Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye’nin önemli çimento üreticilerinden Sanko Holding’e Asya’dan ortak geliyor. Sanko, kıtanın en büyük çimento üreticilerinden Taiwan Cement Corporation ile ortaklık için görüşmelere başladı. Dünya Gazetesi'nin haberine göre, Taiwan Cement Corp, Sanko Holding ile stratejik ortaklık için masada olduğunu resmen duyurdu. Türkiye’de hacmi giderek artan çimento pazarını hedefleyen Tayvanlı şirket, Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine de yayılmayı planlıyor. Bir anlamda Tayvanlı şirket, Avrupa pazarına ilk kez Sanko üzerinden adım atacak.
Taiwan Cement Corporation Yönetim Kurulu Başkanı Chang An-pin, Sanko ile yapılacak işbirliğinin hem enerji verimliliğinde hem de uluslararası alanda tanınırlığın artırılması için önemli bir fırsat olduğunu dile getirdi.
En büyük üretimi Çin’de
Sanko ile iş birliği kararı alan Tayvanlı şirketin temeli ise Japonlara dayanıyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında Japonya tarafından kurulan şirket, savaşın sonuna doğru devredildi ve özelleştirildi. Tayvanlı işadamı Koon Chen-fu’nun kurduğu Koos Group tarafından 1954 yılında alınan şirket ardından borsaya açıldı. Geçen yılı 3.2 milyar dolarlık ciro ile kapatan Taiwan Cement’in net geliri ise 249 milyon dolar.
Asyalı çimento devinin Tayvan’ın Hualien, Heping ve Su’ao kentine 3 fabrikası var. Şirketin en önemli üretim bölgesi ise Çin. Taiwan Cement’in Çin’deki tesisleri ise Guangdong, Guangxi, Jiangsu, Liaoning, Sichuan, Chongqing, Yunnan, Anhui ve Fujian kentlerinde. Sanko ve Taiwan Cement arasında öngörülen işbirliğinin detayları açıklanmadı.
Lafarge’ın tesisini satın aldı
Gaziantepli Konukoğlu Ailesi tarafından yönetilen Sanko, 1995 yılında Adıyaman Çimento’nun özelleştirilmesi ile sektöre adım attı. 2005 yılında Bartın Çimento’nun ihale yolu ile satın alınması ve 2007 sonunda, 18 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan Narlı Çimento’nun devreye alınmasıyla büyümesini sürdürdü. Sanko’nun 5 tesisi, yılda 4.7 milyon ton klinker üretim ve 7.5 milyon ton çimento öğütme kapasitesine sahip.
Hatırlanacağı üzere Sanko Holding, dünyanın en büyük çimento üreticilerinden Fransız Lafarge Grubu’nun, Türkiye’deki yatırımlarından ‘Lafarge Ereğli Çimento’yu satın almıştı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.