BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisSabancı rotasını Ayedaş’a çevirdi----

Sabancı rotasını Ayedaş’a çevirdi

Sabancı rotasını Ayedaş’a çevirdi
05 Eylül 2011 - 07:46 www.finansgundem.com

Ciner Grubu’nun teminatı yakarak ihaleden çekilmesi üzerine Akdeniz Elektrik’te ibre bu kez Sabancı’ya döndü

Elektrik dağıtım ihalelerinde hatlar yine karıştı. Ciner Grubu’nun 10 milyon dolarlık teminatı yakarak ihaleden çekilmesi üzerine Akdeniz Elektrik için Özelleştirme İdaresi (ÖİB) ile görüşmelere başlayan Sabancı Grubu, Akdeniz’den çekilerek İstanbul Anadolu Yakası’nın elektriğini almanın yolunu arıyor.
300 milyon dolarlık kâr
Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı’nın kredi bulamaması üzerine, İstanbul Anadolu Yakası’nda (Ayedaş), ihalede ikinci en yüksek teklifi veren Yıldızlar Holding ile görüşmelere başlandı. Yıldızlar Holding kredi bulamazsa, sıra üçüncü en yüksek teklifi veren Sabancı Grubu’na gelecek. ÖYK kararına göre, Sabancı Grubu Anadolu Yakası’nı 1 milyar 515 milyon dolar bedelle satın alacak. Yani, Sabancı Grubu, 1 milyar 813 milyon dolarlık en yüksek teklif dikkate alındığında, ihalede 298 milyon dolarlık avantaj elde edecek. Bu nedenle grup, gözünü Anadolu Yakası’na çevirdi. Sabancı Grubu bu planı için, ÖİB yönetiminde ve Yıldızlar Holding’te nabız yokladı. Yıldızlar Holding yöneticilerine “Almaya niyetiniz yoksa biz talibiz” mesajı da iletti. Yıldızlar Holding’ten ise, Sabancı’ya henüz bir yanıt verilmedi. Sabancı Grubu enerji şirketi Ayedaş’ı satın alırsa, rekabet ve kredi açısından sıkıntı çıkacağı için, Akdeniz Elektrik’i 10 milyon dolar teminatı yakarak bırakacak. Ancak, diğer yandan Ayedaş’ı yaklaşık 300 milyon dolar kârla satın almış olacak.
Şirketlerden ‘kredi planı’ istendi
ÖİB ise elektrik dağıtım firmalarını yakın markaja aldı. İhalelerde en yüksek teklifi veren yani ilk firmaların kredi bulamaması üzerine ikinci en yüksek teklif sahipleri ile görüşmelere başlayan ÖİB, ikinci firmalara 26 Eylül’e kadar kredi için süre vermişti. İdare, süre dolmadan önce Ramazan Bayramı öncesinde firmalara bir yazı göndererek, bugüne kadar yapılan kredi görüşmeleriyle ilgili rapor istedi. Raporda, ödeme planı ve kredi sözleşmeleri de yer alacak. Firmalar, raporları bu hafta ÖİB’ye sunacaklar. 
Star - Hüseyin Özay

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)