Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Koronavirüs salgını ile birlikte küresel ticaretin yavaşlaması yüzünden zor bir dönemden geçen sanayiciler, hammadde ve aramalı tedarikinde de sorunlar yaşamaya başladı. Çin'den salgın öncesinde verilen siparişlerin Türkiye'deki gümrüklerde bekletilmesi nedeniyle sanayicilerin üretimi aksıyor.
Gümrükte bekleyen her konteyner için günlük 100 dolar demuraj (ithalatçı firmanın belirlenen süre içinde konteyneri nakliyeci firmaya teslim edememesi durumunda ortaya çıkan masraf) ödeyen sanayiciler, yaşanan sorun için ilgili bakanlıklarla bir araya geldiler ancak konu henüz çözüme kavuşmadı.
60-70 gündür bekleyen bir konteynerin ithalatçıya maliyeti 13 bin doları buluyor. Sözcü'den Taylan Büyükşahin haberine göre, Aralık ayında Çin'den yüklenen mallar, ocak ayından itibaren Türk gümrüklerine girmeye başladı. Ancak bu ürünlerin halen gümrük alanlarından çıkmasına izin verilmiyor.
Gümrüklerde bekletilen konteynerler arasında gıda hammaddeleri, tıbbi ürünler ve çeşitli kimyasallar olduğu ifade ediliyor. Bu ürünlere ihtiyacı olan bazı fabrikalarda üretim durma noktasına geldi.
FIRSATÇILAR ORTAYA ÇIKTI
Sanayiciler, Çin'den ara malı tedarik edememeleri nedeniyle fırsatçıların ortaya çıktığı söyledi. Türkiye'deki bazı toptancıların ve depocuların bu durumu bilmesi nedeniyle ellerindeki malları 3-4 kat daha pahalıya sattıklarını ifade eden sanayiciler, gümrüklerde bekletilen malların gerekli kontrol, test ve dezenfektelerin yapılıp kendilerine bir an önce verilmesini istiyorlar.
TIR SORUNU YAŞANIYOR
Koronavirüs salgını sonrası Türkiye, Irak ile olan sınır kapılarını kapatmış, ticaretin aksamaması için ise bir tampon bölge oluşturulmuştu. Sınır kapısındaki tampon bölgeye bırakılan TIR'lar, Iraklı şoförler tarafından alınıyor.
Ancak TIR'ların ve konteynerlerin dezenfekte işlemleri uzadığı için, bölgede TIR sorunu başladı. Normalde bin 500 dolara Irak'a giden TIR'ların fiyatı 5 bin dolara kadar yükseldi. Bununla birlikte Türkmenistan'ın İran ile sınır kapılarını kapaması nedeniyle Orta Asya'ya giden binlerce Türk TIR'ının İran'da mahsur kalması da ihracatçılar açısından büyük sorun yaratıyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.