Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rusya'da Kasım 2024’te gerçekleştirdiği bir anket, ülkedeki şirketlerin krediye erişim koşullarında büyük zorluklar yaşadığını ortaya koydu.
Rusya Merkez Bankası tarafından yapılan anketin sonuçları, işletmelerin krediye erişim konusundaki değerlendirmelerinin tarihinin en düşük seviyesine indiğini gösterdi. Kredi koşulları endeksi bu ay itibarıyla -55,1 puan seviyesine geriledi. Bu durum, işletmelerin kredi bulmakta giderek daha fazla zorlandığını ve finansman imkanlarının daraldığını ortaya koyuyor. Endeks, Nisan 2022’de kriz ve yaptırımlar nedeniyle ulaşılan -52,0 puanlık önceki dip seviyesini de aşmış durumda.
En kötü şartların olduğu sektörler
Türkrus'un haberine göre, kredi koşulları en kötü durumda olan sektörlerin başında toptan ticaret (-68,3 puan), inşaat sektörü (-64,5 puan) ve otomobil ticareti (-59,5 puan) geliyor.
Bununla birlikte, en keskin bozulma madencilik sektöründe görüldü. Bu sektördeki endeks bir ayda 16,9 puan düşerek -56,9 puana geriledi. Bankalar, özellikle "dalgalı faizli" kredilere yönelirken, uygun faizli kredi programlarında da sıkılaştırmaya gitti.
"Bankacılık düzenlemelerini daha da sıkılaştıracağız"
Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, dün yaptığı açıklamada, yüksek faiz oranlarına rağmen kurumsal kredi talebinin hala güçlü olduğunu belirtti. MB Başkanı ancak, büyük işletmelerin faiz artışlarına duyarsız kalmasının finansal riskleri artırabileceği konusunda uyardı. Nabiullina, “Kasım ayında açıkladığımız planlar doğrultusunda bankacılık düzenlemelerini daha da sıkılaştıracağız. Bu, kredi büyümesinin daha sürdürülebilir bir seviyeye gelmesini ve büyük işletmelerin aşırı borçlanma riskinin önlenmesini sağlayacak” dedi.
Merkez Bankası, şirketlerin fiyat beklentilerinin üst üste üç aydır arttığını ve Kasım 2024’te Mayıs 2022’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını açıkladı. İşletmeler, ürün fiyatlarındaki artış beklentisini, 2025’te kurumlar vergisinin %20’den %25’e yükselmesi, asgari ücret artışı ve lojistik maliyetlerinin yükselmesi gibi faktörlere dayandırıyor. Ayrıca, ham madde fiyatlarının artışı ve bazı sektörlerdeki tedarik sıkıntıları, işletmelerin maliyetlerini artıran diğer önemli unsurlar olarak öne çıkıyor.
Rusya'da şirketler yüksek mevduat faizine akın etti!
Rusya'da şirket ve yüksek gelirlilere yönelik vergi yükümlülükleri artırıldı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.