<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRusya’ya yaptırımlar Çin’e fırsat mı?----

Rusya’ya yaptırımlar Çin’e fırsat mı?

Rusya’ya yaptırımlar Çin’e fırsat mı?
02 Mart 2022 - 18:05 www.finansingundemi.com

Rusya-Ukrayna savaşı ve batının sert yaptırımları Pekin’den nasıl görünüyor? Pekin enerji alanında büyük bir kazanç elde edebilecek olsa da, finansal açıdan derin endişeler taşıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi nedeniyle, Rusya’ya uygulanan yaptırımlar, Çin için enerji cephesinde bir fırsat olabilir. Ancak Pekin’de endişe hakim. Rusya-Ukrayna savaşı bir yana, Rusya’nın lehinde batı yaptırımlarını hafifletme çabasının görülme ihtimali oldukça düşük. Çünkü Çin’in kendi teknoloji ve finans devleri de risklerle karşılaşabilir. Bu nedenle Pekin, ilerleyen dönemlerde benzer yaptırımlarla karşı karşıya kalmamak için Rusya’yla ilişkilerine mesafe koymak istecektir.

Wall Street Journal’ın haberine göre buna rağmen, yuan üzerinde yüksek seviyede kontrol sahibi olma arzusu nedeniyle bu istek engellerle karşılaşmaya devam edecek.

Küresel enerji akışındaki krizin sonuçları, Ukrayna’nın işgali öncesinde dahi yayılmaya başlamıştı: Şubat ayının ilk dönemlerinde, Çin ve Rusya yeni “Sibirya Gücü 2” boru hattı üzerinde anlaşmaya vardı. Anlaşmada ödemeler için kullanılacak para birimi euro olarak belirlendi, ancak Rusya’nın finansal izolasyonu devam ettiği takdirde, para birimi yuana çevrilebilir. Bu da Pekin için bir fırsat olur.

Bloomberg bazı Çin bankalarının, Rusya kaynaklarında işlem yapmayı, batı yaptırımlarını ihlal etme korkusuyla istemediği konusunu gündeme getirmiş olsa da, enerji alım satımlarında işlemlerin devam etme ihtimali yüksek. Bunun nedeni ise bu tür işlemlerin durmasının küresel ekonomi üzerindeki etkilerinin ağır olacak olması. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre talepteki güçlü büyümeye rağmen, Çin halen Avrupa’nın doğalgaz piyasası için ikame konumunda olmaktan çok uzak.

BP verilerine göre Rusya 2020 yılında Avrupa’ya 168 milyar metreküp doğalgaz verdi. Bu da Rusya’nın doğalgaz ihracatının yaklaşık %70’ine denk. Geçtiğimiz yıl Çin, Rusya’dan toplamda yalnızca 16,5 milyar metreküp doğalgaz aldı. Boru hattıyla hacmin 2050 yılında 50 milyar metreküpe ulaşması beklense de, Avrupa’nın Rusya doğalgazına alternatif arayışı, Rusya’nın doğalgazının fiyatını önemli ölçüde düşürecek. Çin de elbette gelecekte bu konuda avantajlı çıkacak ülke konumunda olacak.

Teknoloji yaptırımları konusunda çok daha karmaşık durumlar olsa da, benzer bir şekilde çözümlenebilir. Kısa vadede Çin şirketleri batının ya da Japonya’nın yaptırımlarıyla karşı karşıya kalmamak için Rus müşterilerine tedarik hizmetleri vermeyi kesebilir. Ancak uzun vadede Çin tüm yarı iletken çip üretimi zincirini yerelleştirebildiği takdirde, kısıtlanmış bir Rusya, iyi bir sermaye kaynağı olabilir.

Ancak Çin için bu krizin en korkutucu yanı, finansal sonuçları olacak. Avrupa Birliği, ABD, İngiltere, Japonya ve Kanada’nın ortak yaptırım kararları sonucunda ruble sert düşüş yaşadı. Bu durum da Tayvan bölgesinde gelecekte yaşanabilecek potansiyel bir gerilimin sonuçlarının ne olabileceğini gösteriyor. Tüm bunlar ise Çin’i ve finansal izolasyondan korkan diğer ülkeleri, yuan’ın ödeme ve rezerv rolünü artırmak için çalışmaya itecek.

Çin finans ve ticaret partnerleriyle faaliyetlerini, küresel SWIFT sistemine alternatif olarak geliştirdiği sistemle yürütmek için baskı yapacak. Aynı zamanda Çin’in finansal yöntemler konusundaki arayışı güç kazanacak.

ExxonMobil'den Rusya'da operasyon durdurma kararı

 

AB: Enflasyon ve enerji fiyatları daha da artacak

 

Avrupa'da Rus tepkisi çığ gibi büyüyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)