BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinŞarküteriye yüzde 100 zam----

Şarküteriye yüzde 100 zam

Şarküteriye yüzde 100 zam
02 Mayıs 2012 - 07:52 www.finansingundemi.com

Sosis, salam ve sucuk gibi şarküteri ürünlerinde tavuk ve sığır eti karışımını kaldıracak tebliğ 15 gün içinde çıkıyor

Sahte bal satan firmalardan sonra gözlerin çevrildiği şarküteri ürünleri pazarında da büyük bir değişim yaşanıyor. Şimdiye kadar tavuk ve kırmızı et karıştırılarak üretilen sucuk, salam ve sosis gibi ürünler 15 gün içinde çıkacak yeni tebliğ ile tamamen değişiyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın uygulamasıyla üreticiler artık sucuk, salam ve sosiste yüzde 100, sığır, tavuk ya da hindi eti kullanmak zorunda kalacak. Ancak Avrupa ülkelerinde de bulunan bu uygulama, fiyatları da ikiye katlayacak.
8 liraya et sosis olur mu?
Tek başına Türkiye’nin piliç eti ihracatının yüzde 20’sini gerçekleştiren Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Keskin Keskinoğlu, tebliğin pazarın dengelerini değiştireceğini söyledi. Şirketlerin üretim bantlarını bile yeniden düzenlemek zorunda kalacağını anlatan Keskinoğlu, “Pazarda karışım ürünlerin payı çok yüksek. Bazı üreticiler yüzde 80 kırmızı et, yüzde 20 tavuk ile sosis yaptığını beyan ediyor. Ama rakamlar tam tersini söylüyor. Kırmızı etin kilosu 25 lirayken kilosu 8 liraya sosis üretilir mi?” diye sordu.
Yeni uygulama ile kilo fiyatları 7-15 lira arasında olan sosis, salam ve sucuk fiyatlarının ikiye katlanacağını vurgulayan Keskinoğlu, şöyle konuştu: “Artık tüketici istediği ürünü bilerek alacak. Dünyanın en ucuz protein kaynağı tavuktan yapılan ürünler yine ucuz olacak. Ancak kırmızı et ile üretilen sosis, salam ve sucuğun fiyatı et fiyatlarına paralel olarak artacak. 22 liradan ucuz et ürünü satmak çok zor.”
Tavuk diye deri yedirmişler
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, uygulamayı geçtiğimiz aylarda yaptığı denetimlerden çıkan sonuçlar nedeniyle başlatma kararı aldı. Yapılan incelemelerde yüzde 100 dana eti denilen bazı ürünlerde tavuk eti çıkmıştı. Hatta pazar ve market raflarında ucuz fiyata satılan sucuk, salam ve sosisin üretiminde maliyeti düşürmek için tavuk kemiği kullanıldığı iddia edilmişti.
Keskin Keskinoğlu, bakanlığın aldığı yeni analiz cihazlarının hem karışım oranını hem de sakatatları ayırabildiğini söyledi. Keskinoğlu, “Yeni alınan cihazlar sayesinde tavuk denilen ürünlerde kullanılan deri ve kemiğin oranı bilinecek ve önlem alınacak. Artık ürünler daha sağlıklı olacak” dedi.
Likit yumurta işinde oğul Unakıtan’ı 10’a katlayacak
2011 yılında başlattığı 67 milyon TL’lik kapasite artışı çalışmalarının yanı sıra pastörize yumurta sektörüne de girmeye hazırlanan Keskinoğlu, 2012’de 75 milyon TL’lik yatırımı tamamlayarak yılı yüzde 30-35 oranında büyüme ile kapatacak. Keskinoğlu, eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın oğlu Abdullah Unakıtan’ın da bulunduğu pastörize yumurta sektöründe lider olacak. Pazarda İzmirli Fol ve Unakıtanlar’ın AB Gıda isimli şirketleri olduğunu söyleyen Keskin Keskinoğlu, günde 1 milyon yumurta kıracaklarını belirterek planlarını şöyle anlattı:
“İki şirketin de üretimleri günde 100 bin yumurta civarında. Biz 1 milyon yumurta ile giriyoruz. Zaten üretim sırasında kırık olan yumurtaları da burada değerlendireceğiz. Eti, Ülker, Saray gibi üreticiler kekleri için yumurtayı bizden alacak. 5-10-20 litre ve 1 tonluk tanklarda satacağız. Ev kullanımı için de yarım litrelik paketimiz var.
1 ay içinde market raflarında olmayı planlıyoruz. Bu pazarı da büyütmek istiyoruz. Son teknolojiyle pastörize yumurtanın raf ömrü 1 ay olacak.”
50. yılında 1 milyar lira ciro hedefliyor
Keskinoğlu, 50’nci yılına girmeye hazırlanırken hedeflerini de büyüttü. İç pazarda 50 bini aşkın noktada tüketiciye ulaşan ve 75 ülkeye ihracat yapan Keskinoğlu, 2012’de yumurta üretiminde yüzde 50, piliç eti üretiminde ise yüzde 20 kapasite artıracak. Şirketin 50’nci yılındaki cirosu da 1 milyar lirayı aşacak. Keskinoğlu, piliç işlemeden etlik civciv üretimine, yem üretiminden yumurta üretimine kadar 55 milyon TL’lik yatırımı tamamlayacak.
2011’de Türkiye toplam piliç eti ihracatının yüzde 20’sini, yumurta ihracatının yüzde 5’ini ve ambalajlı zeytinyağı ihracatının da yüzde 18’ini gerçekleştirerek 75 milyon dolarlık ihracat geliri elde eden Keskinoğlu, 2012’de ise 100 milyon dolarlık ihracat yapmayı hedefliyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)