Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Avrupa Birliği (AB), G7 ülkeleri ve Avustralya’nın Rusya'nın ham petrolü için varil başına 60 dolarlık tavan fiyat uygulaması ve AB'nin deniz yoluyla taşınan Rus ham petrolü ithalatını yasaklamasının ardından bir haftada Rusya’nın petrol ihracatı yüzde 54 düştü.
Rus petrolünün ihracatı bir haftada günlük 1,86 milyon varil azalarak 1,6 milyon varile geriledi. Günlük ihracat gerilemesi yüzde 54 olarak gerçekleşti.
HABERRUS'un haberine göre Rus petrolünün ihracat hacmindeki düşüş, sadece yaptırımlar ve ambargo değil aynı zamanda Baltık Denizi'ndeki Primorsk limanında petrol terminalindeki teknik çalışmalardan da kaynaklanıyor.
Bu limandan 12 Aralık'tan 16 Aralık'a kadar sadece 3 kez kargo gönderildi. Normal zamanlarda bu rakam genellikle 8 gemi oluyodu.
Benzer bir durum, Uzak Doğu'daki limanlarda da yaşanıyor. Pasifik bölgesinde, Sibirya'dan petrol getiren bir boru hattında Kozmino limanından gelen petrol akışı, 16 Aralık'a kadar olan haftada yalnızca iki tankerin yüklenmesiyle birlikte sert bir şekilde düşmüş görünüyor. Bu limanda son üç ayda haftada ortalama sekiz gemi yükleniyordu, şu anda sadece 2 gemi yükleniyor.
16 Aralık'ta Bloomberg, 5'inde AB ambargosu uygulanmasının ardından bazı armatörlerin Rus petrolünü taşımayı reddettiğini duyurmuştu.
Bloomberg uzmanları, haftalık teslimatların nakliye programlarına, hava durumuna ve geminin sinyalinin kalitesine bağlı olduğundan bu tür bilgilerin yorumlanmasında dikkatli davranılması gerektiği konusunda uyarıyor. Kısa süreli verilerle Rusya’nın petrol ihracatının azalarak devam edeceği çıkarımını yapmak için yeterli değil.
Rusya’nın Primorsk'tan yapılan ihracatının bakım çalışmalarının tamamlanmasının ardından normale dönmesi beklenirken Nakhodka limanından gelen tedariklerle ilgili sorunların çözülmesinin daha uzun sürebileceği tahmin ediliyor.
Öte yandan Batı Rus petrolüne ambargo uygularken şu anda Rus petrolünün en büyük alıcıları olan Çin, Hindistan ve Türkiye, Rusya’dan petrol alımını artırıyor.
G7 ve Avustralya da Rus petrolüne tavan fiyat uygulanmasında anlaştı
G7 Rus petrolü fiyatında anlaşmaya yakın
AB'den Rus petrolüne 60 dolar önerisi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.