Sarkozy yolsuzluktan yargılanacak
Franda eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy hakkında soruşturma açılmasına karar verildi
Fransa'da nüfuzunu kötüye kullanma ve soruşturmanın gizliliğini ihlal etme suçlamasıyla gözaltına alındıktan sonra hakim karşısına çıkan eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy hakkında soruşturma açılmasına karar verildi.
Hürriyet'in haberine göre, yargılandığı Bettancourt davasıyla ilgili kendisine bilgi sızdırıldığı iddiaları sonrası başlatılan soruşturmada gözaltına alınan eski cumhurbaşkanı, 15 saatlik gözaltı süresinden sonra mahkemeye sevk edildi. Paris Yüksek Mahkemesi Mali Bürosu'nda hakim karşısına çıkan Nicolas Sarkozy'nin "yolsuzluk" ve "nüfuzunu kötüye kullanma" suçlarından yargılanmasına karar verildi.
Fransa tarihinde ilk kez cumhurbaşkanlığı görevi yapmış bir devlet adamı gözaltına alındı. 2017’de yeniden aday olmaya hazırlanan Nicolas Sarkozy, “nüfuzunu kötüye kullanma” suçlamalarıyla ilgili olarak polise ifade verdi.
Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin (59), hakkındaki soruşturma dosyalarıyla ilgili nüfuzunu kullanarak bilgi sahibi olduğu iddiasıyla dün gözaltına alınması gündeme bomba gibi düştü.
Sarkozy'nin suçlu bulunması halinde, 10 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtiliyor.
Nanterre Mali Suçlar ve Yolsuzlukla Mücadele Merkezi polisleri önceki gün de Sarkozy’nin avukatı ve yargı içindeki köstebekleri oldukları iddia edilen iki yüksek savcı Gilbert Azibert ve Patrick Sassoust’yu gözaltına almıştı.
TELEFONU TAKİBE ALINDI
2013 yılında savcılar, 2008 yılında dönemin Libya lideri Muammer Kaddafi’den milyonlarca euro seçim yardımı aldığı öne sürülen Sarkozy’nin telefonlarını dinlemeye almıştı. Ancak telefonda aşırı dikkatli olmasından şüphelenerek avukatını da dinleme kararı çıkarttılar. Sonunda eski cumhurbaşkanının polis ve savcıların dinlemesinden kaçabilmek için Paul Bismuth adına kayıtlı bir cep telefonu daha olduğunu tespit ettiler. Telefonla avukatı Thierry Herzog ile konuşan eski cumhurbaşkanının L’Oreal soruşturması kapsamında polis ve savcılardan bilgi sızdırmaya çalıştığı şüphesi doğdu. İddiaya göre Sarkozy, soruşturma dosyalarıyla ilgili bilgi karşılığında savcı Gilbert Azibert’e Monaco Yargıtay’ı için terfi vaat ediyordu. L’Oreal soruşturmasında ise Sarkozy’nin şirketin yaşlı sahibesi Lilian Bettancourt’tan zarf içinde yüklü bir şekilde yasadışı bağış alıp almadığı araştırılıyordu. Dünkü sorgulama sonrası hâkimler, Sarkozy’nin suça teşebbüs ettiğine hüküm getirirse soruşturma açılmasına karar verecek.
Partisi ‘komplo’ dedi
Sarkozy’nin gözaltına alınması, partisi Halk Hareketi Birliği’nin (UMP) tepkisine sebep oldu. Ekimde yapılacak UMP Kongresi’nde partisinin başına geçeceği söylentileri sonrası gelen gözaltı kararını ilginç bulduğunu belirten Avrupa Parlamentosu milletvekili Philippe Juvin, adaletin siyasi amaçlı kullanılıp kullanılmadığının gelecekte ortaya çıkacağını söyledi. UMP Kuzey Bölge Milletvekili Sebastien Huygue da Sarkozy’nin geri dönme sürecinde yaşanan gözaltıyı, ‘hâkimlerin öfkesi’ ifadeleriyle değerlendirdi. UMP’li milletvekili Jean-Pierre Audy ise sorgulamayı yasadışı olarak nitelendirerek, gözaltı kararına karşı bugün büyük bir eylem yapılması için çağrıda bulundu.
2012 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybeden Nicolas Sarkozy, 2017’de yeniden aday olmayı planlıyor. Ancak son gelişmeler siyasetçinin hayallerini suya düşürebilir.