Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Toplam borçlarının 2,3 milyar euroluk kısa vadeli kısmını 'yeniden vadelendirme' için masaya oturan Doğuş Grubu için hedef 15 Şubat tarihine kadar bankalarla imza atmak. Edindiğimiz bilgilere göre, yeniden yapılanma sürecinde liderlik yapan Yapı Kredi, iş Bankası ve Akbank, geçen hafta, büyük alacaklılardan üç kamu bankası Ziraat, Halkbank ve Vakıfbank yönetimiyle bir araya gelerek anlaşmanın son hali üzerinde mutabık kaldı. Bir bankacı, "Muhtemelen bu hafta lider bankalar diğer bankaları davet edecek ve anlaşmaya imza atmalarını isteyecek. Bir aksilik olmazsa imzalar 15 Şubat'a kadar atılır" diyor.
ANLAŞMANIN KOŞULLARI
Alacaklı diğer bankalara da gönderilen anlaşma koşullarının nasıl oluştuğunu araştırdık. Ulaştığımız bilgilere göre, 2,3 milyar euroluk borç, ilk iki yılı anapara ödemesiz olmak üzere, toplam altı yılda ödenecek. Faizin de yıllık yüzde 6,5 civarında olacağı konuşuluyor. Ayrıca, mevcut işlerin aksamaması, şirketlerin nakit akışlarında, tedarikçi ödemelerinde sıkıntı yaşanmaması için de bankalar 150 milyon euroluk kredi limiti tanıyacak. Yeni kredinin sağlanmasına bütün alacaklı bankaların katılıp katılmayacağı ise tam bilinmiyor.
Bir bankacı, "Teminatlar güçlü ve geri ödemede bir sıkıntı yaşanacağını hiç sanmıyorum. Geçmişte ne yaptıysak bugün de aynısını yapıyoruz. Bu konular gereksiz bir şekilde abartıldı ve farklı yönlere çekildi" değerlendirmesini yapıyor.
VARLIK SATIŞI SÜRÜYOR
Doğuş Grubu, geçen yıldan bu yana hisse ve varlık satışlarıyla yaklaşık 800 milyon dolara yakın bir nakit yarattı. Yeni varlık satışlarının da devam etmesi bekleniyor, iki hafta önce Habertürk.com internet sitesinde yer alan haberde İtalya ve Türkiye'deki bazı otellerin satışı için yapılan görüşmelerde sona yaklaşıldığı ifade ediliyordu. Alacaklı bankalardan bir yetkili, "İtalya ve Türkiye'nin yanı sıra Hırvatistan'daki otellerle de ilgilenildiğini biliyoruz. Dubaili bir grubun Türkiye'den daha çok İtalya ve Hırvatistan'daki otellerle ilgilendiğini duyuyoruz" bilgisini iletiyor. Grubun yüzde 60 ortak olduğu ABD'nin Miami kentindeki otelin de satıldığı ve paranın tahsil edildiği söyleniyor.
Ulaştığımız bilgilere göre, Doğuş Grubu'nun yaptığı varlık satışlarından sağlanan fonlar öncelikle 150 milyon euroluk taze kredinin kapatılmasında kullanılacak. Geri kalan fonun yüzde 70'i alacaklı bankalara alacak paylarına göre ödenecek.
Tasarruf başladı, sponsorluklar bitti
Bankalarla görüşmeler yürütülürken Doğuş Grubu'nun varlık satışlarıyla borçlarını azaltma yoluna gitmesi anlaşmanın bir parçası. Doğuş Grubu Başkanı Ferit Şahenk, 8 Ağustos 2018'de yaptığı açıklamada, uzun vadeli proje kredilerinde bir değişiklik olmadığını, kısa vadeli borçları yeniden vadelendireceklerini söylemişti. Şahenk, Doğuş Grubu bünyesinde başlattıkları tasarruf önlemleriyle de beş yıllık süreçte 300-350 milyon Euro civarında tasarruf sağlanacağı bilgisini vermişti. Nitekim Doğuş Grubu, Fenerbahçe ve Darüşşafaka ile sponsorluk anlaşmalarından vazgeçti. Her iki kulübe yapılan desteğin yıllık 40 milyon Euro'yu aştığı söyleniyordu. (TALAT YEŞİLOĞLU/EKONOMİST DERGİSİ)
Bu nasıl iş anlamadım. Doğuş Grubu bunca parayi nerde kullanmis. ? Araba ithal edip inşaatla edinilecek borç değil bu. Grubun lokomatifi yillarca para basti. Nerde bu paralar?
Grnyo da bir an önce satarsa çok iyi olur. Çom gereksiz ksiz bir şirket.
YARINI DÜŞÜNMEDEN KREDİ AL SONRA GİT ABD DE İTALYADA BİLMEM NEREDE OTEL AL
gırtlağa kadar borç batağında.satmayıp da ne yapacak.ileriye dönük kriz analiz beceriniz yoksa işte bu duruma düşersiniz.sürekli varlık edinimiyle geleceğiniz nokta borçtur
Herşeyi neden satıp savıyor araştırılmalı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.