<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinSağlıklı bir bayram geçirmek için 10 altın öneri----

Sağlıklı bir bayram geçirmek için 10 altın öneri

Sağlıklı bir bayram geçirmek için 10 altın öneri
01 Temmuz 2016 - 15:02 www.finansingundemi.com

Ramazan Bayramı'nda sağlıklı beslenme düzenine dikkat eden, diyabet-hipertansiyon gibi kronik hastalıkları olanlar nelere dikkat etmeli?

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kaldı. Özellikle bayramlarda şeker ve şekerli besinler kadar kızartmalar, hamur işleri, gazlı içeceklerinin de tüketimi artıyor. Peki bayramda sağlıklı beslenme düzenine dikkat eden, diyabet-hipertansiyon gibi kronik hastalıkları olan veya ideal ağırlığını korumaya çalışanlar nelere dikkat etmeli? Liv Hospital Diyet ve Beslenme Uzmanı Şükran Yıldız beslenme önerilerinde bulundu. 

  • - Her besin grubunda bulunan çeşitli besinlerden tüketilmelidir. Süt, yoğurt, et, tavuk, yumurta, peynir, kuru baklagiller, sebze-meyveler, ekmek, bulgur vb. sağlıklı besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmesi gerekir.
  • - Uyanınca 1-2 bardak su içildikten sonra güne hafif ve tok tutan bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Kahvaltıda ve yemeklerin yanında bol yeşillik veya ekstra yağ ve sos ilave edilmemiş bir salata mutlaka bulundurulmalıdır.
  • - Sıcak yaz günlerine denk gelen bayramda ve sonrasında günde yaklaşık 1.5- 2 litre su içilmeli, sıvı alımını artırmak amacıyla öğünlere az tuzlu ayran, şekersiz veya az şekerli komposto, soğuk çaylar gibi sıvı gıdalar eklenmelidir. Ne yazık ki bayramda çay, kahve, meşrubat tüketiminin artması ile su içmek unutuluyor. Düzenli bir sindirim sistemi ve metabolizmayı canlı tutmak için günde 8-10 bardak su içmeyi ihmal etmemek gerekir.
  • - Kahvaltıda haşlanmış yumurta, mevsim sebzeleri, peynir çeşitleri, tam buğday unundan ekmeklerin olduğu bir kahvaltı ile güne başlanmalı, porsiyonlar küçük tutulmalıdır. Besinler iyi çiğnenmeli, yavaş yavaş, azar azar ve sık yenilmelidir.
  • - Şeker, tatlı, çikolata tüketimini minimum düzeyde tutmalı ve ısrarcı tutumlara karşı dikkatli olunmalıdır. Eğer tatlı tüketmek istiyorsanız hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmelidir.
  • - Aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. İştah ataklarını önlemek için meyve, süt, yoğurt, tam buğday galetalar ile küçük ara öğünler yaparak iştahı dengelenebilir.
  • - Kabızlık ve şişkinlik-gaz gibi sindirim sistemi problemlerinin önlenmesi için mevsiminde taze sebze ve meyveler tüketilmelidir. Yetişkinler günde 4-5 porsiyon sebze ve meyve tüketmelidir. Kabızlığın önlemesinde önemli role sahip olan probiyotik yoğurt tüketimini ihmal etmeyin.
  • - Diyabet, kalp ve hipertansiyon hastaları ile kronik hastaların, bayram süresince de beslenme düzenine özen göstermeleri ve siyah çay yerine bitki çaylarını tercih etmeli, günde 2 fincandan fazla kahve tüketmekten kaçınmalıdır.
  • - Çocukların gelişimine katkısı olmayan zararlı enerji kaynağı şeker ve şekerli besinlerden uzak tutulmaları, bu tür besinlerin tüketiminden sonra diş temizliğine özen gösterilmesi gerekir.

- Oruç sonrası metabolizma hızının düşmesini önlemek amacıyla tansiyon düşüklüğünüz yoksa günde 1-2 fincan yeşil çay/beyaz çay tüketmeye özen gösterin. Fiziksel aktivite ve yürüyüşleri artırarak metabolizmanıza katkıda bulunun.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)