Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s, Rusya’nın uluslararası ödeme sistemleri Visa ve MasterCard’a erişiminin kısıtlaması riskinin bulunduğunu tahmin ediyor.
Moody’s tarafından yapılan açıklamada, “Jeopolitik baskılar, Rusya’nın Batı ülkeleri tarafından uluslararası ödeme sistemlerine erişimine kısıtlama getirme olasılığıyla ilgili belirsizlikleri artırıyor.” ifadelerine yer verildi.
Ödeme sistemlerine erişimine getirilecek olası kısıtlamaların, uluslararası ticaret ve bankacılık sektörü için büyük engeller yaratacağı belirtilen Moody’s raporunda, bu belirsizliğin Rusya’nın uzun vadeli kredi notunun düşmesine neden olabileceği vurgulandı.
Daha önce kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Rusya’nın kredi notunu “Baa3” (durağan) olarak değerlendirerek, Rusya’nın kredi yükümlülüklerini “ortalama kalitenin altında” olduğunu ifade etmişti.
Yakın zamanda St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu‘nda (SPIEF) konuşan Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Rusya’nın kredi notu seviyesini koruduğunu hatırlatarak, Rusya’nın krizin en zor aşamasını geride bıraktığını belirtmişti.
YENİ ÖDEME SİSTEMİ
Finansgundem.com’un yaptığı derlemelere göre, Rusya Merkez Bankası’nın para transferlerini hızlandırmak amacıyla 2019 yılı başında hayata geçirdiği hızlı ödeme sistemindeki banka sayısı 190’a ulaştı. Rusya’da 195 banka faaliyet gösteriyor. Merkez Bankası temsilcisi kredi kuruluşlarının büyük çoğunluğunun, 2020 yılı sonuna kadar sisteme girmelerini istemişti.
Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM), Visa ve Mastercad gibi kart ödeme sistemlerine alternatif kurduğu Troy gibi Rusya Devlet Başkanı Putin de Batı’nın Ukrayna ambargosu sırasında Rus ulusal kart sistemi ‘Mir’i oluşturmuştu.
TÜRKİYE’DE TROY RUSYA’DA MİR
2017 yılında Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Moskova ziyaretinde Rusya’daki ödeme sistemi Mir’in Türkiye’de de altyapısının oluşturulması önerisini gündeme getirmişti. Bunun üzerine Türkiye Troy’u, Rusya’da Mir’i alternatif bir ödeme sistemi olarak hayata geçirdi.
Mir, bizde kurulan Troy’a benziyor. Kredi kartı harcamalarının takasının ülke içinde yapıldığı ortak kart ödeme sistemi. Mastercard ya da Visa gibi uluslararası takas niteliği yok. Mir’in kuruluş nedeni de zaten bu iki uluslararası ödeme sistemini ‘baypas’ etmek.
Visa kripto alanında değişim dalgası başlatıyor
Garanti BBVA Mastercard sahiplerine Amazon Prime ayrıcalığı
Rusya Merkez Bankası: Ekonomik toparlanma tamam
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.