Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rusya ve Ukrayna savaşı sonrası yaptırımlar sebebiyle Batı ülkeleriyle ticari ilişkileri sekteye uğrayan Rusya, Çin ile ticari ilişkilerini artırmaya devam ediyor. Bu bağlamda gazetecilere konuşan Çin’in Rusya Büyükelçisi Zhang Hanhui iki ülke arasında ekonomik alandaki verimli işbirliğinin sonuçlarına dikkat çekerken, “Bu yıl, ticari ve ekonomik işbirliğinin niteliksel olarak yeni bir düzeye ulaştık. Ticaret hacminin yeni bir rekor kıracağına inanıyorum” diye konuştu.
Büyükelçi, iki ülkenin girişimcilerinin yakın işbirliği içinde çalıştıklarını ve ticaret ve ekonomi alanında yeni projeleri teşvik ettiklerini söylerken, elde edilen sonuçların Çin ve Rusya arasındaki işbirliğini güçlendirerek stratejik ortaklık ilişkilerinin daha da geliştirilmesini sağladığını sözlerine ekledi.
Ukrayna’daki askeri operasyon sonrası Doğu ülkeleri ile ticari ilişkileri daha da pekişen Rusya’nın Ocak-Ekim 2022 döneminde Çin ile arasındaki ticaret hacmi yıllık yüzde 33 artarak 153,9 milyar dolara ulaştı.
Otomobil, cep telefonu ve ev eşyası markalarının Rusya’dan çekilmesiyle Çinli şirketlerin ürünlerine yönelik talep hızla artarken, Çin Gümrük Genel İdaresi tarafından yapılan açıklamada, ocak-ekim döneminde Rusya ile Çin arasındaki ticaret hacminin 153,938 milyar dolara ulaştığı belirtildi.
Bu yılın ilk 10 ayında Çin’den Rusya’ya yapılan ihracat hacmi yüzde 12,8 artarak 59,596 milyar dolara ulaşırken, Rusya’dan yapılan mal ve hizmet ithalatı ise yüzde 49,9 artarak 94,342 milyar dolara ulaştı.
Rusya’nın Çin’e gerçekleştirdiği ihracatın yüzde 70’i petrol, doğalgaz ve kömüre düşerken, Rusya’dan gerçekleştirilen ihracatta diğer önemli kalemler arasında bakır, kereste ve deniz ürünleri yer alıyor.
Çin’in Rusya’ya gerçekleştirdiği ihracatta akıllı telefonla birlikte endüstriyel ve özel ekipmanlar önemli paya sahip olurken, aynı zamanda ihracat kalemleri arasında çocuk oyuncakları, ayakkabı, otomobil, klima ve bilgisayar da dahil geniş bir ürün yelpazesi bulunuyor.
2020’de Rusya ve Çin arasındaki ticaret cirosu, KOVID-19 salgını nedeniyle yüzde 2,9 azalarak 107,76 milyar dolara gerilerken, 2021’de yüzde 35,8 artarak 146,88 milyar dolara ulaşmıştı.
Ticaret hacimlerini bu yıl sonunda 200 milyar dolara çıkarma hedefi bulunan Rusya ve Çin arasında 100 milyar dolarlık ticaret hacmi sınırı ilk kez 2018’de aşılmıştı.
Rusya ve Çin arasındaki Ro-Ro taşımacılığı arttı
Rusya ve Çin doğalgaz ödemelerini yuan ve rubleyle yapacak
Rusya ve Çin’den ticarette yeni rekor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.