluk destek

 

AB’den Almanya’ya 28 milyar euroluk yenilenebilir enerji desteği

 

AB Konseyi Başkanı'ndan yolsuzluk açıklaması

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)