BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisSanal soyguna BDDK el koydu----

Sanal soyguna BDDK el koydu

Sanal soyguna BDDK el koydu
18 Şubat 2011 - 08:38 www.finansgundem.com

BDDK'nın yeni sistemi 'denetim izi'yle bankalar web'den yapılan tüm sorguları bir, işlemleri ise 3 yıl süreyle saklayacak.

Sanal soyguna ilişkin artan şikâyetler Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nu da (BDDK) harekete geçirdi. Bankalar boşaltılan hesaplar konusunda sorumluluk almayınca savcılıklara başvuran vatandaşlar BDDK'dan yardım istedi. Sanal soygunu yakın markaja alan BDDK, konuyu hukuki ve teknik yönleriyle incelemeye alırken bankaların da ödeme yapma ya da önlem almak konusunda uyarılması bekleniyor. İnternetten yapılan işlemlerle hesapları boşaltan sanal soygunculara karşı Emniyet alarma geçerken, BDDK da gelen şikâyetleri ve bilgisayar korsanlarının yaptığı işlemleri incelemeye aldı. Sanayi Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü ise kendilerine gelen şikâyetleri değerlendirirken, sorumluluğun bankalarda olduğunu bildirdi.
GÜVENLİK ÖNLEMİNİ AL
Konunun sadece yargı yoluna bırakılması üzerine, interneti kullanarak kira, havale, fatura yatırma gibi işlemleri yaparken hesapları boşaltılan vatandaşlar son çare olarak BDDK'ya başvurdu. BDDK da vatandaş şikâyetlerini değerlendirmeye aldı. BDDK, bankacılık işlemlerine dönük dolandırıcılıkların artması üzerine geçen yıl güvenlik önlemlerini belirleyen bir düzenleme listesi hazırlayıp uygulamaları için bankalara iki yıl süre vermişti. Buna göre, bankaların bilgi sistemleri üzerinden gerçekleşen işlemler için uygun bir kimlik doğrulama mekanizması kurması, bu bilgilerin güvenliğini sağlamaya yönelik gerekli önlemleri alması gerekiyor.
Müşteri bilgilendirilecek
BDDK'NIN yeni sistemine göre yapılacak her türlü kontrolsüz değişikliği algılayacak bir yapı inşa edilmesi ve etkin bir "denetim izi" kayıt mekanizması oluşturulması öngörülüyor. Denetim izleri sorgular için asgari 1 yıl, işlemler için asgari 3 yıl boyunca banka nezdinde saklanacak. BDDK, internet, telefon, WAP/GPRS, ATM gibi hizmetlerden yararlanacak müşterilerin, bu hizmet şartları, riskler ve istisnai durumlarla ilgili de açık bir şekilde bilgilendirilmesini istedi. Bankaların, bu hizmetlere ilişkin risklerin etkisini azaltmaya dönük güvenlik önlemleri ve yöntemleri de müşteri ile paylaşması gerekiyor. Güvenlik kontrollerinin yeterli olup olmadığını test etmek üzere, bağımsız ekiplere en az yılda bir defa sızma testleri yaptırılması gerekiyor. Hazal Ateş-Sabah

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)