<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisSabancı'dan iyi ki ayrılmışız!----

Sabancı'dan iyi ki ayrılmışız!

Sabancı'dan iyi ki ayrılmışız!
15 Eylül 2014 - 06:47 www.finansingundemi.com

Sabancı Grubu’ndan 15 yıl önce ayrılan Demet Sabancı Çetindoğan’ın bu süreci ve başarı hikayesini paylaştı

Türkiye’nin ikinci büyük grubu Sabancı’dan 1999’da ayrılarak kendi hikayesini yazma kararı alan Demet Sabancı Çetindoğan ve eşi Cengiz Çetindoğan’ın kurduğu DEMSA, bugün lüks perakendenin en büyüklerinden biri. Perakendede 131 mağazasıyla, turizmde Pera Palas, ABD’li zincir St Regis’in işleteceği Maçka Oteli gibi yatırımlarıyla 15 yılda hızla büyüyen DEMSA’da bin 223 kişi çalışıyor.

Hürriyet, Demet Sabancı Çetindoğan ile holdingden ayrıldıktan sonra geçen 15 yılı konuştu. Kendi hikayelerini yazmak için ayrılan diğer Sabancı üyelerinin de çok başarılı olduğunu hatırlatan Sabancı Çetindoğan, “Pegasus, Esas Holding, Densa hepsi çok başarılı. Sabancı Holding büyük kurumsal bir şirket. Yapmak istediğimiz girişimler o ölçeğe uymuyordu. İyi ki ayrıldık. Hem hayallerimiz gerçekleşti hem de Türkiye’ye yeni değerler yarattık. Halen Holding’in hissedarıyız. Holding de yoluna çok başarılı devam ediyor” diyor. Sabancı Çetindoğan şunları anlatıyor:

Sabancı Grubu’ndan 1999’da ayrıldınız. Nasıl karar verdiniz?

Eşim Cengiz Çetindoğan ile Demsa’yı kurma kararı aldık. Tekstilde bu kez üretim değil satış tarafına geçtik. Perakendenin Türkiye’deki yükselişini 2000 yılı öncesinde görmüş ve kendi hikayemizi yazmaya karar vermiştik. Olaylar düşündüğümüz gibi gelişti. Turizm hızlı gelişti, ortalama gelir seviyesi yükseldi ve alışveriş merkezleri ile perakendenin önü açıldı. Guess, Laura Ashley. Salvatore Feragamo, Donna Karan gibi pek çok uluslararası markayı Türkiye’ye getirdik. Kendi perakende markamız Brandroom’u kurduk. En önemli adımlarımızdan biri de, ünlü İngiliz lüks tüketim markası Harvey Nichols’ı getirmek oldu. Sırada Fransız moda departmanı Galerie La Fayatte var.

Bugün perakendede büyük gruplardan birisiniz. Nedir büyüklüğünüz?

Perakendede en büyük grubuz. 131 mağaza ve bin 223 çalışanımız var. Turizm ve medyada da yatırımlarımız var ve sürüyor. Mediasa’yı tematik yayıncılık için kurduk. Fashion TV, eğitim kanalı ZTV, World Travel Channel önemli yatırımlarımız oldu. Seyahat kanalımızla Türkiye’nin markalaşmasına katkı sağlıyoruz. Tematik kanallarımızdan MCJ Shopping kanalımız da var.Dolayısıyla biz perakendede hem off-line hem de online ile satış yapmaktayız.

O dönemde Sabancı Grubu’ndan ayrılan aile üyelerinin kurduğu şirketler gerçekten başarılı... Şevket Sabancı ve çocukları Ali ve Emine Sabancı Kamışlı’nın kurduğu Esas Holding ve Pegasus, Ağabeyim Ömer’le beraber kurduğumuz 20 gemili Densa gerçekten başarı hikayesi oldu. Sabancı Holding’in de hala hissedarıyız. Onlar da çok başarılı gidiyor. Akbank dünya çapında önemli bir banka. Kurumsallaşmış bir kuruluş.

 Ayrılmanız iyi oldu mu? Başarının nedeni ne sizce? Sabancı soyadı etkili oldu mu?

Türkiye için de bizim için de iyi oldu. Sabancı Holding’in büyük yapısından dolayı her işe girememe durumu vardı çok doğal olarak. Perakende ve tematik kanallarda farklı bir şeyler yapmak istiyordum, oraya uymuyordu. Bugün hem biz hayallerimizi gerçekleştirdik, hem de Türkiye ekonomisine yeni değerler doğdu. Sabancı soyadı da dünyada çok büyük güvenilirlik sağlamış. Tabii bir sıfır önde başlıyorsunuz. Bir de piyasa şartlarında üretip, satıyorsanız önünüz çok açılıyor.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bahadır17 Eylül 2014 08:39

    Sabancı Türkiyenin en isitkrarlı ve en büyük ailelerinden. Bu aile birlikteyken güçlü. Eğer ayrılırsa ufalır ve daha büyüklere yem olur 10 yıla kalmaz ne sabancı şirketi kalır nede ismi. Böyle oyunlara gelmeyecek kadar akıllı olacaklarını düşünüyorum.