Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'nın Avrupa'ya doğalgaz sevkiyatında düşmesi beklenen talebin yanı sıra güzergahla ilgili sorunları da artmaya başladı.
Gazprom'un Avrupa'ya doğalgaz sevkiyatında Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasından 11 Mayıs'a kadar geçen sürede herhangi bir değişiklik yaşanmazken, Ukrayna'daki doğalgaz giriş noktalarından birinin kapanmasıyla sevkiyat düştü.
Gazprom Temsilcisi Sergey Kupriyanov, 10 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın, Sohranovka adlı doğalgaz dağıtım noktasından Rus gazı alımını durduracağına yönelik bilgilendirildiklerini söylemişti.
Rusya, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde bulunan ve günlük yaklaşık 30 milyon metreküp kapasiteye sahip Sohranovka üzerinden Avrupa'ya gönderdiği gazın yüzde 30'unu sevk ediyordu.
Söz konusu giriş noktasının kapanmasıyla 11 Mayıs'ta şirketin Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gönderdiği doğalgaz miktarı yüzde 25 azalarak 72 milyon metreküpe indi.
Gazprom, dün de Ukrayna üzerinden 51,6 milyon metreküp doğalgaz sevkiyatı gerçekleştirdi.
Şirketin sevkiyatı Ukrayna'nın kuzeydoğusunda bulunan Sumi bölgesindeki Suca adlı giriş noktasından devam ediyor.
Yamal-Avrupa kullanılmıyor
Gazprom'un Avrupa'ya doğalgaz sevkiyatında kritik role sahip bir başka boru hattı olan Yamal-Avrupa da artık kullanılmıyor.
Yamal-Avrupa boru hattı, Ukrayna'daki boru hatları ve Kuzey Akım boru hattının yanı sıra Rus gazını Avrupa'ya taşıyan önemli hatlardan biri olarak biliniyor.
Gazprom, Rus hükümetinin kararını gerekçe göstererek Yamal-Avrupa boru hattının Polonya kısmını artık kullanmayacağını bildirdi.
Rusya kısmının sahibi ve işletmecisinin Gazprom, Polonya tarafının işletmecisi ve sahibinin EuRoPol GAZ olduğu Yamal-Avrupa doğalgaz boru hattı, yıllık 33 milyar metreküp kapasiteye sahip.
Tek seçenek Kuzey Akım ve TürkAkım hatları
Ukrayna rotasındaki sevkiyatların azalması ve Polonya üzerinden artık doğalgaz sevk edilememesi nedeniyle Gazprom'un özellikle Kuzeybatı Avrupa'ya doğalgaz göndermek için seçenekleri azalmış durumda.
Rusya'nın söz konusu bölgelere doğalgaz sevk edebilmek için tek seçeneği Kuzey Akım doğalgaz boru hattı, güney ve orta Avrupa içinse TürkAkım.
Rus gazını Baltık Denizi üzerinden Almanya'ya gönderen Kuzey Akım boru hattı yıllık 55 milyar metreküp doğalgaz taşıma kapasitesine sahip. TürkAkım da her biri yıllık 15,75 milyar metreküp kapasiteli iki hattan oluşuyor.
Gazprom'un, Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gönderdiği doğalgazın çoğunu tekrar yönlendirmeyi planlayarak inşa ettiği Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattı ise daha işletmeye alınmadan yaptırımlar nedeniyle atıl duruma düşmüştü.
Uzmanlar, Rusya'nın Ukrayna üzerinden sevkiyatlarının tümüyle durması halinde Kuzey Akım ve TürkAkım'daki kapasitelerin Avrupa'da özellikle kış döneminde ilave doğalgaz talebi olması halinde yeterli olmayacağı uyarısında bulunuyor.
AB gaz depolarını kışa hazırlıyor
Avrupa’da doğalgaz fiyatları artan arz ile düşüşte
AB, gaz ödemesini ruble ile yapacak
Mavi Akım Doğal Gaz Boru Hattı'nda bakım-onarım çalışması
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.