Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rus hükümetinin dost ülkelerle ödemelerde daha önce Merkez Bankası’nın geliştirdiği SWIFT’in alternatifi olan Mali Mesajlaşma Sistemi’ni (SPFS) diğer ülkelerin ulusal sistemleriyle birleştirme üzerinde çalıştığını öğrenildi.
Hükümetin dost ülkelerden biriyle ticarette yeni bir mekanizma geliştirdiğini doğrulayan hükümet yetkililerinin Merkez Bankası’nın geliştirdiği sistemle diğer ülkelerin ulusal ödeme sistemlerine entegrasyonu üzerinde teknik çalışmanın başladığını yazan Vedomosti gazetesi, yeni sistemin SFPS temelinde çalışacağını aktardı.
1 Kasım’da Rusya Başbakanı Mikhail Mishustin, Hindistan, Kazakistan, Kırgızistan, Çin, Pakistan, Tacikistan ve Özbekistan’ın üyesi olduğu Şanghay İşbirliği Örgütü hükümet başkanları zirvesinde ülkelerin banka ödemeleri ve elektronik ödeme yapmak için ortak mali mesajlaşma sistemi oluşturmalarını önermişti.
Mishustin, bunun finans sektöründe üçüncü ülkelerin olası yaptırımlarından kurtulmak ve bağımsız olma için gerekli olduğunu söylerken, ödeme yapmak için bankalararası telekomünikasyonun ulusal platformlarının kullanılabileceğini sözlerine ekledi.
Uzmanlar, başbakanın önerisinin uygulanması için finansal ve teknolojik yatırımlar gerekeceğini kaydederken, genellikle ödeme sistemlerinin yerleştirilmesinin ağ geçitlerinin yardımıyla gerçekleştiğini, mali mesajların bir biçimden diğerine yeniden kodlanarak sağlandığını aktardı.
Rusya’nın önerisinin şu anda başlangıç aşamasında olduğunu ve kolay olmadığını belirten uzmanlar, burada asıl görevin SWIFT’e bir alternatif yaratmak değil, ulusal para birimlerinde çalışmayı sağlayacak bir sistem oluşturmak olduğunun altını çizdi.
KISACA SPFS
Dünyanın tüm ülkelerinin bankacılık sektörü tarafından bilgi aktarımı ve para transferleri için kullanılan uluslararası SWIFT sisteminden çıkarılma riski nedeniyle Rusya, 2014’te SPFS’yi (Mali Mesajlaşma Sistemi) geliştirmeye başlamış, Aralık 2017’de kullanıma açmıştı.
SWIFT’in analoğu olarak bilinen Rusya’nın yerli finansal mesajlaşma sistemi, finansal işlemlerle ilgili elektronik mesajların iletilmesi için alternatif bir kanal görevi görürken, hem ülke içinde hem de yurtdışında finansal mesajların kesintisiz iletimini garanti edebiliyor.
Sistemin SWIFT formatında veri iletebildiğini açıklayan Merkez Bankası, ancak SPFS’nin SWIFT kanallarına bağlı olmadan çalıştığını aktardı.
Rusya’da 2017’de tam olarak çalışmaya başlayan Mali Mesajlaşma Sistemi, herhangi bir para birimindeki işlemlerle ilgili mesajları iletebilirken, başlangıçta yalnızca yerli Rus kullanıcıları için tasarlanmış, ancak Nisan 2021’e kadar 20’den fazla Belarus bankasıyla birlikte Ermenistan merkezli Arshidbank ve Kırgızistan merkezli Asya Bankası’nın bağlanmasıyla uluslararası nitelik kazanmıştı.
Ayrıca, Almanya ve İsviçre’deki büyük Rus bankalarının yan kuruluşlarının erişimi bulunan SPFS’nin Çin piyasaları ile entegrasyonu konusunda müzakerelerin sürdüğü belirtildi.
Rusya ve İran arasında yeni SWIFT kararı
Rusya: SWIFT'e alternatif sistem SPFS'ye 12 ülkeden katılım var
AB'de uzlaşma... Sberbank SWIFT'ten çıkarıldı
Sberbank SWIFT’ten çıkarılıyor
SWIFT'in Rus alternatifine de yaptırım geliyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.