Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Almanya'nın en büyük elektrik üreticisi RWE'den yapılan açıklamada, şirketin, 2030'e kadar aşamalı olarak kömüre dayalı elektrik üretimini sona erdirmeye hazır olduğu belirtildi.
Rusya-Ukrayna savaşının sebep olduğu enerji krizi sonrası RWE’nin kömürle çalışan elektrik santrallerinin kullanımını geçici olarak artıracağı ifade edilen açıklamada, kömürden erken çıkış için Alman hükümetinden ek tazminat talep edilmeyeceği kaydedildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen RWE Üst Yöneticisi (CEO) Markus Krebber, “Mevcut krizde, linyit yakıtlı elektrik santrallerimizin kullanımını geçici olarak artırarak Almanya'daki arz güvenliğine katkıda bulunuyoruz ve böylece doğal gazın elektrik üretiminden çıkarılmasına da yardımcı oluyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Aynı zamanda, yeşil enerjiye geçişi hızlandırmak için milyarlarca avro yatırım yaptıklarını ve 2030'a kadar kömürden elektrik üretmeyi aşamalı olarak sonlandırmaya hazır olduklarını dile getiren Krebber, kömürden daha hızlı çıkışın “sosyal açıdan sorumlu” bir şekilde gerçekleşeceğini vurguladı.
Almanya, daha önce 2038'de kömür santrallerini kapatmayı hedeflediğini açıklamış ve geçen yıl bazı santral işletmecileriyle anlaşma sağlayarak bu tarihi 2030'a çekmişti. Hükümetin bu anlaşma kapsamında bulunmayan RWE gibi enerji şirketleriyle müzakereler gerçekleştirmesi gerekiyordu.
Ancak, Ukrayna savaşı sonrası Rusya'ya bağımlılığı azaltmak amacıyla Alman hükümeti daha önce kapatacağını açıkladığı nükleer santralleri açık tutmayı ve de kömür santrallerinin kullanımına devam etmeyi tekrar değerlendireceğini belirtmişti.
Almanya'nın 2021’deki elektrik üretiminde kömür yüzde 27, doğal gaz ise yüzde 15,3 oranında kullanılmıştı.
Almanya, Rusya-Ukrayna savaşı öncesi, ihtiyacı olan doğal gaz ve kömürün yarısından fazlasını, ham petrolün ise yüzde 34'ünü Rusya'dan ithal ediyordu.
Planlanan kömür kullanımının sonlandırılması için hedeflenen tarihi 2038'den 2030'a çekmek, Alman koalisyon hükümetinin geçen yıl temel seçim vaatlerinden biriydi.
Almanya'da soğuk paniği: 'Çok ürkütücü'
Almanya'nın gaz frenleme maliyeti
ALMAN ŞİRKETİ FAS'TAN LİBYA'YA KADAR OLAN BÖLGELERDE GÜNEŞ ENERJİ SANTRALLERİ KURARAK 2023 DE ÜRETİME BASLAYACAK BU PROJEYE DESTEK VEREN ÜLKELERE ELEKTRİK SATACAKTI YANİ AVRUPA ÜLKELERİ PROJE İPTAL EDİLMEDİ İSE ÖNÜMÜZDEKİ YILDAN İTİBAREN GÜNEŞ ENERJİSİ KULLANACAKLAR BİZ BU PROJEYE DAHİL OLMADIĞIMIZDAN KENDİ GÜNEŞ SANTRALLERİMİZİN SAYISINI BİRKAÇ KAT ARTTIRMALIYIZ TÜRMENİSTAN ÇÖLLERİNDE GÜNEŞ ENERJİ SANTRALLERİ KURMALI ÜRETİLEN ELEKTRİĞİN FAZLASINI BÖLGEMİZ ÜLKELERİNE SATMALIYIZ
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.