Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rusya Merkez Bankası Direktörler Kurulunun 21 Temmuz’da yapacağı toplantı öncesinde politika faiziyle ilgili alabileceği muhtemel karar şimdiden hararetle tartışılmaya başlandı. Hem enflasyonun artma ihtimali, hem kurlardaki dalgalanmanın hız kazanması riski karşısında uzun bir aradan sonra faiz artırım kararı bekleniyor.
Fontanka.ru sitesinin görüştüğü analistler, Merkez Bankası’nın Eylül 2022’den bu yana ilk defa faiz artırımına gideceğini öngördü.
Politika faizinin yüzde 7,5’ten yüzde 8’e çıkarılacağını tahmin eden pek çok uzman, bu olası kararın ekonomideki gidişata etkisi olacağını tahmin etti.
Alfa Bank Baş Analisti Nataliya Orlova, ruble değer kaybederken ekonomide toparlanma girişimlerinin enflasyon risklerini artırdığına, 2024 bütçe giderlerini kontrol altında tutmak isteyen Merkez Bankası için, enflasyonu yüzde 4 hedefine yakın tutmanın çok önemli olduğuna dikkat çekti.
Orlova faizin yüzde 8’e çıkarılacağını, ekonomist Yevgeniy Kogan ise en fazla yüzde 8,5’e yükseltilebileceğini öngördü.
Öte yandan Reuters verilerine göre, Haziran ayında bir araya gelen ve en çok işlem gören 10 para birimini denetleyen dokuz merkez bankasından yedisi Faiz artırırken, ikisi değişiklik yapmamayı tercih etti.
Hem Norveç hem de İngiltere Merkez Bankası geçtiğimiz ay beklenenden daha büyük 50 baz puanlık bir hamle ile piyasaları şaşırtırken, Kanada ve Avustralya faiz artırım döngülerine devam etti.
İsveç, İsviçre ve Avrupa Merkez Bankası da politikalarını sıkılaştırarak geçen ayki toplam faiz artırımlarını 225 baz puana çıkardı. Mayıs ayında altı toplantıda altı faiz artırımı yapılmıştı.
PIMCO ekonomisti Tiffany Wilding "Bazı merkez bankaları daha düşük enflasyona doğru ilk ilerlemeyi görürken, merkez bankası görevlileri genel olarak zorlu bir dengeleme eylemiyle karşı karşıya kalmaya devam ediyor" dedi.
Wilding sözlerinin devamında şunları kaydetti: "Maliye politikasının günü kurtarmaya hazır olmadığı bir ortamda, döngüsel ufukta aşağı yönlü risklerin arttığı daha belirsiz bir büyüme ortamı görüyoruz"
Gazete Oksijen'in haberine göre, son hamleleriyle birlikte dünyanın önde gelen merkez bankalarının 2023'teki toplam faiz artırım sayısı 28 artırımla 950 baz puana ulaştı. Norveç'in Eylül 2021'de faiz artırım döngüsünü başlatmasından bu yana yapılan hamlelere bakıldığında, büyük merkez bankaları şimdiye kadar 3 bin 765 baz puan faiz artırdı.
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Haziran ayında faiz artırımına ara vermesi sürpriz olmasa da, dünyanın en büyük merkez bankasının şahin görünümü piyasalarda sarsıntı yarattı.
Vanguard analistleri yıl ortası görünümleri için şu notu düştü: "Merkez bankalarının yapacak daha çok işi olduğuna inanıyoruz. Bize göre, enflasyonu merkez bankası hedeflerine indirmenin son ayağı en zorlu olanı olabilir"
Gelişmekte olan piyasalarda sıkılaştırma döngüsünün sona ermekte olduğuna dair daha fazla kanıt var. Reuters'ın gelişmekte olan ekonomiler örnekleminde yer alan 18 merkez bankasından 13'ü geçen ay faiz belirleme toplantısı yaptı. Ancak, 11 merkez bankası politikada değişikliğe gitmemeyi tercih etti.
Türkiye'nin ortadoks politiklara dönüşü
Yeni başkan Hafize Gaye Erkan yönetimindeki Türkiye Merkez Bankası, 2021 ilkbaharında başlayan gelişmekte olan piyasalardaki sıkılaştırma döngüsünün belirgin bir şekilde dışında kalarak, 650 baz puanlık bir faiz artırımı ile daha ortodoks politika yapımına dönüş sinyali verdi. Bu, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından acil olarak 1.050 baz puanlık bir faiz artırımına gitmek zorunda kalmasından bu yana yapılan en büyük ikinci faiz artırımı oldu. Bu arada Çin Merkez Bankası da faiz oranlarını 10 baz puan düşürdü.
Gelişmekte olan piyasalarda yıl boyunca yapılan toplam faiz artırımı 22 artırımla 1375 baz puan oldu. Bu rakam 2022'de yapılan 7 bin 425 baz puanlık sıkılaştırmanın beşte birinden daha az. Toplam indirim miktarı ise iki hamlede 60 baz puan. (Türk Rus)
Rusya'dan 'dost ülke' bankalarını sevindirecek haber
Rusya ekonomisi yüzde 2 büyüyebilir
Yaptırımlar havada kaldı! Rusya'nın enerji ihracatı savaş öncesinden daha yüksek
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.