<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiRusya Türkiye’ye borç mu verecek?----

Rusya Türkiye’ye borç mu verecek?

Rusya Türkiye’ye borç mu verecek?
22 Ağustos 2022 - 12:46 www.finansingundemi.com

Bloomberg'in iddiasına göre, Türkiye'ye bir Rus bankası tarafından ruble cinsinden kredi verilecek. Türkiye'nin ise bunu Gazprom'a ödeme olarak yapabileceği konuşuluyor.

5 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında bir görüşme gerçekleşmişti. İkilinin zirvede aldığı kararlardan biri de Türkiye’nin doğalgaz ödemelerinin bir kısmını Rus para birimi ruble ile yapılması olmuştu.

Bu kararın ardından ise kamuoyunda birçok soru işareti bulunuyor. Ruble ile ödemenin mekanizmasının nasıl olacağı, ödemelerin ne zaman başlayacağı, Türkiye’nin rubleye nasıl erişeceği ve ödemenin ne kadarlık bölümünün ruble cinsi yapılacağı bunlardan bazıları. ABD merkezli finans ajansı Bloomberg’den konuya dair dikkat çeken bir analiz geldi.

Ekonomist Selva Bahar Baziki, Alexander Isakov ve Ziad Daoud imzasıyla yayımlanan “Türkiye-Rusya gaz anlaşması neden ikisi için de iyi?” başlıklı analizde, anlaşmanın ABD ve Avrupa tarafından hoş karşılanmayacağı ancak iki ülkenin de bu anlaşmadan kazançlı çıkabileceği vurgulandı.

Anlaşmanın olası mekanizmasına değinen yazarlar, Gazprombank gibi bir Rus bankasının Türkiye’ye ruble cinsi borç verebileceğini ve Türkiye’nin de bu ruble ile Gazprom’a ödeme yapabileceğini belirtti.

Yaptırım riski var

Türkiye’nin kredi risk priminin yüksek olduğunu, bu nedenle Rus bankasının vereceği borca Rus hükümetinin gayriresmi ya da resmi olarak garanti verebileceğini, bunun da Türkiye’nin mevcut piyasa faizlerinin altında bir oranla borç almasını sağlayabileceğini kaydeden yazarlar, Türkiye’nin bu sayede dolar gibi rezerv para birimlerine dönük talebinin azalabileceğini, Rusya’nın da varlıklarının dondurulması riskini azaltabileceğini öne sürdüler.

Yazarlara göre bu planın riski, Türk kurumlarının ikincil yaptırımlarla karşı karşıya kalma olasılığı.

Bloomberg’den Fırat Kozok’un üst düzey yetkililere dayandırdığı 29 Temmuz tarihli haberde ise, Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu'nun (Rosatom), halihazırda yapılacak ödemeler ve önümüzdeki iki yılda yapılacak harcamalar için yaklaşık 15 milyar dolarlık tutarı geçen haftadan beri parçalar halinde Türkiye'ye aktarmakta olduğu belirtilmişti.

Yetkililerden biri, Putin'in tahıl koridorundaki arabulucu rolü nedeniyle Erdoğan'a bir jest yapmak için süreçte rol aldığını ifade etmişti.

Haberde ayrıca, “Diğer yetkililerin verdiği bilgiye göre, söz konusu paranın 5 milyar dolarlık bölümü geçtiğimiz hafta Türkiye'ye ulaştı. Bu hafta sonuna kadar 5 milyar dolarlık ikinci bölümün de ulaşması bekleniyor. Son bölüm ise önümüzdeki hafta Türkiye'de olacak. Rosatom, gelen paranın bir bölümünü vadesi gelen ödemeleri için kullanacak, geri kalanını da iki yıl boyunca Türkiye'de tutacak” ifadeleri yer almıştı.

Bu haberle aynı gün, projenin inşaat aşamasında yer alan IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. şirketinin sözleşmesinin Rus Rosatom tarafından feshedildiğinin ortaya çıkması da iki gelişmenin birbiriyle ilişkili olup olmadığı sorularının gündeme gelmesine neden olmuştu.

Son üç haftada Merkez Bankası’nın (TCMB) brüt rezervi 15,4 milyar dolar artarken, hükümet yetkilileri de Rusya’dan para geldiğini doğrulamıştı.

Erdoğan: Putin'le ruble üzerinde mutabık kaldık!

 

Rusya ekonomisi yaptırımlara nasıl dayandı

 

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum 22 Ağustos 2022 14:46

    ne Amerika ne Rusya bunlara güven olmaz ama akıllı politikalarla iyi bir iş çıkartılmışa benziyor. Kapak olsun Amerika ya!

  • Cehalet22 Ağustos 2022 21:47

    Yorumcu cahili adam doğru söylüyor yedek parçasının en ufak parçası ABD den geliyor gelmese havalanmaz bu detayı bile anlayacak kapasite yok cahil sürüsünde

  • Cv22 Ağustos 2022 17:42

    Hadi lan ordan aldığın uçağın çivisi AMERIKADAN kendini kandır sahtekar arap palavralarıyla

  • Cat22 Ağustos 2022 13:13

    Boş arap palavraları herzamanki gibi rublenin TL den farkı yok ikiside yok değerinde ilme bilme dayanmayan üyesi oldugun IMF ile anlaşıp faizleri doğru dürüst akla mantığa uygun enflansyon üstü yükseltip TL ye değer kazandırmaktan başka en ufak yol yok saçma sapan uygulamaları terk ederek piyasalara güven vermek dışında

  • Brrr22 Ağustos 2022 17:44

    Piyasalar zaten hapı yutmuş durumda uygulanan tamamen ekonomiye ters yanlış akıl dışındaki uygulamalarla hala savunan enayi takımı akıl alır gibi değil faizleri indirmek cehalet ötesi