Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Moskova Teknik İletişim ve Bilişim Üniversitesi’nde sahte bankacılık işlemlerini tanıyan bir sinir ağ modeli geliştirildi
Moskova Teknik İletişim ve Bilişim Üniversitesi bilim adamları, sahte bankacılık işlemlerini tanımak için bir sinir ağı modeli geliştirdiler. Üniversite, Rus haber ajansı TASS’a verdiği bilgide, modelin şu aşamada internet dolandırıcılarına karşı ilk savunma hattı olarak kullanılabileceğini belirtti.
Üniversite, şu anda modelin internet dolandırıcılarına karşı ilk savunma hattı olarak kullanılabileceğini açıkladı.
Geliştirilen sinir ağı modelinin görevi sahte banka işlemlerini tanımak. Uygulama kısmında Kaggle web sitesinden alınan kredi kartıyla gerçekleştirilen işlemlerden oluşan bir veri seti kullanıldı. Moskova Teknik İletişim ve Bilişim Üniversitesi basın servisi başkanı Alina Hakimzyanova’nın ifadesine göre, veri analizi ve 40 dönemlik eğitim sayesinde başarılı sonuçlar elde edildi. Sinir ağı modeli, keşfedilmemiş verilere başarıyla genelleştirildi ve sahte faaliyetlerin tanınmasında çok yüksek doğruluk gösterdi.
Yeni modelin önemli özelliği, mevcut bir sinir ağı temelinde geliştirilmiş olması. Bu durum, sahte banka işlemlerini tanıma konusundaki nöral ağ araştırmalarına daha temel bir katkı sağlıyor. Geliştirme ekibi, elde edilen modelin suç eylemlerini tanıma konusunda birçok belirgin düzenlemeyi fark edebildiğini ve benzer modellere kıyasla oldukça yüksek performans gösterdiğini belirtiyor. Ekip, sinir ağı modelini eğitirken Banka kartının türü, işlemi gerçekleştiren cihazın özellikleri gibi verileri de dikkate aldı. Yeni modelin dikkate değer bir özelliği ise suç eylemlerini tanımak için belirli düzenlemeleri göz önünde bulundurabilmesidir. Örneğin, işlemleri filtreleme sırasında zaman damgaları analiz ediliyor ve bir kişinin banka hesabını ne kadar süredir açtığı ve hangi kuruluşta hizmet gördüğü belirleniyor.
Yönetim ve Otomasyon için Akıllı Sistemler bölümünden Doç. Dr. İrina Yabloçnika, Moskova Teknik İletişim ve Bilişim Üniversitesi’nden yaptığı açıklamada, “Araştırmamız devam etmekte. İlerleyen süreçte sinir ağı üzerinde daha temel eğitim ve testler yapılacak. Banka bilgilerinin gizliliği, çalışmayı önemli ölçüde zorlaştırıyor olsa da, işlemlerle ilgili verilere ulaşmak neredeyse imkânsız. Konvolüsyonel sinir ağı modeli, internet dolandırıcılığına karşı ilk savunma hattı olarak kullanılabilir.” şeklinde konuştu.(Gazetemru)
Dolandırıcılara darbe! 70 milyon TL, silah, uyuşturucu, 37 kişi yakalandı
Milyarlık fon dolandırıcılığı davası: İddianamedeki o fotoğraf
8 ilde siber dolandırıcılara operasyon
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.