Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye genelinde satılık konut fiyatları hız kesmeden yükseliyor. Ağustos 2016’da Türkiye genelinde satılık konut ortalama metrekare fiyatı 2 bin 630 TL iken, Ağustos 2017’de 2 bin 805 TL’ye yükseldi. Hürriyet Emlak Ağustos 2017 Emlak Endeksi verileri, Türkiye’nin en pahalı ilçesinin Beşiktaş olduğunu ortaya koydu. Beşiktaş’ta Ağustos ayı itibarıyla satılık konut ortalama metrekare fiyatı 15 bin 251 TL oldu. Beşiktaş’ı Beykoz ve Bakırköy izledi. Satılık konutta Türkiye’nin en pahalı ilk 20 ilçesi İstanbul ve İzmir’den çıktı. Özellikle lüks konut projeleri, büyük ilçelerdeki fiyatları yukarıya çekti. Konut satın alıp yatırım yapmak isteyenler, İstanbul’daki değerli bölgelere yönelmeye başladı.
Beşiktaş’ta 1 metrekare konutun fiyatı 15 bin 251 TL
Türkiye’nin en pahalı ili İstanbul, en pahalı ilçesi ise Beşiktaş oldu. Beşiktaş’ta satılık konut ortalama metrekare fiyatı 15 bin 251 TL’yi buldu. İkinci sırada 10 bin 141 TL ile Beykoz, üçüncü sırada 9 bin 324 TL ile Bakırköy yer aldı. Bu sırayı Sarıyer ve Kadıköy izledi. İstanbul’da satılık konutta fiyatlar son bir yıl içinde yüzde 13 artış gösterdi. Ortalama metrekare fiyatları ilk defa 4 bin 750 TL’ye ulaştı. Türkiye genelinde ise satılık konut fiyatları son bir yılda yüzde 7 artarken, ortalama metrekare fiyat 2 bin 805 TL oldu. İstanbul, bu fiyat ve oranlara kıyasla Türkiye ortalamasını neredeyse ikiye katladı.
İstanbul genelinde Haziran 2017’de metrekare ortalama fiyat 4 bin 545 TL iken, Temmuz ayında 4 bin 615 TL, Ağustos ayında ise 4 bin 750 TL oldu. Son bir yıl içinde ve özellikle son aylarda yaşanan düzenli artışa rağmen, kiralık konutların fiyatları yüzde 3 düştü. Kiralık konutun ortalama metrekare fiyatı 21 TL oldu.
Son bir yıl içinde satılık konut fiyatlarının en çok arttığı ilçe yüzde 33 ile Eyüp olurken, bu sırayı yüzde 25 ile Silivri izledi. Son bir ay içinde ise fiyatı en çok artan ilçe yüzde 6,7 ile Eyüp olurken, fiyatı en çok düşen ilçe yüzde -4,5 ile Bağcılar oldu. İstanbul genelinde amortisman süresi de 18 yıl oldu. En kısa amortisman süresine sahip ilçeler arasında ilk sırada 14 yıl ile Sancaktepe yer alırken, Gaziosmanpaşa 15 yıl, Esenyurt ise 16 yıl ile bu sırayı takip etti.
Çankaya’da evler ortalamanın çok üzerinde
Ankara’da satılık konut fiyatları son bir yıl içinde yüzde 7 oranında artarak 1.700 TL’den 1.814 TL/metrekare ortalamasına ulaştı. Ankara’nın en pahalı ilçesi ise Çankaya oldu. Çankaya’da satılık konut ortalama metrekare fiyatı son bir yıl içinde yüzde 7 artarak 2 bin 450 TL’ye çıktı. En pahalı ilçeler arasında Çankaya’dan sonra Gölbaşı yer aldı. Gölbaşı’nın ortalama metrekare fiyatı son bir yılda yüzde 13 artarak 2 bin 356 TL’ye ulaştı.
Amortisman süresi 16 yıl olan Ankara’da son bir yılda satılık konut fiyatlarının en fazla arttığı ilçe yüzde 16 ile Etimesgut oldu. Son bir ayda ise fiyatların en fazla arttığı ilçe yüzde 3,7 ile Çubuk oldu. Fiyatların düştüğü ilçeler arasında ilk sırada yüzde -3,5 ile Kahramankazan yer alırken, en kısa amortisman süresine sahip olan ilçeler 18 yıl ile Etimesgut, Mamak ve Altındağ oldu.
İzmir’in en değerli ilçesi Çeşme
İstanbul’dan sonra en pahalı il olarak bilinen İzmir’de satılık konutların fiyat artışı hız kesmiyor. Hürriyet Emlak Ağustos 2017 Emlak Endeksi verilerine göre, İzmir'de satılık konut fiyatı son bir yılda yüzde 12 artışla 2 bin 625 TL’ye ulaştı. Çeşme’de satılık konutun ortalama metrekare fiyatı 7 bin 83 TL’ye ulaştı. Çeşme, Türkiye’deki en pahalı ilçeler arasında 6. sıraya yerleşti.
İzmir’deki kiralık konutlarda ise fiyatlar yüzde 5 oranında artarak metrekare bazında 12 TL’ye yükseldi. Amortisman süresinin 18 yıl olduğu İzmir’in popüler sahil ilçesi Aliağa, son bir yılda yüzde 43 artışla rekor kırdı. Son bir ayda ise fiyatların en fazla arttığı ilçe yüzde 5 ile Dikili oldu. Karaburun, yüzde -2,6 ile son bir ayda fiyatların düştüğü ilçeler arasında ilk sıraya yerleşti. En kısa amortisman süresine sahip olan ilçe 5 yıl ile Çeşme oldu.
Bursa’nın ilçeleri hızla değerleniyor
Türkiye genelinde İzmir’den sonra Bursa’daki fiyatlar ve artış oranları da dikkat çekti. Satılık konut fiyatlarının son yıllarda durmaksızın arttığı Bursa’da kiralık konutlar da nasibini aldı. Son bir yıl içinde satılık konut fiyatları yüzde 19 artarken, kiralık konut fiyatları yüzde 11 artış gösterdi. Bursa’nın en pahalı ilçesi olan Nilüfer’de satılık konut ortalama metrekare fiyat 2 bin 174 TL oldu. İkinci pahalı ilçe olan Mudanya’da ise bu fiyat 2 bin 148 TL oldu.
Amortisman süresinin 17 yıl olduğu Bursa’nın son bir yılda satılık konut fiyatlarının en çok arttığı ilçe yüzde 32 ile Yıldırım oldu. Son bir ayda ise fiyatların en çok arttığı ilçe yüzde 4,2 ile Gemlik oldu. Fiyatların düştüğü ilçeler arasında ilk sırada yüzde -5,7 ile Orhangazi yer alırken, en kısa amortisman süresine sahip olan ilçe 17 yıl ile Osmangazi oldu.
Konyaaltı ve Kemer çok gözde iki ilçe
Antalya’da satılık konut fiyatları son bir yılda yüzde 4 oranında artarken, ortalama metrekare fiyat 1.992 TL’ye çıktı. Antalya’nın en gözde ilçelerinden biri olan Konyaaltı’nda fiyatlar son bir yılda yüzde 10 artarak 2 bin 577 TL/metrekare ortalamasına ulaştı. Kemer ise son bir yıl içerisinde yüzde 2 artışla 2 bin 464 TL oldu.
Türkiye ortalamasının altında artış gösteren ilde amortisman süresi 18 yıl olarak sabitlendi. Kiralık konutlarda son bir yılda hiçbir değişim yaşanmadı. Son bir yılda fiyatların en çok arttığı ilçeler arasında yüzde 18 ile Korkuteli ilk sırada yer aldı. Son bir ayda ise yüzde 3,2 ile Döşemealtı fiyatların en çok arttığı ilçe olurken, fiyatların en çok düştüğü ilçe yüzde -4,3 ile Manavgat oldu. En kısa amortisman süresine sahip olan ilçe ise 14 yıl ile Kepez oldu.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.