<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSağlıktaki tarihi keşifte Türk imzası----

Sağlıktaki tarihi keşifte Türk imzası

Sağlıktaki tarihi keşifte Türk imzası
12 Mart 2023 - 08:38 www.finansingundemi.com

Kandaki 3 bin proteini inceleyip genetik hastalıklara karşı eksik veya fazla proteinleri giderip tedavi imkanı sağlayan çalışmanın başında yer alan Cambridge Üniversitesi doktora öğrencisi Mine Köprülü, tıp alanında tarihe geçecek buluşun temellerini attı

Cambridge Üniversitesi'nde doktora yapan Mine Köprülü, biyoloji alanında tıp tarihine geçecek bir çalışmaya imza attı. 3 farklı üniversiteden 15 kişilik ekiple çalışan Köprülü, vücutta genetik hastalıklara neden olabilecek 3 bin farklı protein belirledi. Proteinler sayesinde erken tanı ihtimali artarken, aynı zamanda hastalığa eden olan eksik ya da fazlalık proteinler giderilerek tedavi imkanı sağlanıyor.

Mine Köprülü çalışmaya dair detayları şu sözlerle anlattı;

“Bizim yaptığımız çalışma aslında hastalıklar için bir ilaç ve tedavi bulunmasındaki ilk adım. Henüz bugüne kadar anlayamadığımız hastalıkların altında yatan biyolojik mekanizmaları vücudumuzda nelerin yanlış gittiğini anlamaya çalışıyoruz ki nelerin hedef alınabileceği bulunabilsin.

Burada bizim çalışmamız, bahsettiğim genetik mutasyonlar ve hastalıklar arasında aslında vücudumuzun fonksiyonel birimi ve ilaçların en büyük hedefi olan proteinlere entegre ederek, aslında bu hastalıkların biyolojik olarak nasıl işlediğini, bu bahsettiğimiz genetik mutasyonların hangi proteinler yani hangi fonksiyonel mekanizmalar üzerinden bu hastalıklara olan sebebi arttırdığını ya da azalttığını anlamaya çalıştık.

Şu an aslında bu yaptığımız çalışma, dünyadaki en kapsamında protein genetik çalışmalardan biriydi. Çünkü kandaki 3 bin proteini paralel biçimde ölçümledik. Ancak bu teknoloji çok yeni bir teknoloji ve bizim vücudumuzda 20 binden fazla protein var. Biz şu an aslında kapsamlı bir genetik protein hastalık haritası çıkarmış olsak da bütün vücudumuzdaki bütün proteinleri ve karmaşıklığı yakalayabilmiş değiliz.” (CNN Türk)

Türk bilim insanları 7'nci kez Antarktika'da

Bu keşif bilim dünyasında yankı uyandırdı: Kanserden koruyan vitamin!

Bilim insanları "asrın felaketi"ni analiz edecek

Bilim insanları ilk kez yaşlanmayı tersine çevirmeyi başardı

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)