<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRusya’ya ihracat alarm veriyor----

Rusya’ya ihracat alarm veriyor

Rusya’ya ihracat alarm veriyor
22 Kasım 2015 - 07:31 www.finansingundemi.com

TZD Başkanı Yetkin, yaş sebze ve meyve ihracatının son dönemde azalış trendine girdiğini belirtti

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye’nin yaş sebze ve meyve ihracatının son dönemde azalış trendine girdiğini belirtti. Yetkin, Rusya’ya yapılan ihracatın miktar olarak arttığını, değer olarak ise azaldığını söyledi.
Yetkin, 2014 ocak-eylül ayları arasında 1.5 milyar dolar olan yaş sebze ve  meyve ihracatının, 2015’in aynı döneminde 1.2 milyar dolara gerilediğini ifade etti.

Yaş meyve ve sebzede en büyük ihracat pazarının Rusya olduğuna dikkati çeken Yetkin, “Diğer pazarlara yaptığımız ihracat genelde düşerken Rusya pazarına yaptığımız ihracatta miktar olarak artış olmuştur. Ancak ihracatta genelde yaşanan sıkıntı nedeniyle fiyatlar düştüğünden 550 milyon dolarlık ihracat bedeli azalmış ve 445 milyon dolara inmiştir” dedi.

Rusya’nın Türkiye’den ithal ettiği 4 ton nar ve 20 ton domatesi tehlikeli haşere bulunduğu gerekçesiyle iade ettiğini belirten Yetkin, şunları söyledi:

“Ekim ayında da 40 ton nar benzer gerekçeyle Türkiye’ye iade edilmiştir. Son olarak üç gün önce Rusya, Türkiye’den ithal edilen 23.5 ton domatesin ve 23 ton greyfurtun tehlikeli haşere bulunduğu gerekçesiyle ülkeye girişine izin vermemiştir. Bu konuda alınan önlemler etkili olmuş ve son yıllarda önemli bir iade olayı yaşanmamıştı. Bu tür haşereler nedeniyle iade edilen ürünlerin iç pazara sürüldüğü yönünde iddialar ise çok daha ciddidir ve mutlaka araştırılmalıdır.”

Çin tedbirini baştan aldıÖte yandan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Arif Güney de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca 5 yıldır Çin’e kiraz ihracatı için önemli çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, şunları söyledi: 
“Çin’in, Akdeniz meyve sineği ve birkaç zararlıyla ilgili karantina tedbirleri vardı. İki yıl önce Çin’den karantina teknik ekibi geldi. Bütün aşamaları gördüler, onay verdiler. 2017 sezonunda çok ciddi ticari sevkiyatımız başlayacak.” Milliyet 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)