Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Rusya'ya yaptırımlar çerçevesinde ülkedeki faaliyetlerine son veren şirketlerin ne kadar zarar ettiğine ilişkin çarpıcı bir analiz yayımlandı. Amerikan gazetesi New York Times (NYT), mali raporlar üzerinde yapılan bir analizin sonuçlarına dayanarak, Rusya’dan çekildiğini açıklayan Batılı şirketlerin Ukrayna’daki askeri operasyonların başlamasından bu yana toplam 103 milyar dolar zarara uğradığını bildirdi. Gazeteye göre, “dost olmayan” ülkelerdeki işletmelerin satışından elde edilen vergilerin en az 1,25 milyar doları 2022 yılında Rus bütçesine ödendi.
NYT, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in şirketlerin ayrılışını sadık elitler ve tüm devlet için bir faydaya dönüştürmeyi başardığını iddia ediyor. Gazete, bunun özellikle Putin’in piyasadan ayrılan şirketleri Rusya’daki varlıklarını yok pahasına satmaya zorlaması ve bu varlıkların alıcılarının çevresini belirlemeye başlamasıyla gerçekleştiğini belirtiyor.
NYT, devletin müdahale ettiği bir anlaşmaya örnek olarak Hollandalı bira şirketi Heineken’in Rusya’daki varlıklarını satma girişimlerini gösteriyor. Gazete, görüşmelere yakın kişilere dayandırdığı haberinde, Rus yetkililerin Heineken’in varlıklarının alıcısı ile anlaşmayı reddettiğini ve bu varlıkları parfüm şirketi Arnest’e devrettiğini iddia ediyor.
11 gün sonra komisyon kuruldu
NYT, Ukrayna’daki askeri operasyonun başlamasından 11 gün sonra Rusya’nın, yabancı şirketlerle Rus varlıklarının alıcıları arasındaki anlaşmalar için izin veren yabancı yatırımların kontrolü için hükümet komisyonunun bir alt komitesini kurduğunu hatırlatıyor.
Gazete, alt komitenin iç tutanaklarına dayanarak, bu yapının “dost olmayan” ülkelerden şirketlerin mülklerinin satışını içeren küçük işlemleri bile incelediğini iddia ediyor. NYT’nin haberine göre, alt komite özellikle bir toplantısında Finlandiyalı Nokian şirketine ait küçük bir dairenin 59 bin dolara satışını onayladı. (Gazetemru)
Rusya'dan çıkan yabancı banka sayısı kaç?
Rusya'dan çıkan bankalar 2 milyar dolar kaybetti
Rusya'dan çıkan sermaye 33.5 milyar $
Rusya'dan çıkan şirketlere Nestle, Philip Morris ve Sony de katıldı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.