Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rusya hükümeti Batı yaptırımları sonrası ekonominin dolar bağımlılığını azaltmak için önlem hazırlığındayken, bankacılık sistemi mudilerin kaygılarından kaynaklanan bir "dedolarizasyon" sürecine girdi. Başka bir deyişle, Ülkenin en büyük devlet bankaları döviz müşterilerinde "kan kaybetmeye" başladı.
Ağustos ayında Sberbank, VTB, Gazprombank, Promsvyazbank ve Rosselhozbank'tan 8,3 milyar dolar tutarında döviz çıkışı gerçekleşti. Söz konusu miktarın 2 milyar dolarlık kısmı bireysel, 6,3 milyar dolarlık kısmı ise kurumsal müşterilere ait.
Bireysel müşteriler açısından en büyük para çıkışı toplamda 1 milyar dolar ile Sberbank'tan oldu. Kurumsal müşterilere ait hesaplardan çıkan döviz miktarının en yüksek olduğu banka ise 2,5 milyar dolar ile VTB.
Merkez Bankası'nın verileri, devlet bankalarından çıkan dövizin küçük bir kısmının Citibank VBPP ve Raiffeisen Bank gibi yabancı bankaların şubelerine gittiğini gösteriyor. Paranın büyük bir kısmı ise tahminlere göre yastık altında ya da yurt dışına çıkartıldı.
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in verilerine göre ise, Rusya'da geçen ağustos ayında kamu bankalarından 6,6 milyar dolar tutarında mevduat çekildi. En fazla mevduat kaçışı Sberbank'tan (2,9 milyar dolar), VTB'den (2,6 milyar dolar) ve Gazprombank'tan (1 milyar dolar) oldu.
Analistler döviz mudilerinin bu davranışını dövize karşı yaptırım korkusuyla açıklıyor. VTB başkanı Andrey Kostin döviz hesaplarındaki paraların sahiplerine ruble olarak ödenebileceği yolunda bir açıklama yapmıştı.
Raiffeisen Bank'ın konuyla ilgili raporunda, ihracatçıların da yurt dışında kazandıkları dövizi bu nedenden ötürü ülkeye getirmekten kaçındığı ve bunun sonucunda yüksek seyreden petrol fiyatlarına rağmen rubledeki zayıflığın sürdüğü tespiti yer alıyor.
Ayrıca dolar mevduatlardaki azalmanın, ABD'nin yaptırımlarının Rus kamu bankalarını da kapsayacak şekilde genişleyebileceği endişesinden kaynaklandığı belirtiliyor.
Petrolün varil fiyatı Ekim başından bu yanda 82,9 dolardan 86 dolara çıkmasına rağmen, ruble dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor.(Turkrus)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.