Şirket, müşterilerden gelen talep doğrultusunda iç uçuşlardaki bilet değişikliği için kesilen 200 dolarlık ücretin kaldırılacağını duyurdu.
Ülkedeki 4 büyük hava yolu şirketinden biri olan United'ın bu adımının, American Airlines ve Delta Air firmalarında da rekabetten dolayı benzer kararlara kapı aralaması bekleniyor. Diğer büyük hava yolu şirketi Southwest ise yapılan değişikliklerden halihazırda ücret talep etmiyor.
United'ın düşük ücretle sattığı 'basic economy' sınıfındaki biletleri bu karar kapsamına almaması ise yolcuların tepkisini topladı.
Dört hava yolu şirketi de Kovid-19 nedeniyle yolculuk yapamayan müşterilerine ücretsiz bilet değiştirme imkanı verildiğini savunuyor. Bu kural hem iç hem dış uçuşlar için 31 Aralık'a kadar uzatıldı.
Bilet değiştirme, bagaj hakkı, koltuk seçimi daha önceleri bilete dahil olup son yıllarda ayrı ayrı ücret kesilen seçenekler hava yolu şirketlerinin karını pozitif etkilemişti. Tüketici hakları savunucuları, birkaç tuşa basılarak yapılan işlemler için fahiş fiyatta fatura kesildiğini söylese de kanun koyucular bu eleştirilere kulak tıkamış durumda.
Devlet yardımı olmazsa 19 bin kişi işsiz kalacak
Korona virüs salgınıyla durma noktasına gelen hava yolu ulaşımı, firmaları iflasın eşiğine getirdi. ABD'nin dört büyük hava yolu şirketi nisan-haziran ayında toplamda 10 milyar dolar kayba uğradı. Çalışanlarını işten çıkarmamak için firmalara 25 milyar dolarlık devlet yardımı yapıldı. Bu yardımın 5 milyarını alan United Airlines, daha fazla destek görmemesi halinde tarihinin en büyük işten çıkarma işlemini başlatarak en az 19 bin personelle yollarını ayırmak zorunda kalacağını duyurmuştu.
Şirketler müşterileri cezbetmek için yeni fiyat politikaları belirlerken, salgından dolayı seyahat planları altüst olan yolcuların çoğu biletlerinin iadesini alamamaktan şikayetçi. Çoğu seyahat firmasının, kanunlara aykırı olsa da yolculara iade yerine faklı zamanda kullanılmak üzere kupon vermeyi dayatması sıkça gündem oldu.
ABD'li hava yolu devi tarihinin en büyük işten çıkarmasına hazırlanıyor