Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rusya 2017 yılına ekonomide "krizden çıkış ve yeniden yapılanma" sinyalleri ile girmişti. Ekonomik veriler yeniden "büyüme" işaretleri verirken, iş dünyasında da "iyimserlik havası" güçlenmeye başlamıştı. Ancak yıl biterken, yeniden "karamsar" yorumlar artmaya başladı.
“Rusya’da yakın vadede ekonomide yeni bir stagnasyon (durgunluk) yaşanması, ekonomik canlanmaya göre daha yüksek ihtimal.”
Rusya'nın en saygın ekonomi üniversitesi olan Yüksek Ekonomi Okulunun son raporunda bu öngörüde bulunuldu.
Vedomosti gazetesinin haberine göre, Yüksek Ekonomi Okulu Kalkınma Merkezi Enstitüsü tarafından hazırlanılan raporda, “Stagnasyon sanayide de devam edecek. Ekim aynda temel sektörlerde yıllık büyüme yüzde 0,8 olurken, sanayide mayıs ayındaki yüzde 5,6’lık büyümenin ardından kasımda yüzde 0’a kadar düşüş oldu. Sanayide bazı göstergeler kasımda olumlu olsa da, önümüzdeki aylarda stagnasyonun devam edeceği hesaplanıyor” denildi.
Yakıt dışındaki ürünlerin ihracatında da yeniden durgunluk olduğu belirtilen raporda, metal, makine yapımı ve kimyasal ürünler sektörerinde ihracatta azalma olduğu belirtildi.
Petrol gelirlerindeki artıştan elde edilen gelirlerin büyük ölçüde savunam sanayine aktarıldığına işaret eden ekonomistler, banka mevduatlarının ve işletme kredilerinin durumunun da, iş aktifliğindeki yetersizliği ve yatırımların seviyesinin düşüklüğünü gösterdiğine dikkati çekti.
İçeriden gelen kötümser tahminlere rağmen Dünya Bankası, Rusya için 2017 büyüme tahminini yüzde 1.3'ten, yüzde 1.7'ye revize etmişti.
Dünya Bankası, Rus ekonomisinin iyileşen tüketici talebinin etkisiyle tahmin edilenden daha hızlı büyümesinin beklendiğini, ancak düşük petrol fiyatları ve Batı'nın yaptırımlarının genişletilmesi gibi risklere karşı da dikkat edilmesini önermişti.
Dünya Bankası, Rusya için 2017 GSYH büyüme tahminini yüzde 1,3'ten yüzde 1,7'ye yükseltirken, 2018 ve 2019 için yüzde 1,4 olan büyüme tahminlerini de yüzde 1,7 ve 1,8 olarak revize etti.
Raporda, "Ekonomik büyüme yüksek ihracat ve güçlü iç talebin etkisi ile gelecek 2 yılda güçlü olmaya devam edecek. 2018 Dünya Kupası sırasında yerli ve yabancı tüketicilerin harcamaları da artacak. Göreceli olarak yüksek petrol fiyatları, makro istikrar ve iyileşen iş dünyası, tüketici güveni ile ekonominin büyümeye devam etmesini bekliyoruz" ifadelerine yer verildi.
Diğer yandan yüzde 2,4'e kadar gerileyen enflasyon, Rusya'da son yılların en düşük seviyesi olarak dikkati çekiyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.