Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Korona virüs salgının ülkemizde etkilerinin görülmeye başladığı 11 Mart tarihi öncesi ve sonrasındaki dönemlerde gayrimenkul satış ve kiralarında talep edilen fiyat değişimi ne oranda oldu? Salgınla birlikte yazlık ve yayla evi şeklinde ikincil konut talebine yöneliş oldu mu?
Gayrimenkul değerleme platformu Endeksa’nın 1 Ocak – 11 Mart arasındaki dönem ile 11 Mart’tan günümüze kadar olan dönemi karşılaştırdığı analizine göre iki dönem arasında ülke genelinde konut satış fiyatı %11, kira fiyatı ise %6 artış gösterdi. Analizlere göre salgının etkisinin görülmeye başlanması ile birlikte yazlık ve yayla evi şeklinde ikincil konut talebi arttı. Dolayısıyla bu tipte konutların yer aldığı büyük şehirler dışındaki illerde ve bu amaçla fazla tercih edilen müstakil konutlarda daha fazla artış görüldü. Özellikle müstakil konutlara artan talep nedeniyle müstakil konutların satış ve kira fiyat artışı tüm konutların fiyat artışından daha yüksek oldu. Ülke genelinde müstakil konutların fiyatı %25, kira fiyatı ise %18 artış gösterdi.
Verileri değerlendiren Endeksa.com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, “Salgının etkilerinin ülkemizde görülmeye başlanmasından sonra konut talebinin büyük şehirlerden diğer şehirlere ve özellikle yazlık bölgelere ve yayla evlerine kaydığını görüyoruz. Konut tipi bazında analiz ettiğimizde ise müstakil konutlara ilginin arttığı çok net görülüyor. Bu durum talep edilen konut satış ve kira değerlerinde artışa sebep oldu fakat henüz pazarda bunu karşılayacak işlemlerin olmadığını görüyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde bu fiyat artışının dengeye oturacağını düşünüyoruz.” dedi.
En fazla artış yazlık ve yayla bölgelerinde
İki dönem arasında satış fiyatında en fazla artış görülen il Muğla oldu. Muğla’da satış fiyatı %32 oranında artarak 5.719 TL/m2 ‘ye yükseldi. Muğla’dan sonra en fazla artış görülen il ise Antalya. Antalya’da satış fiyatı %21 artış gösterdi ve 2.880 TL’ye yükseldi. Büyük şehirlerdeki duruma bakıldığında İstanbul’da ve Ankara’da satış fiyatının %7, İzmir’de %10, Bursa’da ise %8 artış gösterdiği görülüyor.
Müstakil konutlara ilgi artıyor
Salgın etkilerinin görülmeye başlanması ile birlikte yazlık ve yayla evi gibi müstakil konutlara olan talebin arttığını ve bunun da fiyatı artırdığını görüyoruz.
Müstakil konutlarda satış bedelleri İstanbul’da %11, Antalya’da ve Bursa’da %22, Muğla’da %20, İzmir’de ise %15 artış gösterdi. Salgın etkisi sonrası müstakil konutların talep metrekare birim fiyatı İstanbul’da 6.747 TL, Muğla’da 7.545 TL, Antalya’da 3.945 TL, İzmir’de 5.786 TL, Aydın’da 3.603 TL, Bursa’da 3.042 TL oldu.
Kira talebi büyük şehirlerden diğer bölgelere kaydı
Kira bedelleri incelendiğinde de benzer değişimler görülüyor. Salgının etkisinin görülmeye başlandığı dönemden sonra İstanbul’da kira bedelleri %5 artış gösterirken, Aydın’da %12, Muğla’da %8, İzmir ve Antalya’da %7 artış görüldü. Salgın etkisi görülmeye başlandıktan sonra ise konutların ortalama metrekare birim kira bedeli İstanbul’da 18,51 TL, Muğla’da 19,58 TL, Antalya’da 15,36 TL, İzmir’de 14,77 TL, Aydın’da 11,20 TL, Bursa’da ise 10,75 TL oldu.
En büyük artış müstakil konutlarda
Müstakil konutlarda kira bedellerindeki artış oranları tüm konut kiralarının artış oranından oldukça yüksek. İstanbul’da müstakil konut kiraları %7 artış gösterdi, Antalya’da %21, İzmir’de %17, Muğla’da ise %7 artış gösterdi. Müstakil konutların metrekare kira bedeli İstanbul’da 22,38 TL, Muğla’da 23,50 TL, Antalya’da 15,61 TL, İzmir’de 18,81 TL, Aydın’da 11,42 TL, Bursa’da ise 9,80 TL oldu.
Vakıfbank, 950 milyon dolar kaynak sağladı
Servetlerini sıfırlayan milyarderler
Talebin %55 düştüğü bir yerde nasıl oluyor da satış fiyatı artıyor. Serbest piyasanın temellerine aykırı. Hadi diyelim arz olmadığı için ama talep de düştüğünden fiyatların sabit kalması lazım yine. Ayrıca çoğu kişinin işi bozuldu, kiraların da artma ihtimali yok. Üniversitelerin durumu muallak. Öğrenciler bu yıl belki de kendi şehirlerindeki üniversiteleri ağırlıklı olarak tercih edecek. Salgın için çözüm de henüz üretilmedi. Daha bir sürü sebep sayarım. Acil satılık ilanları da gözükmeye başladı. Yakında bankaların eline geçecek olan evlerle fiyatların düşeceği kanaatindeyim.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.