<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiRusya ekonomisinin sağlığı Suudi Arabistan'a mı bağlı?----

Rusya ekonomisinin sağlığı Suudi Arabistan'a mı bağlı?

Rusya ekonomisinin sağlığı Suudi Arabistan'a mı bağlı?
14 Ekim 2024 - 17:58 www.finansingundemi.com

Suudi Arabistan’ın, kötü sinyaller veren Rusya ekonomisinde bir krize neden olabileceği düşünülüyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Suudi Arabistan küresel ham petrol fiyatlarını düşürürse Rusya'nın savaş ekonomisi, ihtiyaç duyduğu petrol gelirini güvence altına almakta zorlanabilir.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Suudi Krallığın, OPEC+ petrol üretimini azaltma taahhüdünde bulunmazsa ham petrolün varil başına 50 dolara kadar düşebileceği sinyalini verdiği bildiriliyor.

Suudi Arabistan, üye ülkeleri arzı azaltmaya zorluyor

Insider’dan Filip de Mott’un haberine göre, analistler Riyad'ın piyasayı petrol arzıyla doldurabileceğini ima ettiğini söylüyor. Bu hareketin fiyatları düşüreceği ve petrol akışını azaltmada işbirliği yapmayan Rusya dahil tüm OPEC üyelerini cezalandıracağı öngörülüyor.

London School of Economics’te araştırma görevlisi olan Luke Cooper, IPS Journal için yazdığı yazıda, “Rusya petrolünü zaten indirimli oranlarda ve daha yüksek üretim maliyetleriyle satarken petrol piyasalarındaki düşük fiyat ortamı Ukrayna'daki saldırganlığını finanse etme yeteneğini etkileyebilir” diyor.

OPEC'in fiili lideri olan Suudi Arabistan, üye ülkeleri üretimi azaltmaya zorlayarak petrolü varil başına 100 doların üzerinde tutmaya çalışıyor. Ancak uluslararası ham petrol 80 dolar seviyesinin altında seyrederken bunun işe yaradığını söylemek zor. Stratejiyi değiştirmek için kaynaklar Financial Times'a Riyad'ın Aralık ayına kadar musluklarını açmayı planladığını ifade ediyor.

The Washington Institute'teki Bernstein Körfez ve Enerji Politikası Programı direktörü Simon Henderson, “Suudi Arabistan bıktı. OPEC’in liderliği çok yönlü bir sorumluluktur. İyi çalışabilir, ancak bazı zamanlarda da oldukça imkansızdır” diyor.

S&P Global Ratings verileri, Rusya'yı OPEC+'daki aşırı üreticiler arasında sayıyor. Son mevcut verilere göre, Moskova Temmuz ayında günlük kotasının 122.000 varil üzerinde üretim yaptı. İran ve Kazakistan da anlaşılan eşikleri aşmış durumda.

Kremlin'in ikilemi

Henderson, bazı koalisyon üyelerinin bunu karı maksimize etmek için yapıyor olabileceğini öne sürüyor.

Moskova, Ukrayna'da üç yıldır süren savaşta savunma ve güvenlik harcamalarını artırması nedeniyle, elinden geldiğince çok para toplama baskısı altında. Bu alanlar, gelecek yıl Rusya'daki tüm federal harcamaların yüzde 40'ını oluşturacak.

Bu arada, Rusya'nın maliyesi büyük ölçüde petrol gelirlerine bağımlı. Ülkenin maliye bakanı, gaz ve petrol üretiminin ülkenin bütçe gelirinin yüzde 35-40'ını oluşturduğunu ifade etti. Batı'nın Rus petrol kazançlarını sınırlamaya bu kadar odaklanmasının nedeni de bu olarak görülüyor.

Suudi Arabistan'ın arz fazlası Rusya ile krallık arasında petrol fiyat savaşını yeniden alevlendirirse işler Rusya için kötüye gidebilir. Henderson, 2020'de gerçekleşen benzer bir olaya atıfta bulunarak bunun olabileceğini öne sürüyor. Henderson, “O yıl, üretim kesintisi anlaşmazlıkları her iki ülkeyi de arzı serbest bırakmaya yöneltti ve bu düşük fiyat ortamında kimin daha uzun süre dayanabileceğini test etti” diyor.

Fiyat savaşı ve döviz rezervleri

Bu durumlarda, döviz rezervleri Rusya için sorunlu hale geliyor. Ukrayna'yı işgal ettiğinden beri, ülkenin düşük petrol fiyatlarına karşı sigortası hasar gördü. Rusya'nın Ulusal Servet Fonu bu yılın başında neredeyse yarı yarıya azaldı ve artık döviz rezervlerini çeşitlendirmek için Batılı para birimlerini kaynaklayamıyor.

Henderson, Başkan Vladimir Putin'in diğer, daha acil öncelikleri göz önüne alındığında Riyad ile bir fiyat savaşına girmek isteyip istemeyeceğinin henüz belli olmadığını söylüyor ve Rusya'nın petrol satışlarına bağlı birçok bilinmeyen göz önüne alındığında, Kremlin'in hareketlerini tahmin etmenin zor olduğunu ekliyor.

Ancak, Suudi Arabistan ile bir tür çatışma yaşanıyor olabilir. Geçen hafta, Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, OPEC'in Aralık toplantısında Suudi Arabistan'ın işaret ettiği gibi petrol üretimini artırıp artırmaması gerektiğinin belirsiz olduğunu söyledi.

Eğer işler kötüye giderse, Cooper, olası bir fiyat savaşını Rusya için kötü haber olarak görüyor ve şunları söylüyor: “Suudi Arabistan'ın aksine, petrolü çıkarmak ucuz değil; bu da düşük fiyat koşullarıyla başa çıkmak için yetersiz donanıma sahip olduğu anlamına geliyor. Bu, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşında kısa vadeli bir tırmanma mantığını tetikliyor ve düşük fiyatlı petrol piyasası koşullarının ortaya çıkmasından önce hızlı bir savaş alanı başarısı gerektiriyor.”

Rusya'nın altın ve döviz rezervleri düştüRusya'nın altın ve döviz rezervleri düştü

 

Rusya'nın dizel ihracatını durduracak mı?Rusya'nın dizel ihracatını durduracak mı?

 

Rusya ekonomisi çözümsüz bir ikilemle karşı karşıyaRusya ekonomisi çözümsüz bir ikilemle karşı karşıya

 

AB'den Rusya'ya yeni yaptırım kararıAB'den Rusya'ya yeni yaptırım kararı

 

Rusya ekonomisi savaşı daha fazla kaldıramayabilirRusya ekonomisi savaşı daha fazla kaldıramayabilir

 

Petrol fiyatları artmaya devam ediyorPetrol fiyatları artmaya devam ediyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)