Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rus Ekonomi Bakanı Maksim Oeşkin, Özbekistan'la tarım ürünleri ticaretinde bariyerlerin kaldırılması ve bu ülkenin ürünlerinin Rus pazarındaki payının artırılması için hazırlanan birtakım protokollerden bahsederken, bu anlaşmalar sonucunda Türkiye'nin Rus pazarındaki yerinin zayıflayabileceğini ima etti.
Sputnik'te yer alan habere göre Oreşkin şu ifadeleri kullandı: "Özbekistan'dan gelenler yüksek kaliteli ürünler, bunlar Rus tüketicilerin beğendiği ürünler. (Özbekistan'la ticarette bariyerlerin kaldırılmasına hizmet edecek) bu mekanizmaların yaratılmasının sebebi de bu. Zira söz konusu mekanizmalarla maliyet azaltılacak ve Rus pazarında fiyatlar da düşürülecek. Ayrıca bu yolla diğer ülkelerden yapılan sevkiyatlar, söz gelimi Türkiye'den yapılanlar, pazardan çıkarılacak." dedi.
''Özbekistan domateslerini tercih ederim''
Özbekistan ürünlerinin başka ülkelerden gelen mallarla rekabet edebileceğini ve Türk ürünlerinin yerini alabileceğini söyleyen Rus Ekonomi Bakanı, "Benim şahsi fikrime göre Türk ürünleri birazcık daha düşük kaliteli. Kişisel olarak, Özbekistan domateslerini Türkiye'den gelenlere tercih ederim" ifadelerini kullandı.Oreşkin şöyle devam etti: "Şimdiyse yapılması gereken taze Özbekistan ürünlerinin Rus pazarında uygun fiyatlı ve kolay bulunur olmasına imkân verecek bir sevkiyat sistemi oluşturmak."
İlişkiler 'domatesle' ölçülüyordu
Domates, Rusya ve Türkiye'nin ticari ilişkileri bakımından hassas bir ürün grubu. Zira domates bir dönem ilişkilerin ne denli iyi ya da kötü olduğunun ‘ölçülmesine yarayan’ bir sembol hâline gelmişti.Türk jetlerinin Kasım 2015'te bir Rus uçağını düşürmesi yüzünden, domates de dahil olmak üzere Türkiye'den bir dizi tarım ürününün alımı Ocak 2016'dan itibaren durdurulmuştu. Bu, yıllardır Rus pazarı odaklı çalışan Türk üreticiler için ciddi bir kayıp anlamına geliyordu.Nitekim sonra da Türkiye'nin resmi olarak özür dilemesinin ardından tarım ürünlerine yönelik yasak aşamalı olarak kaldırılsa dahi Rusya'daki yerli üreticilere verilen krediler nedeniyle domates yasağı devam etmişti. Uzun müzakerelerin ardından Rusya, Kasım 2017'den itibaren domates yasağını kaldırdı, Türkiye'den alınacak domates miktarının kotasını da 50 bin ton olarak belirledi. Daha sonra bu kota artırıldı.Haberde, ''Rusya Tarım Bakanlığı yetkililerinden, Türk domateslerinin Rus pazarında ‘pek rağbet görmediği’ şeklinde açıklamalar gelmişti'' denildi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.