Şahin: Kıvanç Tatlıtuğ bile...
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'den yeni projeler için flaş açıklama
Yapımcılar, senaristler, TV yöneticilerinin ecel terleri döktüğü bir yılda TRT yeni yayın dönemine farklı bir hamleyle girmeye hazırlanıyor.
"Süreci doğru okumayanlar dökülecek. Kasım'da iflaslar olacak" diyen TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, "Herkesin bir derdi var. Biz bu hikayeye talibiz. Senaryosu olan herkesi bize başvurmaya bekliyoruz" çağrısı yaptı. Şahin, bu hikayelerden 30 film çekeceklerini ve bu filmlerde genç oyunculara fırsat tanıyacaklarını söyledi.
Yeni yayın dönemi hazırlıklarını ve yapımcılık sektörünün içinde bulunduğu sıkıntıları Hürriyet'e değerlendiren İbrahim Şahin, Türk dizilerinin yurt dışında başarı elde etmesinden sonra sektörde 'balon fiyatların' oluştuğunu söyledi. Başrol oyuncuların bölüm başı fiyatlarının 100-120 bine çıktığını, senaristlerin fiyatlarının arttığını ifade eden Şahin, "Bir yanda da piyasaya Amerikalı ve Arap yapımcılar girdi. İnanılmaz fiyatlar oluştu. Ama izleyici artık birbirine benzeyen, uzun dizilerden sıkıldı. Üç beş yıl önce tutan oyuncu ve senaryolar artık tutmaz oldu.
"KIVANÇ TATLITUĞ BİLE PATLADI"
2014 yılı TV piyasasının alt üst olduğu bir yıl. Kıvanç Tatlıtuğ bile patladı. Eski içeriklerle yeni dönemde aynı sonuçların alınamayacağı görüldü. Şuanda hem yapımcılar, hem kanal yöneticileri ecel terleri döküyor. Çünkü izleyicilerin ihtiyaçları, beklentileri değişti.
"KASIM'DA BÜYÜK İFLASLAR OLACAK"
Bu değişimi doğru okuyamayanlar iflas edecek. Kasım'da büyük iflaslar olacak. Mevcut bütçelerle, oluşan balon fiyatlarla bu işi sürdürmek mümkün görünmüyor" dedi.
"HİKAYESİ OLAN BAŞVURSUN"
Bu yıl TRT'nin 50,Türk sinemasının 100. yılını kutladığını anımsatan Şahin, TRT'nin kanunla verilmiş görevlerinden birinin de sinema sektörüne katkıda bulunmak olduğunu söyledi. Bunun için TRT olarak 30 tane televizyon filmi yaptırma kararı aldıklarını belirten Şahin, "Türkiye'de henüz girilmemiş hikayeler olduğuna inanıyoruz. Herkesin bir derdi var ve biz bu hikayeye talibiz. Hayatımı yazsam roman olur, derler ya işte biz film olacak hayat hikayelerini bekliyoruz. 10 kişilik profesyonel bir kurul oluşturduk. Elinde senaryosu olan, şirket ya da kişi hiç fark etmez, kim olursa olsun 31 Temmuz'a kadar bize başvurabilir. Bunlar içinden seçeceğimiz 30 tanesini TV filmi yaptıracağız. Biz herkesin yaptığını değil, kimsenin yapmadığı, girmeye cesaret etmediği işlere giriyoruz. Böylece sektöre yeni senaristler, oyuncular ve yapımcılar kazandırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
"SEYDİ BEŞİR ESİR KAMPI UNUTULMASIN"
İbrahim Şahin, TRT'nin herkesin anne babasıyla çocuğuyla birlikte, kafasını çevirmeden izleyebileceği, mesajı olan içerikler hazırlamaya çalıştığını vurguladı. Yeni yayın dönemi için yaptıkları hazırlıklar hakkında da bilgi verdi.
Şahin, Mini Seri Projesi kapsamında haftanın bir günü, tarihe tanıklık etmek adına, en çok izlenen saatte yayınlanmak üzere 4-5 bölümlük mini diziler çekildiğini söyledi. Bunlardan Çırağan Baskını ve Büyük Kafkas Sürgünü'nün yapım aşamasında olduğunu; Medine Müdafaası, Seydi Beşir Esir Kampı, Kut'ül Amare Zaferi, Seddülbahir Savunması, İttihat ve Terakki 31 Mart, Zenci Musa'nın ise hazırlıklarının sürdüğünü belirtti. Şahin, bu projeyle 19.yüzyıl ve 20.yüzyılın başlarında yaşanan hadiseler hakkında izleyiciyi bilgilendirmeyi ve bugün Türkiye'de yaşananlar ile 100 yıl önce yaşananlar arasındaki benzerliklere dikkat çekmek istediklerini vurguladı. Şahin, "Bu ülke 100 yıl önce de rahat bırakılmadı, bugün de bırakılmıyor, yarın da bırakılmayacak. Biz tarihte olup bitenlerden izleyicimizi haberdar etmek istedik" dedi.
Şahin, yapım aşamasında olan bir diğer dizinin ise Osmanlı dönemi polisiyesi Filinta Mustafa olduğunu belirtti. Osmanlı Sherlock Holmes'u da denebilecek dizinin, 19.yüzyıl Galata'sında geçtiğini, İstanbul'da yabancı istihbarat örgütleri ile Osmanlı istihbaratı arasındaki savaşların, işbirliklerinin anlatıldığını söyledi. Diriliş'te ise Osmanlı'nın kuruluş sürecinde yaşananların ekrana yansıyacağını vurguladı.