BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriRusya Visa ve MasterCard’ı sınır dışı edebilir----

Rusya Visa ve MasterCard’ı sınır dışı edebilir

Rusya Visa ve MasterCard’ı sınır dışı edebilir
07 Haziran 2021 - 09:20 www.finansgundem.com

Batı’nın sert yaptırımlarına maruz kalan Rusya kendi ödeme sistemini oluşturduktan sonra hem dolara olan bağımlılığı hem de ABD’li şirketlerle olan ilişkisini koparmaya hazırlanıyor.

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s, Rusya’nın uluslararası ödeme sistemleri Visa ve MasterCard’a erişiminin kısıtlaması riskinin bulunduğunu tahmin ediyor.

Moody’s tarafından yapılan açıklamada, “Jeopolitik baskılar, Rusya’nın Batı ülkeleri tarafından uluslararası ödeme sistemlerine erişimine kısıtlama getirme olasılığıyla ilgili belirsizlikleri artırıyor.” ifadelerine yer verildi.

Ödeme sistemlerine erişimine getirilecek olası kısıtlamaların, uluslararası ticaret ve bankacılık sektörü için büyük engeller yaratacağı belirtilen Moody’s raporunda, bu belirsizliğin Rusya’nın uzun vadeli kredi notunun düşmesine neden olabileceği vurgulandı.

Daha önce kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Rusya’nın kredi notunu “Baa3” (durağan) olarak değerlendirerek, Rusya’nın kredi yükümlülüklerini “ortalama kalitenin altında” olduğunu ifade etmişti.

Yakın zamanda St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu‘nda (SPIEF) konuşan Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Rusya’nın kredi notu seviyesini koruduğunu hatırlatarak, Rusya’nın krizin en zor aşamasını geride bıraktığını belirtmişti.

YENİ ÖDEME SİSTEMİ

Finansgundem.com’un yaptığı derlemelere göre, Rusya Merkez Bankası’nın para transferlerini hızlandırmak amacıyla 2019 yılı başında hayata geçirdiği hızlı ödeme sistemindeki banka sayısı 190’a ulaştı. Rusya’da 195 banka faaliyet gösteriyor. Merkez Bankası temsilcisi kredi kuruluşlarının büyük çoğunluğunun, 2020 yılı sonuna kadar sisteme girmelerini istemişti.

Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM), Visa ve Mastercad gibi kart ödeme sistemlerine alternatif kurduğu Troy gibi Rusya Devlet Başkanı Putin de Batı’nın Ukrayna ambargosu sırasında Rus ulusal kart sistemi ‘Mir’i oluşturmuştu.

TÜRKİYE’DE TROY RUSYA’DA MİR

2017 yılında Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Moskova ziyaretinde Rusya’daki ödeme sistemi Mir’in Türkiye’de de altyapısının oluşturulması önerisini gündeme getirmişti. Bunun üzerine Türkiye Troy’u, Rusya’da Mir’i alternatif bir ödeme sistemi olarak hayata geçirdi.

Mir, bizde kurulan Troy’a benziyor. Kredi kartı harcamalarının takasının ülke içinde yapıldığı ortak kart ödeme sistemi. Mastercard ya da Visa gibi uluslararası takas niteliği yok. Mir’in kuruluş nedeni de zaten bu iki uluslararası ödeme sistemini ‘baypas’ etmek.

Visa kripto alanında değişim dalgası başlatıyor

 

Garanti BBVA Mastercard sahiplerine Amazon Prime ayrıcalığı

 

Rusya Merkez Bankası: Ekonomik toparlanma tamam

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)