<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRusya'da ekonomiye sert fren----

Rusya'da ekonomiye sert fren

Rusya'da ekonomiye sert fren
18 Mayıs 2019 - 11:40 www.finansingundemi.com

Rusya’da yılın ilk çeyreğinde ekonomik büyüme resmi beklentilerin ve uzman tahminlerinin altında kaldı.

Rusya’da KDV artışı sonrası Ocak-Mart döneminde ülke GSYH’si yıllık bazda yüzde sadece 0,5 yükseldi. 2018’in son çeyreğinde ise bu oran yüzde 2,7 idi. Kimi uzmanlar bu düşüşü “ekonominin resesyonun eşiğinde olduğu” şeklinde yorumladı. 

Vedomosti gazetesinin haberine göre, Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’nın ilk çeyrek için ekonomik büyüme beklentisi yüzde 0,8, Merkez Bankası’nın yüzde 1-1,5, Bloomberg’in anketine katılan uzmanların yüzde 1,2 (ortalama tahmin) seviyesindeydi. 

İlk çeyrekte ekonomik büyüme, en karamsar uzman tahmininin (yüzde 0,8) bile altında kalarak yüzde 0,5 olarak kaydedildi.

Vedomosti’nin görüşlerini aldığı uzmanlar, gelişmekte olan ülkeler için bu denli düşük büyüme temposunun “resesyona yaklaşıldığının belirtisi" olduğu görüşünde birleşti.

Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, KDV artışıyla birlikte iç talepteki azalmayı ekonomik büyümedeki gerilemenin başlıca nedeni olarak gösterdi.

Maliye Bakan Yardımcısı Vladimir Kolıçev, ilk çeyrekte toptan ticarette yaşanan yüzde 7,4’lük daralmanın ekonomiyi frenleyen nedenlerin başında geldiğine işaret etti. 

Kolışev, 2018’in son son çeyreğinde KDV artışı öncesi şirketlerin alımlarını artırması sonucu ekonomik büyümenin yükseldiğini de hatırlattı.

Rusya Merkez Bankası verilerine göre, Ocak-Mart döneminde halkın reel gelirleri 2018’in aynı dönemine göre yüzde 2,3 geriledi. 

Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, enflasyondaki düşüşün de iç talepteki azalmanın göstergesi olduğuna dikkat çekiyor. Mart ayında yüzde 5,3 olan yıllık enflasyon, daha sonra düşüşe gçti.

Tüketici talebindeki azalmanın yanı sıra, kış dönemindeki hava şartları nedeniyle ülke içinde yakıt ihtiyacının azalması, doğalgaz ihracatındaki düşüş ve savunma sanayi satışlarının azalamsı da ekonomiyi frenleyen etkenler arasında gösteriliyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)