BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakRusya Merkez Bankası'ndan konut kredisi kararı----

Rusya Merkez Bankası'ndan konut kredisi kararı

Rusya Merkez Bankası'ndan konut kredisi kararı
27 Mayıs 2023 - 16:43 www.finansgundem.com

Rusya Merkez Bankası, Rus bankalarının vereceği konut kredilerinde asgari peşinat oranları Haziran itibariyle yüzde 20, 1 Ocak 2024 itibariyle ise yüzde 30 olacağını açıkladı.

Rusya Merkez Bankası, 1 Haziran’dan itibaren Rusya’daki tüm bankaların konut kredilerinde asgari peşinatın yüzde 20 olacağını bildirdi.

Düzenleyici tarafından yapılan açıklamada, asgari peşinatların kademeli olarak yükseltilmesi kararı alındığı hatırlatılırken, mesajda, “Rus bankalarının vereceği konut kredilerinde asgari peşinat oranları Haziran itibariyle yüzde 20, 1 Ocak 2024 itibariyle ise yüzde 30 olacaktır” denildi.

Merkez Bankası, bankaların yeni konutlar için ipotek süreçlerinde risk primi oranları uygulaması gerekeceğini de kaydederken, bu hesaplamaların  konutun inşa edilmesinden itibaren bir yıl içinde uygulanacağı eklendi.

Merkez Bankası’nın kararını değerlendiren yatırım bankası BKF’in analitik departmanı başkanı Maksim Osadchiy’e göre, ipotek için asgari peşinattaki artış, bu tür kredi ürünleri ve bir bütün olarak emlak piyasası üzerinde olumsuz bir etki yapacak.

“Peşinatı artırmak, ipotek ve konut amaçlı emlak talebini azaltmaya yardımcı olacaktır” diyen uzman, asgari peşinat için bile parası olmayan potansiyel borçluların konut kredisi alamayacağı ve piyasalara erişemeyeceğini, her şeyden önce etkinin nüfusun en fakir kesimlerine ve yüksek faizli ipotek segmentine düştüğünü vurguladı.

Daha az varlıklı vatandaş kategorilerinden borç alanların peşinatı ödemek için genellikle daha pahalı tüketici kredileri ve hatta mikro krediler kullandığını hatırlatan Osadchiy, diğer kredi ürünlerinde risklerin artabileceği konusunda uyarırken, “İpotek düzenlemesinin sıkılaştırılması, konut piyasasında fiyatların düşmesine katkıda bulunuyor. Aşırı sıkılaştırma, konut fiyatlarında düşüşe ve bir ipotek krizine yol açabilir” diye konuştu. (Gazetemru)

Rusların konut kredisi borcu 14 trilyon rubleyi geçti!

Ruslar kredileri ödeyemiyor

Rusların icralık olan kredi borçları 2 trilyon rubleye ulaştı!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)