Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
2021 yılı Ağustos ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 4,9 puan azalarak 47,8 değerine geriledi.
Endekste gözlenen bu azalışta hizmet sektörü endeksinin önceki aya göre 8,4 puan birden azalarak 47,4 seviyesine gerilemesi etkili olmuştur. Sanayi sektörü endeksi ise önceki aya göre 5,1 puan artarak 51,1 seviyesine yükselmiş ve Bileşik Endekste gözlenen ivme kaybını sınırlandırdı.
Açıklamada şu bilgiler verildi:
"Girdi alımlarının artış hızında gözlenen sert gerileme, bu dönemde hizmet sektöründe gerçekleşen yavaşlamanın belirleyicisi olmuştur.
Sanayi sektöründe gözlenen toparlanmada ise, yeni siparişlerin 6 aylık aradan sonra yeniden 50 referans değerinin üzerine yükselmesi etkili olmuştur.
Söz konusu gelişmeler neticesinde Ağustos ayında 47,8 seviyesine gerileyen mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, 50 referans değerinin altına gerileyerek iktisadi faaliyetin önceki aya göre yavaşladığına işaret etmiştir.
Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi, 2021 yılı Ağustos ayında, bir önceki aya göre 5,1 puan artarak 51,1 seviyesine yükselmiştir.
Yeni siparişlerin önceki aya göre 17,6 puan birden artarak son 8 ayın en yüksek seviyesi olan 58,9 puana yükselmesi, sanayi sektöründe gözlenen hızlanmanın belirleyicisi olmuştur. Son 7 ay boyunca artış kaydeden girdi alımları ise Ağustos ayı itibariyle daralma kaydetmiş ve önceki aya göre 23,7 puan azalarak 31,8 seviyesine gerilemiştir.
Yeni siparişlerdeki sıçramaya karşın girdi alımlarının sert bir şekilde gerilemesi üretimdeki toparlanmayı sınırlandırmış ve söz konusu alt endeks önceki aya göre 7,3 puan artış kaydetmesine karşın 47,8 puanda kalmıştır.
Önceki aya göre 4,4 puanlık bir hızlanma kaydedilmesine karşın nihai mal stoku alt endeksi 49,9’luk seviyesiyle 50 referans değerin hemen altında yer almış ve azalışını bu dönemde de sürdürmüştür.
0,1 puanlık artışla 58,3 seviyesine yükselen tedarikçilerin teslimat süresi alt endeksindeki pozitif görünüm bu dönemde de sürerken 18,6 puan birden azalarak 34,2 seviyesine gerileyen istihdam alt endeksi ise sektör genelinde emek talebinin sert bir şekilde azaldığına işaret etmiştir.
Bu gelişmeler neticesinde önceki aya göre 5,1 puan artışla 51,1 seviyesine yükselen Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi, 50 referans değerinin üzerinde gerçekleşerek sektör genelinde toparlanma sinyali vermiştir.
Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi, 2021 yılı Ağustos ayında, bir önceki aya göre 8,4 puan azalarak 47,4 seviyesine gerilemiştir.
62,6 puanla artışını sürdürmesine karşın önceki aya göre 10,3 puanlık ivme kaybı dikkat çeken girdi alımları, son 5 ayın en düşük seviyesine gerilemiştir. Önceki aya göre 22,2 puan birden azalarak 25,9 seviyesinde gerçekleşen nihai mal stoku alt endeksi ise endeks tarihinin en düşük seviyesine gerilemiştir.
Böylece hizmet sektörüne ilişkin iş hacmi alt endeksi, önceki aya göre 8,4 puan azalarak son 14 ayın en düşük düzeyi olan 38,2 seviyesine gerilemiştir.
Önceki aya göre 6,6 puan ivme kaybetmesine karşın 50,6 seviyesinde gerçekleşen tedarikçilerin teslimat süresi alt endeksi pozitif görünümünü sürdürürken 0,8 puan artış kaydederek 57,6 seviyesine yükselen istihdam alt endeksi de hizmet sektöründe emek talebinin artmaya devam ettiğine işaret etmiştir.
Böylece Ağustos ayında önceki aya göre 8,4 puan azalarak 47,4 seviyesine gerileyen Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi, bu döneme ilişkin olumsuz bir görünüm arz etmiştir.
YORUM:
Ağustos ayında 47,8 puan seviyesine gerileyen SAMEKS Bileşik Endeksi, bu döneme ilişkin iktisadi faaliyetin önceki aya göre yavaşladığına işaret etmektedir. Söz konusu düzey Bileşik Endeksin son 14 aydaki (Haziran 2020 döneminden sonra) en düşük seviyesi olurken, yılın üçüncü çeyreğine yönelik büyüme oranı için olumsuz bir sinyal vermiştir. Söz konusu dönemde Hizmet Sektörü Endeksison 14 ayın en düşük seviyesine gerileyerek negatif bir görünüm arz ederken, Sanayi Sektörü Endeksi ise 3 ay aradan sonra yeniden artış düzeyinde gerçekleşmiştir.
Dış ticaret açığı yüzde 51.3 arttı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.