<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkSahte çekin yaprağı 150 lira----

Sahte çekin yaprağı 150 lira

Sahte çekin yaprağı 150 lira
17 Ocak 2013 - 08:53 www.finansgundem.com

Yeni Çek Kanunun geçen yıl yürürlüğe girmesinin ardından son dönemde piyasaya sürülen sahte çek sayısında önemli bir artış yaşanıyor

Son dönemde sahte çek sayısında yaşanan artış, piyasada ciddi sıkıntılara neden oluyor. Türkiye'de toplam 5 milyon adet sahte çek olduğu tahmin edilirken yapılan araştırmalar sonucunda piyasadaki dolandırıcıların kar marjı yüksek firmaların çeklerini kopyaladığı ifade ediliyor. Son dönemde piyasadaki sahte çek kullanımlarının arttığına dikkat çeken hukukçular sahte çek nedeniyle büyük maddi kayba uğrayabilir hatta ceza mahkemelerinde sanık sıfatı ile yargılanabilirsiniz uyarısında bulunuyor.
Bankaların çek sorgulaması yapmak yerine müşteri hakkında istihbarat yaptığını söyleyen  ve
sahte çek kullanım oranındaki artışın piyasada tedirginliğe neden olduğuna dikkat çeken Ali Yüksel&Hilmi Özalp Hukuk Bürosu ortaklarından Avukat Hilmi Özalp, "Çek yapraklarının Avrupa'da olduğu gibi sahtesi yapılamayacak şekilde basılmalı ve alınan çeklerin bankadan sorgulanmasının kolay hale getirilmesi gerekir" dedi.
 
Piyasada sahte çeklerin yaprağının 150 - 200 liradan satıldığı ve bu çeklerin rahatça kullanıldığı ifade eden Özalp, "Doğru iş yapan vatandaş sahte çekleri alıyor, bankaya soruyor bankada o müşteriyi sorguluyor ama asıl yapması gereken 'çek sorgulamasını' yapmıyor. Sahte çek basıldığını da bilmediği için sözlü olarak onay veriyor ve mağduriyetler bu şekilde doğuyor. Bunların önüne geçilmesi için çeklerin rahatça bankadan sorgulanması gerekir ve yeniden çeklerin mutlaka cezai yaptırıma tabii tutulması gerekir" şeklinde konuştu.
 
Çek'e güven iyice azaldı
Hilmi Özalp, elektronik ortamda (mail ortamında) çekin aslının gösterilerek, "Bu çek bankamız tarafından verilmiştir" şeklinde bir yazıyla piyasadaki sahteciliğin büyük oranda önüne geçileceğini kaydetti. Avrupa Birliği'ne (AB) uyum yasaları çerçevesinde çekte hapis cezasının kaldırılmasıyla ilgili ise Özalp; "Çeke güven iyice azalmış, hatta neredeyse ortadan kalkmıştır. Çek Kanunu'nda yer alan çek yasağına girme müeyyidesini değerlendirecek olursak, Vatandaş kardeşinin adına, eşinin adına başka şirketler kurup, yeni çekler alabilir. Dolayısıyla önceden ödemediği çeklerin üstüne tekrar verdiği çekler de eklenmektedir. Böylelikle birçok insan tekrardan mağdur olmaktadır" ifadelerini kullandı.
 
Sahte çeke karşı 'renkli' çözüm
Çek Kanunu değişikliğinden doğan mağduriyetlerin giderilmesi ve alacaklıların borçlarını daha rahat temin edebilmelerini sağlayacak yeni bir yasaya ihtiyaç olduğunu söyleyen Av. Hilmi Özalp; "Çeke olan güvenin artması için bizim önerimiz yasanın dışında, çekleri de kategorize etmek. Piyasada 4 çeşit çek olduğu zaman insanlar alacağı çekin koşullarını bilebilir. "Bu nasıl olur?" derseniz, piyasada var olacak çekler, yeşil, turuncu, sarı, kırmızı şekilde ayrılmalıdır. Yeşil Çek, tamamen bankanın kefaletinde olmalı, hesapta para olup olmaksızın doğrudan banka tahsil edilmesi gereken parayı ödemelidir. Turuncu Çek bankanın kısmen -%30-20 gibi- kefaletinin olduğu bir uygulama olmalı ve banka belirlenen kısmını karşılamalıdır. Sarı Çek, bugünkü asgari tutar olan bin liranın bankanın sorumluluğu olan çek olmalı. Kırmızı Çek ise tamamen bankanın sorumluluğundan çıkan bir çek çeşidi olmalı. Piyasada çekler bu şekilde temin edilir, vatandaş sarı çek ve kırmızı çek alırsa sorumluluğunu kendi üstlenmeli, sorumluluğunu üstlenmek istemiyorsa yeşil çek veya turuncu çek talep etmelidirler. Bu sistemin, dolandırıcı ve borcunu ödeyen normal vatandaşı ciddi anlamda ayıracak bir uygulama olacağı düşüncesindeyiz" dedi
Sahte çeke önlem olarak ne yapmalı?
- Öncelikle daha önceden herhangi bir ticari alışveriş içerisine girmediğiniz yeni bir müşteriniz sizden yüklü miktarda mal almak ve karşılığında çek vermek istiyorsa oldukça dikkatli olmalısınız.
a) Çeki size verirken arkasına isim, soyad, adres ve telefonunu (burada sabit bir telefon da yazmasını talep ediniz) yazarak yanınızda ciro etmesini isteyiniz. (Ciroladığını görmeniz oldukça önemlidir. Çünkü daha sonra yazı ve imzanın aidiyetini çeki kimden aldığınızı ispatınız oldukça güç olabilir, dahası sahte çekle ilgili ulaşılabilen tek kişi olarak kalabilir sanık sıfatı ile yargılanabilir, ceza alabilirsiniz.)
b) Çeki size teslim eden kişiden kimlik fotokopisini alınız, cirodaki isim soyad ile karşılaştırınız.
c) Eğer müşteriniz çeki size şoförü, yardımcısı, bir çalışanı vasıtası ile cirolanmış şekilde gönderdi ise aracı kılınan bu kişiden çekin özelliklerinin yazılı olduğu bir kağıt veya daha da iyisi fotokopisinin altına bu çeki size teslim ettiğine dair yazılı bir beyan ve imzasını alınız.
 
- Çeki aldıktan sonra bankaya sordurmadan malınızı teslim etmeyiniz
Buradaki sordurmaktan kasıt telefon ile haberleşmek değildir. Çünkü sahte çek de bankaya açacağınız bir telefon ile sonuca ulaşmanız mümkün olmayabilir, aldanabilirsiniz.
Çekin muhatabı bankanın herhangi bir şubesine giderek çek üzerindeki keşideci imzasının bankanın mevcut sistemindeki yetkili keşideci imzası ile karşılaştırılmasını isteyiniz.
Dünya
ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Haydar Albayrak17 Ocak 2013 11:06

    Her bir çek yaprağının seri-sıra numarasından sorgulama yapılabileceği bir sietem kurmak lazım. Bankaların kime hangi sıra numaralı çekleri verdiğininin saklı olması lazım. Yoksa büyük şirketlerin adına sahte çek basılabiliyor.

  • sadettin ORHAN08 Ağustos 2019 10:53

     şirketimizin de çekleri kopyalandı yazık üçüncü şahıslar bir çok zarara uğradılar benim tavsiyem  çeki bankaya sormak ve şirketleri sorguladığı gibi bankadan çekin sahibinin  telefonu istenmeli çek sahibinden çekin doğru olop olmadıği anlaşilır diye düşünüyorum  bankada müşterinin telefonunu sorgulayan kişiye vermeli