Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bitcoin’in son dönemde yeniden değer kazanması, fırsat peşindeki siber suçluların dikkatinden kaçmadı. Antivirüs yazılım kuruluşu ESET’in araştırmalarına göre, kripto para kullanıcılarını hedef alan siber hırsızlar, Google Play’de bazı kripto para cüzdanlarını taklit ederek kullanıcıları aldatmaya çalıştı.
Mayıs 2019'da Bitcoin fiyatı, Eylül 2018'den bu yana görülen en yüksek seviyelere tırmandı. Bu nedenle siber suçluların, söz konusu yükselişi hızlıca görerek çeşitli aldatmacalar ve zararlı uygulamalarla, kripto para kullanıcılarını hedef almaya yönelmeleri şaşırtıcı olmadı.
ESET araştırmacıları, Google Play'deki kripto para cüzdanlarını analiz ederken, popüler kripto para cüzdanı uygulaması ‘Trezor'un taklit edildiğini tespit etti. Analizde Trezor’la bağlantılı olarak ‘Coin Wallet’ adlı bir başka hileli uygulamaya da ulaşıldı.
İncelemeyi yürüten ESET araştırmacısı Lukas Stefanko, sahte uygulamalarla ilgili şu bilgileri paylaştı: "Analizimiz sırasında Google Play'de Trezor yazıp arayınca, sahte uygulama, Trezor'un resmi uygulamasından hemen sonra ikinci sonuç olarak ortaya çıktı. Trezor için mobil cüzdan gibi görünen sahte uygulama sayfası ilk bakışta güvenilir görünüyordu. Daha önce Trezor markasını suistimal eden kötü amaçlı yazılımlar görmemiştik ve böyle bir sahte uygulamanın yeteneklerini merak ettik. İncelememiz sonucunda orijinal Trezor'un çoklu güvenlik katmanları göz önüne alındığında kullanıcılarının kripto tasarruflarına herhangi bir zarar gelmeyeceğini düşünüyoruz. Ancak sahte uygulama, hesap bilgilerini hedefleyen kimlik avı amacıyla kullanılmış görünüyor.”
Amaç kandırmak
Lukas Stefanko, tespitlerini şöyle sürdürdü: “Uygulama, kullanıcılarının çeşitli kripto para birimleri için cüzdan oluşturmasına izin verdiğini iddia ediyor. Ancak asıl amacı, kullanıcıları kripto paralarını, saldırganların cüzdanlarına aktarmaya yönelik kandırmaktır. Bu, daha önceki araştırmalarımızda da ‘cüzdan adresi aldatmacası’ olarak adlandırdığımız klasik bir durumdur”
Nasıl güvende kalınır?
Stefanko, online kripto para birimleriyle nasıl güvende kalacağımız konusunda birkaç ipucu paylaştı:
Sadece hizmetin resmi web sitesinden yönlendirilen, kripto para ile ilgili uygulamalara veya finans uygulamalarına güvenin.
Hassas bilgilerinizi yalnızca güvenliğinden ve meşruluğundan emin olduğunuz çevrimiçi formlara girin
Cihazınızı güncel tutun.
Tehditleri engellemek ve kaldırmak için saygın bir mobil güvenlik çözümü kullanın. ESET Mobile Security, güncel ve proaktif bir güvenlik yazılımı olarak bu tehditlere karşı koruma sağlar.
Uygulamalar kaldırıldı
ESET, sahte Trezor uygulamasını hem Google'ın güvenlik ekiplerine hem de Trezor'a bildirdi. Trezor, sahte uygulamanın kullanıcılarına doğrudan bir tehdit oluşturmadığını doğruladı. Ancak bunun gibi sahte uygulamalar aracılığıyla toplanan e-posta adreslerinin daha sonra Trezor kullanıcılarına yönelik kimlik avı kampanyaları için kötüye kullanılabileceği konusundaki endişelerini dile getirdiler. Sahte Trezor ve Coin Wallet uygulamaları Google Play'de artık mevcut değil.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.