Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye jeopolitik konumu sayesinde hem Avrupa ülkeleri hemde Rusya için doğalgaz konusunda cazibe merkezi haline geldi. Enerji sektörü araştırmalarıyla tanınan uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi Kept'in hazırladığı rapor buna ışık tutuyor. Kept, Rusya’nın Türkiye’de kurulacak gaz merkezi sayesinde Rusya'nın gelecekte Avrupa pazarına ana gaz ihracatçısı olarak geri dönebileceğini bildirdi.
Gazetemru'nun haberine göre şirket tarafından hazırlanan raporda, jeopolitik gerilimlere ve Kuzey Akım boru hatları altyapısındaki hasara rağmen, Rusya’nın yine de gelecekte Avrupa’nın önde gelen doğalgaz tedarikçisi konumunu geri kazanabileceğine dair görüşün giderek hakim olmaya başladığı vurgulanırken, “Rusya’nın AB ülkelerine doğalgaz ihracatı, Türkiye’de bir gaz merkezinin oluşturulması ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleriyle enerji işbirliğinin genişletilmesi ile kolaylaştırılacak” ifadelerine yer verildi.
Raporda ayrıca, AB ülkelerinin kısa vadede Rus gazından tamamen vazgeçmesinin uzun vadede endüstriler için büyük risk taşıdığına değinilirken, Kept analistleri, ocak ayında Katar Enerji Bakanı Saad Sherida Al-Kaabi’ nin de benzer bir görüş bildirdiğini kaydetti.
Oxford Enerji Araştırmaları Enstitüsü’nün düzenlediği ankete katılan bağımsız enerji uzmanlarının yüzde 40’sının tüm jeopolitik gerilimler ve Kuzey Akım boru hatlarının altyapısına verilen zarara rağmen AB’nin Rusya’dan doğalgaz ithalatının uzun vadede yeniden başlayacağını tahmin ettiği ifade edildi.
Altyapı ve ekonomik kısıtlamalara işaret eden uzmanlar, AB ülkelerinin boru hatlarına ana alternatif olarak gördüğü sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalatında ihtiyaç duyulan büyük ölçekli yeniden gazlaştırma tesislerine yüksek maliyetli yatırım gerektirdiğinin altını çizerken, rapora göre Orta Doğu ve ABD’den LNG ithalatlarının maliyeti, Rus Gazprom’un AB’ye sunduğu sözleşme fiyatlarını büyük ölçüde aşıyor.
Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) düzenlenen Atlantik Konseyi Enerji Forumu’nda konuşan Katar Enerji Bakanı Saad al-Kaabi, Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’dan yeniden doğalgaz almasının küresel gaz fiyatlarının dengelenmesine yardımcı olacağını söylemişti.
Rusya’nın piyasalara geri dönmesinin tüm doğalgaz sektörü ve Avrupa gaz pazarını rahatlatacağına dikkat çeken Saad al-Kaabi, Avrupa’nın Rusya’dan gaz almaya başlamasıyla birlikte fiyatların dengelenebileceğinin altını çizdi.
El Kaabi, 2027’ye kadar küresel piyasaya ek hacimlerde gaz girmeyeceğini vurgularken, bu nedenle önümüzdeki yıllarda Rusya’dan gaz almayı reddeden Avrupa ülkelerinin zor günler geçireceğini sözlerine ekledi.
Novak: Türkiye’de doğalgaz merkezi kurulması kararı 2023’te alınabilir
Putin'den flaş doğalgaz açıklaması: Fiyat Türkiye'de belirlenecek!
Uluslararası Enerji Ajansı'ndan Avrupa'ya acil doğalgaz çağrısı
Rusya doğalgaz ihracatında Avrupa'nın yerini dolduramıyor
Rusya doğalgaz sevkiyatını kesecek mi
Yanlış Türkiye rusyaya muhtaç yalan haberle uydurmayın
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.