Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Karadeniz Tahıl Girişimi’nin uzatılması konusunda yaşanan gerilimle küresel sorun haline gelen buğdayda ihracat vergisi Rusya tarafından yükseltildi.
16 Ağustos itibariyle buğday ve meslin (buğday ve çavdar karışımı) ihracatına ilişkin verginin ton başına 2 bin 916 rubleden (30 dolar) 3 bin 712,8 (38 dolar) rubleye çıkarıldığını bildiren Rusya Tarım Bakanlığı, böylece gümrük vergisinin yüzde 27,2 oranında yükseldiğini vurguladı.
Gazetemru'da yer alan habere göre, arpa ihracatında uygulanan verginin ton başına 439,6 rubleye yükseltildiği belirtilirken, bundan önce arpada ihracat vergisi üst üste 10 hafta boyunca sıfırlanmıştı.
Mısır ihracatında ton başına vergi ise bin 759,7 rubleden, 2 bin 175,1 rubleye çıkarıldı.
Buğday için ihracatta vergi oranı, ton başına 233 dolardan hesaplanırken, vergi oranları, arpa için ton başına 172,4 dolar ve mısır için ton başına 198,3 dolar gösterge fiyatı temelinde hesaplandı.
Yeni vergi oranları 22 Ağustos’a kadar geçerliliğini koruyacak.
Tahıl ticaretinde rubleyle ödeme dönemi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tarım ürünlerinin temini için düzenlenen dış ticaret sözleşmeleri kapsamında gerçekleştirilecek ödemelere yönelik özel usulleri belirleyen kararnameyi 9 Ağustos 2023 tarihinde imzaladı.
Rus tarım ürünlerinin ihracatında, yabancı alıcıların ruble cinsinden doğalgaz ödemelerine benzer bir sistemi zorunlu kılacak kararname, resmi yasal bilgi portalında yayınlanırken, açıklama metninde, “Rus tarım ürünlerinin tedariki için dış ticaret sözleşmeleri kapsamında, yerleşik müzayedelerde yabancı alıcılarla imzalanan anlaşmalarda Z tipi özel ruble hesapları açılması ve özel para biriminin kullanılması gerekecektir” ifadelerine yer verildi.
Belgenin yayınlandıktan itibaren 30 takvim günü içerisinde kabul edilmesi beklenirken, doğalgaz ödemeleri mekanizmasına benzer uygulamaya tabi olan ürünlerin listesi ise hükümet tarafından belirlenecek.
Tahıl ticaretinde ruble cinsi ödeme zorunluluğu getiren yeni mekanizma, 1 Kasım 2023’te yürürlüğe girecek.
Geçtiğimiz yılın temmuz ayında Rusya Başbakanı Mihail Mishustin, hükümetin buğday, arpa ve mısır üzerindeki ihracat vergisi hesaplamalarında ABD doları yerine Rus rublesinin kullanılacağı kararnameyi imzalamıştı.
Daha önce tahıl ihracatı üzerindeki vergileri dolar cinsinden hesaplayarak duyuran hükümetin temmuz itibariyle vergi hesaplamalarını ruble üzerinden yapacağı vurgulanan hükümet açıklamasında, yayınlanan Bakanlar Kurulu kararına göre Rusya’dan ihraç edilen hububat, ayçiçek yağı ve küspe üzerindeki ihracat vergisi hesaplarında tek para biriminin ruble olacağı bildirildi.
Bu yılın haziran ayından bu yana, buğdayda ihracat vergisini hesaplamak için taban fiyat ton başına 15 bin rubleden 17 bin rubleye, arpa ve mısır için ise ton başına 138 bin 875 bin rubleden 15 bin 875 bin rubleye çıkarılmıştı.
Rusya'dan buğday ihracat vergisine revize
Rusya buğday ihracatında vergiyi yükseltiyor
Rusya, buğdayda ihracat vergisini yeniden düşürüyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.