Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rusya’da faaliyet gösteren gayrimenkul danışmanlık şirketi Etazhi araştırmaları, haziran ayında Rusya’daki yeni konutlar için bankaların sunduğu ipoteklerde ortalama faiz oranlarının ilk kez ABD’dekinden daha düşük hale geldiğini ortaya çıkardı.
Şirket uzmanları, ABD ipotek piyasasının her zaman düşük konut kredisi faizleriyle anıldığını kaydederken, 2019-2021 yıllarında 30 yıllık ipotek oranlarının yüzde 3’ün altına düştüğü, ancak Eylül 2022’den bu yana bu oranların yüzde 6’yı aştığı vurgulandı.
Güncel verilere göre ABD’de haziran ayı başında 30 yıllık ipoteklerin ortalama faizi yüzde 6,91’e ulaşırken, aynı dönemde Rusya’daki yeni konutlar için bankalar tarafından onaylanan konut kredilerinde ortalama faiz oranı yüzde 6,82 olarak gözlemlendi.
Bu duruma başta devlet destekli aile ipotekleri olmak üzere tercihli ipotek programlarının neden olduğuna vurgu yapan uzmanlar, ailelere sunulan ipotek oranlarının genellikle yüzde 6’nın altında olduğunun altını çizdi.
Etazhi analistleri, aradaki farkın o kadar da büyük olmasa da hem Rusya’daki konut piyasasının ve bankacılık sisteminin durumunun hem de bir bütün olarak ekonomi için çok anlamlı bir karşılaştırma olduğuna değinirken, Merkez Bankası’nın Faiz oranını bir kez daha sabit tutmasının da bu eğilimin etkisini güçlendirdiğini ekledi.
Sberbank'a rekor talep
Rusya’nun dev kamu bankası Sberbank, mayıs ayında yılın başından bu yana en yüksek konut kredisi talebi kaydettiğini bildirdi.
Basın servisi tarafından yapılan açıklamada, Mayıs 2023’te döneminde Sberbank’ın 349 milyar ruble değerinde 108 bin 200 konut kredisi verdiği belirtilirken, bu rakamların yılın başından bu yana en yüksek seviyede olduğu vurgulandı.
Sberbank’a göre mayıs ayında verilen konut kredisi hacmi, bankanın 336 milyar ruble değerinde 104 bin 200 konut kredisi verdiği nisan ayına göre yüzde 3,7 artarken, ayrıca bankanın devlet destekli tercihli ipotek programlarına olan talepte de artış kaydettiği ifade edildi.
Mesajda, “Mayıs ayında Aile İpoteği, Uzak Doğu İpoteği ve IT uzmanlarına sağlanan Bilişim İpoteği programları kapsamında 173 milyar ruble değerinde 41 bin 400 konut kredisi onaylanmış olup, bu rakamın bir önceki aya göre yüzde 11 daha yüksek olduğu anlaşılmıştır” denildi.
Mayısta çocuklu aileler için sağlanan devlet destekli Aile İpoteği programı kapsamında 78,7 milyar ruble konut kredisi sağlanırken, bu hacimlerin de bir önceki aya kıyasla yüzde 8 daha fazla olduğu tespit edildi.(Gazetemru)
Özhaseki'den deprem konutları için yeni formül
İngiltere'de konut fiyatları 11 yıl sonra geriledi
ABD'de konut fiyatları martta arttı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.