Sabancı'dan bir yaprak dökümü daha
Dün itibariyle grup yönetiminde ciddi bir değişiklik oldu.
Sabancı Holding, 2009 sonu verilerine göre 20 milyar TL konsolide net satışı olan, Türkiye'nin en büyük sanayi ve finans gruplarından biri. Toplam 55 bin çalışanı olan holdingin halka açıklık oranı ise yüzde 40'lara ulaşıyor. Yüzde 60 hisse ise Sabancı Ailesi'nin elinde bulunuyor.
Sermaye fakiri Türkiye'nin bu değerli grubunda yaşanan yönetim ve strateji değişiklikleri de bu yüzden önemli. Dün itibariyle grup yönetiminde ciddi bir değişiklik oldu. Daha önce açıklandığı gibi, Sabancı Grubu'nda CEO Ahmet Dördüncü bu görevinden ayrılırken yerine, yıllarca Akbank'ın genel müdürlüğünü yapan Zafer Kurtul geldi.
Holding'deki yönetim değişikliğini geçen günlerde "Sabancı'da Suzan Sabancı Dinçer imzası" başlığıyla yazmıştık. Aslında yapılan operasyonda gerçek imzanın Akbank'ın kurucusu Erol Sabancı'ya ait olduğunu da vurgulamıştık.
Sabancı yönetiminde kamuoyuna yansımayan bir önemli değişiklik daha oldu. Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'nın özellikle üniversite ve müzede en yakın danışmanlarından olan Prof. Ahmet Aykaç da Sabancı Grubu'ndan tamamen ayrıldı.
Aykaç yöneticileri eğitiyor
Önce Prof. Dr. Ahmet Aykaç'ı tanıyalım... 1970'te doktora için gittiği ABD'de daha sonra ABD Merkez Bankası'nın efsane başkanı olacak Alan Greenspan'ın danışmanlık şirketinde iş hayatına başlıyor. Ardından Fransa'dan gelen teklif üzerine bu ülkeye geçiyor ve orada bir okul sahibi oluyor. Okulun cirosunda en önemli pay, yönetici eğitimlerinden geliyor. Yani Prof. Aykaç, Financial Times'ın üst düzey yönetici programları sıralamasında 34'üncü sırada ve MBA'da ise en iyi ilk 100 içinde yer alan okulu 2004'e kadar yönetiyor. 2004'te okulu satan Aykaç, bugün İngiltere'den dört CEO'nun koçluğunu yapıyor.
Aykaç'ın Güler Sabancı ile tanışması ise Sabancı Üniversitesi kurulurken yapılan arama konferansıyla olmuş. Üniversitenin kuruluşundan sonra Mütevelli Heyet Başkan Yardımcılığı görevini sürdüren Aykaç, müze ve üniversite dışında, üniversite bünyesinde kurulan İnovent şirketinin ve Carrefoursa'nın Yönetim Kurulu üyeliklerinden de istifa etti.
Aykaç'la gruptan neden ayrıldığını, son yaşanan değişimin perde arkasını konuştuk. Gelişmeyi "İstifa etmem istendi" diye anlatmaya başlayan Aykaç, Sabancı'daki değişimi bir strateji ve fikir ayrılığına bağlıyor. Çekirdekten yetişen, fabrikalarda büyüyen Güler Sabancı'nın vizyonunun Sabancı Grubu'nu dünya şirketi haline getirmek olduğunu söylüyor. Bu vizyonla etkin bir profesyonel kadro oluşturduğunu, insan kaynaklarına özel önem verdiğini de dile getiren Aykaç, "Empower yani yetki paylaşımı, Güler Sabancı'nın dilinden düşmez. Yönetiminin özü de buna dayanır" diyor.
Ahmet Dördüncü'nün görevden alınmasıyla buna darbe vurulduğunu savunan Aykaç, "Bence Güler Sabancı bu vizyon çekişmesinde birinci raundu kaybetti" diye devam ediyor.
Umarım üniversite etkilenmez'
Dünyada aile şirketlerinin yaşayabilmesi için en önemli unsurun iyi yönetişim' olduğunu söyleyen Aykaç, "Türkiye'de birçok aile şirketi dünyanın değişimine hazırlanamadığı, rekabetçi olamadığı için artık ortada yok. Sabancı'nın geleceğini oluştururken buna dikkat ediyorduk" yorumunu yapıyor.
Yaratıcı ve inovatif olmayan şirketlerin bundan sonra yaşayamayacağına da dikkat çeken Aykaç, "Sanırım bunlar yönetime daha geleneksel bakan neslin ne hoşuna gider ne de pek anladığı şeyler" sözleriyle Erol Sabancı'yla fikir ayrılığının nedeni konusunda sinyal veriyor ve ekliyor:
"Sabancı'da genç ve dinamik bir kadro var. Umarım gücü ellerine alan insanlar fazla bilmedikleri işlere karışıp atılması gereken adımlara engel olmazlar. Olurlarsa bu kadro gider ve grup zorlanır."
Üniversite konusunda da kaygılarının olduğunu anlatan Aykaç, "Güler Sabancı çok başarılı bir üniversite kurdu. Çok güzel bir denge oluşturdu. Fakat Erol Sabancı'nın ne zaman giderler başabaş gelecek görüşü mütevelli heyetinde hakim duruma gelirse üniversite duraklar. Umarım fikir ayrılığı üniversiteye de sıçramaz. Eğer üniversitede yapılması gereken işler durdurulursa yazık olur" diyor.
Prof. Aykaç, yöneticileri eğitmiş bir profesyonel. Güler Sabancı'nın son yıllardaki atak, güçlü yönetiminde de belli ki hayli katkısı olmuş. Türkiye'nin böylesine büyük istihdam ve katma değer yaratan bir grubundaki gelişmeler ilginç. Uluslararası deneyime sahip bu yönetim gurusunun uyarıları, hem grup yöneticilerini hem de küçük yatırımcıları yakından ilgilendiriyor.
Yeni fikirlere 100 milyon dolarlık yeni fon geliyor
Ahmet Aykaç, Sabancı Üniversitesi dışında üç yıl önce yine Güler Sabancı'nın danışmanlığını yapan iş dünyasının önemli isimlerinden Can Paker ve ABD'de Silikon Vadisi'nden gelen Mehtap Özkan'la yeni fikirleri destekleyecek bir fon kurmuştu. Goldenhorn Ventures, iyi bir fikri olup para bulamayan girişimcilere destek olacaktı. Aykaç'la bu yatırımın ne aşamada olduğunu da konuştuk. İkinci fonu kurma hazırlığında olduklarını anlatan Aykaç, Türkiye'de yeni fikirlerin hızla arttığını söylüyor. Türkiye'nin çok dinamik olduğunu da anlatan Aykaç, "Fransa'ya gidip geliyorum. Gittiğimde Fransa'daki ataleti görüyorum. Burada ise herkes bir şey peşinde. İnanılmaz bir canlılık var. Birinci fonda beş şirket var. Bu 100-150 milyon dolarlık bir fon olacak" diyor.
Ahmet Dördüncü, Bodrum'da dinlenecek
Sabancı Grubu'nda uzun yıllar yöneticilik yapan ve en son Güler Sabancı'nın isteğiyle CEO olan Ahmet Dördüncü, öğrendiğime göre bir süre Bodrum'daki yazlığında dinlenecek ve kızını evlendirecek. Kafa avcılarının peşine düştüğü Dördüncü'ye şimdiden teklifler gelmeye başlamış. Aykaç, Dördüncü'nün dünya çapında bir yönetici olduğunu belirterek önümüzdeki birkaç ay içinde önemli görevlere geleceğini de söylüyor.
Jale Özgentürk-Referans