Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSINGUNDEMI.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Avrupa Analiz ve Stratejiler Merkezi ekonomistleri, Rusya ekonomisinin 5 yıla kadar krizsiz bir şekilde ayakta kalabilmesini 3 nedenle ilişkilendiriyor.
Finansingundemi.com’un derlediği bilgilere göre, Rusya'nın savaş zamanı ekonomisi uzun vadede ya da en azından beklenenden daha uzun süre devam edebilir.
Ekonomik çöküş söz konusu değil
Insider’dan Filip de Mott’un haberine göre, bir düşünce kuruluşu olan Avrupa Analiz ve Stratejiler Merkezi’ndeki ekonomist ekibi, bazı analistlerin öne sürdüğü gibi Rusya'nın yakın zamanda ekonomik çöküşe sürükleneceğine ikna değil.
Üç yazar, Avrupa Analiz ve Stratejiler Merkezi (Center for Analysis and Strategies in Europe - CASE) için hazırladıkları raporda, Rusya'nın ekonomik kapasitesinin ‘en azından üç ila beş yıllık bir perspektifte iç faktörlerden kaynaklanan ciddi bir kriz olasılığını neredeyse ortadan kaldırdığını’ yazıyor.
Makale, Yuriy Gorodnichenko gibi ekonomistlerin öne sürdüğü bir argüman olan Rusya krizinin gelecek yıl geleceği fikrine karşı çıkıyor. UC Berkley analisti, Moskova'nın yavaşlayan enerji ticareti ve dolar sıkıntısının krize neden olacağını aktarmıştı.
Ülke içindeki gözlemciler bile 2025'te durgunluk hayaleti de dahil olmak üzere ciddi sorunlar bekliyor. Ancak Moskova'nın bir noktada zorluklarla karşılaşacağı garanti olsa da, CASE yazarları, zorlukların yakın vadeli bir krizin kanıtı olarak görülmemesi gerektiği konusunda uyarıyor. Ekonomistler, üç eğilimin Rusya'yı dirençli tutacağını öne sürüyor.
Yurtiçi talep hafife alınmamalı
Rapora göre, Rusya'nın iç pazarı ülkenin azminin arkasındaki küçümsenen faktör işlevi görüyor. Moskova'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra, yerel tüketim ekonomiyi ayakta tuttu ve yurtiçi talep önde gelen bir büyüme itici gücü olarak ihracatı geride bıraktı.
CASE, "Sadece inşaat sektöründe 2023'te 30 milyon tona kadar çelik tüketildi; bu bir önceki yıla göre yüzde 9’luk bir artışa karşılık geldi. Savaştan önce ise 2021'de sadece 15 milyon tonun biraz üzerinde ihraç edildi” diyor.
Moskova'nın savaş çabaları, asker ihtiyacının ülke genelinde ücretleri artırmasıyla milyonlarca kişinin satın alma gücünü artırdı. Cephede daha fazla insan gücüne ihtiyaç duyulurken yurtiçinde artan iş gücü sıkıntısı ücret eğilimini daha da artırdı.
Düşük gelirli Ruslar ise bu durumdan en çok faydalananlar oldu çünkü asker alımı büyük ölçüde ekonomik olarak durgun bölgelerden geldi. Buna karşılık, bu haneler yurtiçi temel ihtiyaç maddelerine büyük harcamalar yaptı. Bu arada, daha zengin haneler Rusya'nın yüksek faiz oranlarından faydalandı ve bu da yatırım gelirlerini artırdı.
Raporda, “Sonuç olarak, 2022-2024'te, yurtiçi kaynaklardan gelen federal bütçe gelirleri, payı 2014-2019'da toplam gelirlerin yüzde 40-45'inden 2023-2024'te yüzde 30-35'e düşen petrol ve gaz gelirlerinden daha hızlı büyüdü” diye yazıyor.
CASE analistleri, savaş yakında sona erse bile talebin ortadan kalkmayacağını söylüyor ve şunlar deniliyor: “Kremlin'in savunma sanayi üretimini yüksek seviyelerde tutma planlarını belirtmesi göz önüne alındığında, barış geri döndüğünde savunma harcamalarının azalacağı varsayılmamalı. İkinci olarak, geri dönen askerlerin bakıma ihtiyacı olacak ve ortaya çıkan sübvansiyon programları toplam talebi ayakta tutmalı.”
Sürdürülebilir savaş harcamaları
Bazıları, Rusya'nın Ukrayna'daki savaş sona ererse ani bir durgunluk yaşayacağını öngörüyor ve Kremlin'in devasa savaş bütçesinin ekonominin hayatta kalmasının kaynağı olduğunu savunuyor. Ancak CASE, Moskova'nın artan savaş harcamalarının sürdürülemez olmadığının altını çiziyor.
Savunma ve ulusal güvenlik harcamaları artık tüm federal harcamaların yüzde 40'ını oluşturacak olsa da, raporda, Kremlin'in finansman seçenekleri olduğu belirtiliyor. Örneğin, Rusya hükümetinin GSYİH'ye göre yüzde 18,1'lik borcunun modern standartlara göre önemli olmadığı göz önüne alındığında, Moskova'nın iç borçlanmada ‘büyük bir alanı’ olduğu hatırlatılıyor.
Aynı zamanda, hükümet hem bireyler hem de şirketler üzerindeki vergi yüklerini istikrarlı bir şekilde artırmış durumda. Gelecek yıl, uzun süredir devam eden sabit gelir vergisi oranının yerini kademeli bir vergi ölçeği alacak. Nominal işletme vergisi oranları da, 2023 ile 2025 yılları arasında GSYİH'nin yaklaşık yüzde 1'ine eşit yıllık bir artışla karşı karşıya durumda.
Enflasyon ve iş gücü endişeleri yersiz
CASE, daha fazla harcama ve daha yüksek ücretlerin körüklenen bir enflasyon yarattığını kabul ediyor ancak bunun ciddi bir tehdit oluşturmaması gerektiğinin altını çiziyor.
Raporda, “Ekim ayında fiyat artışı yüzde 8,54'e ulaştığında bu Moskova için iyi bir haber anlamına geldi çünkü tek haneli enflasyon bir yavaşlamaya neden olmayacak. Bunun yerine, büyük olasılıkla ‘yeni normal’ olarak ele alınacak” deniliyor.
Ayrıca Rusya’nın zamanla iş gücü rahatlaması beklemesi mümkün kabul ediliyor. Ülkenin 2023'te beş milyona yakın çalışanı kaybedeceği tahmin edilse de, CASE'nin tahminine göre şirketler arasındaki aşırı istihdamı azaltmak 2 milyon çalışanın da serbest bırakılabileceği varsayılıyor.
Raporda ayrıca yüksek öğrenime kolay erişimi azaltma ve potansiyel olarak teknik kolejleri bir gereklilik haline getirme tartışmalarına da atıfta bulunuluyor ve daha fazla iş gücü getirecek göç politikasında değişiklikler olacağının da altı çiziyor.
Rusya ekonomisi için yeni tehlike: Kara listeye girebilir!
Rusya ekonomisinin sağlığı Suudi Arabistan'a mı bağlı?
Rusya ekonomisi çözümsüz bir ikilemle karşı karşıya
Rusya ekonomisi savaşı daha fazla kaldıramayabilir
Rusya ekonomisi stagflasyona mı sürükleniyor?
Rusya ekonomisinde güçlü büyüme
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.