Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Uzmanlar Rusya ekonomisinin göründüğünden çok daha kötü durumda olduğunu düşünüyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ekonomist ve yazar Anders Åslund, Rus ekonomisinin Putin'in Ukrayna'ya açtığı savaşa daha fazla dayanamayacağını söylüyor.
Savaş gelecek yıl sona erebilir
Fortune’dan Jason Ma’nın haberine göre, Åslund, “Rusya ekonomisi göründüğünden çok daha kötü durumda ve bu durum Vladimir Putin'i Ukrayna'ya açtığı savaşı gelecek yılın başlarında durdurmaya zorlayabilir” diyor.
Project Syndicate'te yakın zamanda yayınlanan bir köşe yazısında Åslund, ‘neredeyse durgunluğa’ doğru giden Rus ekonomisini etkileyen finansal, teknolojik ve demografik olumsuzluklardan bahsediyor ve Batı yaptırımlarının GSYİH'yı her yıl yüzde 2-3 oranında azalttığını tahmin ediyor. Åslund, “Dahası, durum Putin için daha da kötüleşecek ve hatta Ukrayna'ya karşı saldırganlık kampanyasını engelleyecek” diye ekliyor.
Ukrayna'nın casusluk servisinin geçen ay, Kremlin'in artan ekonomik ve finansal baskılar ortasında savaşı 2025 yılının sonlarında sonlandırmak istediğini gösteren Rus belgelerine sahip olduğunu iddia ettiğini belirten Åslund, “Doğru olsun ya da olmasın, bu senaryo mantıklı olurdu” diyor.
Rezervlerine güvenmek zorunda kalıyor
Öncelikle, Batı yaptırımları Rusya'da ‘gizli enflasyon'u körüklerken küresel finans piyasalarında fon toplamasını engelliyor ve bunun yerine ülkeyi rezervlere güvenmeye zorluyor. Kısıtlamalar, Kremlin yıllık bütçe açığını GSYİH'nın yüzde 2'si yani yaklaşık 40 milyar dolar ile sınırlamış durumda. Ancak Åslund, Rusya'nın ulusal servet fonundaki likit rezervlerin Mart ayı itibarıyla 55 milyar dolara düştüğü göz önüne alındığında, devlet rezervlerinin gelecek yıl tükenmesi gerektiğini öne sürüyor.
Åslund, “Bu arada, Rusya'nın teknolojik geri kalmışlığı, işgalden sonra ülkeden kaçan en iyi ve en zekilerin beyin göçü, Batı yaptırımları, Sovyet benzeri baskı ve Putin'in ‘kleptokrasisi’ ile daha da kötüleşti” şeklinde yazıyor.
Rusya ekonomisinde ayrıca, silah ihracatı da, ülkenin kendi birliklerinden gelen talep yabancı ülkelere satışları engellediğinden çökmüş durumda. Putin'in savaş makinesinin ayrıca düşük işsizlik, Rusların kitlesel göçü ve artan savaş kayıpları daha fazla asker yetiştirme yeteneğini sınırladığı için bir insan gücü sorunu da bulunuyor.
“Mali rezervler tükenirken Rusya bütçe matematiğini yapmakta zorluk çekecek” diyen Åslund, Rusya'nın bu yıl savaşa yaklaşık 190 milyar dolar, yani GSYİH'nın yüzde 10'unu harcayacağını tahmin ediyor ve işgalin üçüncü yıl dönümüne yaklaşırken Kremlin'in savaş harcamaları dışında kesinti yapabileceği yerlerin tükendiğini belirtiyor.
Åslund, “Ukrayna, yılda ek 50 milyar dolar ve Rusya içindeki askeri hedefleri bombalamak için yeşil ışık alsaydı savaşı kazanabilirdi” diye yazıyor.
Büyüme oranı hızla düşecek
Rusya ekonomisi hakkında korkunç değerlendirmelerde bulunan sadece Åslund değil. Finlandiya Bankası'nın gelişmekte olan ekonomiler enstitüsü, Perşembe günü büyümenin bu yılki yüzde 3,5 seviyesiden 2025 ve 2026'da sadece yüzde 1'e düşeceğini belirten bir rapor yayınladı.
Raporda, mevcut büyüme oranını korumak için Rusya'nın üretkenlikte büyük kazanımlar elde etmesi gerektiği ancak orduya ve savaşa yapılan tüm yatırımlar nedeniyle bunun pek olası olmadığı belirtiliyor.
Raporda ayrıca, “İş gücü kıtlığı ve Batı'dan yedek parça veya yeni ekipman satın alamamak da ekonomik büyümeyi engelleyecek. Rusya’nın miyop politika değişiklikleri göz önüne alındığında, savaş zamanı ekonomisindeki koşullar aniden değişebilir” deniliyor.
Batı'dan Kiev'e, Rusya ile müzakere baskısı
Rusya'da en çok zarar eden 10 şirket belli oldu
Rusya'da kredi kartı sayısına sınırlama
Rusya'da bankalar bir günde 30 bin hesabı dondurdu
Rusya ekonomisi stagflasyona mı sürükleniyor?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.