Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rusya’da uzmanlar ve kamuoyu, Sovyetler Birliği devrinden kalan 200 milyar dolarlık alacağın önemli kısmının silinmesiyle, “tahsil edilebilir” alacakların 39,2 milyar dolara düşmesini tartışıyor. Silinen eski alacakların, “ekonomik krizi atlatmaya yetecek” bir kaynağı ortadan kaldırdığını savunanlar da var, bu “batak kredi” hanesine yakında Ukrayna ve Venezüela’nın ekleneceğini savunanlar da.
Bu arada Türkiye’de ekonomik kriz tartışmaları sırasında sık sık “Gerekirse Türkiye’nin Rusya’dan borç talep edebileceği” yorumları da yapılıyor. Ankara’nın S-400’leri Rusya’dan kredi ile alması da buna örnek gösteriliyor.
M. Komsomolets’in araştırmasına göre, Rusya Maliye Bakanlığı şubat 2019 rakamlarıyla Rusya Federasyonu’nun farklı ülkelerden alacağının 39,2 milyar dolar olduğunu açıkladı. Bunun 30 milyar dolarlık kısmı “eski alacaklar” olarak kaydedildi.
Uzmanlar SSCB’nin dağılmasından sonra tüm borç ve alacakların Rusya Federasyonu’na kaldığını, 200 milyar doları bulan kağıt üstündeki alacakların 150 milyar dolarlık kısmının “affedilerek” silindiğini vurguluyor.
Bu ülkeler arasında Küba, Nikaragua, Angola, Etiyopya, Cezayir, Afganistan, Libya, Kuzey Kore, Moğolistan gibi “ödeme gücü olmayan” ülkeler önde geliyor.
Rusya’nın Suriye’nin 10 milyar dolarlık eski borlarını ise, son yıllarda “yeni silahlar alması” şartıyla sildiği bildiriliyor.
Küba, 32 milyar dolarlık, yani yüzde 90’lık borcu silinen ülke olarak ilk sırada. Kalan 3,5 milyar dolar ise Havana gelecek 10 yıl içinde ödemeyi taahhüt etti.
Uzmanlar SSCB döneminden başlayarak bu kredilerin genellikle “jeopolitik enstürman” olarak kullandılılığını vurguluyor.
Son yıllarda Rusya dış borçları sadece jeopolitiği değil, pazar ekonomisi şartlarını da gözeterek verme çabasında.
Belarus 6,5 milyar doları bulan borçla en önlerde.
Venezüela’ya Rusya’nın verdiği borcun 17 milyar dolar olduğu iddiaları ise doğrulanmıyor. Resmi kaynaklar, bu rakamın Rusya’nın bu ülkede özellikle enerji alanında yaptığı yatırımları da kapsadığını, borç olarak verilen rakamın 3-4 milyar doları geçmediğini vurguluyor.
3 milyar dolar ile bir başka önemli borçlu ülke ise Ermenistan. Ukrayna’nın da yaklaşık aynı düzeyde ödemediği borcu var. Hindistan’tan Mısır’a kadar, nükleer enerji santralini kredi ile inşa ettirmek için Rusya’ya borçlanan başka ülkeler de var.
Bazı uzmanlar özellikle silah sanayinde kredisiz satışın çok zor olduğunu, Rusya’nın da bu yöntemi kullandığını vurguluyor. (turkrus.com)
Rusya nın ürettiği hiçbir şey yok doğalgaz ve petrol ihrac ediyor o kadar...bu borcu bile azaltmakta zorlanıyorken durumunun iyiye gittiğini söylemek zor, kaldı ki biz külliyen ithalatçı olduğumuz için komple bataktayız... bu arada muhalefetin buna ilişkin hiçbir çözümü yok
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.