Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yıldız Teknik Üniversitesi Rüzgar Enerjisi Kulübü Başkanı Mert Mustafa Tekin, dünyada ve Türkiye'de nüfus, sanayi kuruluşları ve teknolojik cihazların artış göstermesiyle birlikte enerjiye olan ihtiyaç gün geçtikçe artığını belirtti. İklim değişikliğinin yarattığı küresel ısınma tehdidi sebebiyle alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarının öneminin her geçen gün daha da artığını ifade eden Mert Mustafa Tekin, "Türkiye, yenilenebilir enerji kaynakları açısından oldukça avantajlı bir coğrafik konumda. Ancak ülkemizde bazı doğru bilinen yanlışlar sebebiyle yeterince Rüzgar Enerji Satrali (RES) kurulumu yapılamıyor. RES kurulumu yapılacak bölgelerde bulunan vatandaşlar, 'santralin gürültü yapacağı, tarıma zarar vereceği' gibi yanlış bilgilendirme nedeniyle bu yatırıma karşı çıkıyor. Marmara Denizi ve çevre illeri, Ege Denizi, Bursa, Çanakkale, İzmir ve Balıkesir’i takip eden 'S' şeklinde rüzgar yönü ile en verimli olacağı bölgeler iken çevre halkının tepkisi nedeniyle buralarda yeterince yatırım yapılamıyor. Bu bölgelere yeni rüzgar türbinlerinin kurulması halinde rüzgar enerjisinden üretilen elektrik 7 bin megawattan 43 bin megawata çıkacak" diye konuştu.
"BUZDOLABINDAN DAHA SESSİZ ÇALIŞIYOR"
RES’ler hakkında halk arasında çok fazla yanlış bilgi olduğunu belirten Tekin, "Rüzgar türbini basit olarak rüzgarın kinetik enerjisini elektrik enerjisine çeviren mekanizmalardır. Rüzgar türbinlerinin kurulumu çok basit. Yeter ki ölçümleri doğru yapılıp yeri doğru belirlensin. Kurulumu kısa sürede yapılıyor. Halk arasında rüzgar türbinlerinin çok ses çalıştığına dair yanlış bir bilgi var. Bu doğru değil. Aksine rüzgar türbinleri evdeki buzdolaplarımızdan bile daha sessiz çalışır. Hatta çoğu kez rüzgarın sesi rüzgar türbinlerinin çıkardığı sesten daha fazladır” dedi.
"KURULAN SANTRALLER TARIMA VE HAYVANCILIĞA ZARAR VERMEZ"
Santrallerin tarıma ve hayvancılığa zarar vermeyeceğini belirten Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik Mühendisliği öğrencisi Tolga Kahve de, "Rüzgar türbinleri kurulduğu alanların yalnızca yüzde 1’lik kısmını kaplıyor. Geri kalan kısımlarda tarım, hayvancılık veya ormancılık gibi faaliyetler sorunsuz bir şekilde yapılmaya devam edilebilir. Rüzgar türbinleri bu tür faaliyetlere kesinlikle engel olmuyor. Çıkardığı ses çok düşük olduğu için hayvanları ürkütmüyor. Rüzgar türbinleri, atık oluşturmadığı için çevre kirliliği oluşturmuyor. Ayrıca rüzgar türbinleri kurulmadan önce bölgenin dinamik, statik 5 yıllık tüm ölçümleri yapılıyor. Türbinlerin deprem ve heyelan gibi doğal afetlere ne kadar dayanıklı olduğu konusunda fizibilite raporu olduğu için bu tür doğal afetlere türbinlere etki etmesi çok da mümkün değil” diye konuştu.
"SAÇ KURUTMA MAKİNESİ RES’LERDEN DAHA FAZLA RADYASYON YAYIYOR"
Rüzgar enerji santrallerinin radyasyon durumuyla ilgili bilgiler veren Yıldız Teknik Üniversitesi Rüzgar Enerji Kulübü Başkan Yardımcısı Mevlüt Yeşilyurt ise, “Rüzgar türbinlerinde elektronik radyasyon sağlayan elektronik jeneratörler ve trafolar olmak üzere 2 yer vardır. Bunların yaymış olduğu radyasyon minimum boyutta ve alanı çok dardır. Hatta yapılan araştırmalar sonucunda türbinlerine yanında olsanız bile radyasyon sizi etkilemeyecek kadar çok düşüktür. Saç kurutma makineleri çevresine rüzgar türbinlerinden daha fazla radyasyon yaymaktadır. Dünya çevre örgütlerinin desteklediği enerji üretimi rüzgar enerjisidir. Bunun sebebi de günümüzün en büyük problemlerinden olan iklim değişikliğidir. İklim değişikliğinin sebebi de küresel ısınmadır. Küresel ısınmanın sebebi ise karbon salınımı ile alakalıdır. Dünyada ihtiyaç duyulan bir enerji var ve bu enerji bir şekilde üretilecek. Bu enerjiyi üretirken de karbon salınımı olmayan, doğaya en yararlı rüzgar enerji sistemleridir. Rüzgar türbinleri hiçbir atık ortaya çıkarmaz. Suyu kirletmez. Asit yağmurlarına sebep olabilecek sülfür asidi ve partikülleri meydana çıkarmaz. Bunların hepsini birleştirdiğimizde enerji üretirken doğaya en az zararı verecek olan rüzgar enerji sistemlerini tercih etmeliyiz. Marmara Bölgesi ve özellikle de Bursa rüzgar potansiyeli açısından Türkiye’nin en verimli bölgelerinden. Türkiye’nin hava kirliliği en fazla olan illerinden Bursa’da hava kirliliğini azaltma yolları arasında rüzgar enerjisine geçişin artırılması yer alıyor” dedi.
"HALK BİLİNÇLENDİRİLMELİ VE DAHA FAZLA YATIRIM YAPILMALIDIR"
Yeşilyurt, “Türkiye’de şu an rüzgar türbinlerinden elde ettiğimiz enerji 7 bin megawatttır. Marmara Denizi ve çevre illeri, Ege Denizi, Bursa, Çanakkale, İzmir ve Balıkesir’i takip eden 'S' şeklinde rüzgar vardır. Bu bölgelere rüzgar türbinlerini kurduğumuz zaman 43 bin megawattlık enerji elde etme imkanımız var. Rüzgar türbinleri çevre halkını da kapsayacak şekilde herkes için bir kazançtır. Bunlara yönelmeli, önündeki engeller kaldırılmalı, halk bu konuda bilinçlendirilmeli ve daha fazla yatırım yapılmalıdır” şeklinde konuştu.
CUMHURBAŞKANLIĞI KARARIYLA 4 İLDE RÜZGAR ENERJİSİ SANTRALİ KURULUYOR
5 Temmuzda yayımlanan Resmi Gazete’de yer alan Cumhurbaşkanı kararlarına göre Bursa, Balıkesir, Eskişehir ve Tekirdağ illerinde değişik kapasitelerde RES kurulacak. Santrallerin Bursa kurulumu için bazı alanlarla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kamulaştırma kararı verdiği duyuruldu.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.