Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Düşünce kuruluşu Carnegie Russia Eurasia Center’da araştırmacı olan Alexandra Prokopenko, “Rusya ekonomisi 'çözülemez bir ikilem’le karşı karşıya ve ancak birkaç yıl daha dayanabilir” diyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Prokopenko, "Moskova’nın savunma harcamalarını artırma planı Rusya ekonomisini daha derin bir sıkıntıya sürükleyecek ve ülke ileride aşılması zor sorunlarla karşı karşıya” diye yazıyor.
Uzun vadeli strateji şart
Insider’dan Filip de Mott’un haberine göre, Prokopenko, “Kremlin için sıkıntılar artıyor olsa da, kendi aşırı harcamalarıyla yüzleşmesi yıllar alacak” diye belirtiyor.
Financial Times’ta yer alan yazısında Prokopenko, “Bu, Avrupa ve ABD'deki politika yapıcılar için tatsız bir gerçek. Batı, Rusya'nın ekonomik savaş gücünün yakında tükeneceğini ummak yerine, Putin'in savaş makinesini daha da kısıtlayacak ve Ukrayna'nın kendi ekonomik dayanıklılığını artıracak uzun vadeli bir stratejiye odaklanmalı” diyor.
Geçen ay Rusya, 2025 ulusal savunma harcamalarını yüzde 25 oranında artırarak Ukrayna'daki savaşını sürdürme kararlılığını yineledi. "Savunma ve ulusal güvenlik harcamaları GSYİH'nın yüzde 8'ini ve tüm federal harcamaların yüzde 40'ını oluşturacak” diyen Prokopeko, bunun Sovyetler Birliği'nin çöküşünden bu yana en yüksek seviye olduğunun altını çiziyor.
Çözümsüz bir ikilem
Prokopenko, “Harcamaları bu kadar yüksek seviyelere çıkararak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bütçenin diğer bölümleri sıkıştıkça oluşan ekonomik dengesizlikleri etkili bir şekilde göz ardı ediyor. Askeri odaklı bir ekonomiye doğru bu kaymanın sekiz yıla kadar sürebileceğini öngördü, ancak bu durum ileride Rusya'yı ısıracak” şeklinde yazıyor.
“Putin'in toplayabileceği kaynaklar sınırsız değil. Kremlin savunmaya daha fazla para akıtarak mevcut ekonomik dengesizlikleri daha da kötüleştiriyor” diyen Prokopenko şöyle ekliyor: “Putin, aynı anda dengeli bir finansal sistemi sürdürme, sosyal yükümlülükleri yerine getirme ve savunma harcamalarını mevcut seviyelerde sürdürme gibi çözülemez bir ikilemle karşı karşıya.”
Bu koşullar ülkenin kamu sektörünü etkileyecek, sağlık, eğitim ve bilim gibi sektörlerin kaynaklara erişimini kaybetmesine neden olacak.
Stagflasyon riski
Prokopenko, Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımları artırmaya devam etmesi gerektiğini ve bunun da Kremlin için işlem maliyetlerini artırdığını öne sürüyor. Ona göre, bu, Moskova'nın zorlu seçimlerle yüzleşmesi için zaman çizelgesini hızlandırabilir.
Batı'nın kısıtlamalarının Putin'in ekonomik stratejisini zaten etkilediğini belirten Prokopenko, “Yaptırımlar, Rusya'nın ordusunu modernize etme yeteneğini bozdu, tedarik zincirlerini parçaladı ve finansal işlemleri kısıtladı” diye yazıyor.
Örneğin, Pekin'in Moskova ile artan ticaret ilişkisinin önemine rağmen, neredeyse tüm Çin bankaları artık Rusya ile işlem yapmayı reddediyor.
Bu arada, Rusya'nın savunmaya odaklanması ücretleri de artırıyor ve enflasyonu yükseltiyor; bu koşullar ülkenin daha geniş ekonomik sağlığı için de iyiye işaret değil. Ülkenin kendi tahminlerine göre, GSYİH büyümesi gelecek yıl kadar erken bir zamanda tökezlemeye başlayacak; inatçı fiyat artışıyla birleştiğinde bunun Moskova'yı stagflasyona doğru riskli bir yola sokabileceği düşünülüyor.
AB'den Rusya'ya yeni yaptırım kararı
Rusya ekonomisi savaşı daha fazla kaldıramayabilir
Batı'dan Kiev'e, Rusya ile müzakere baskısı
Rusya'da en çok zarar eden 10 şirket belli oldu
Rusya'da kredi kartı sayısına sınırlama
Rusya ekonomisi stagflasyona mı sürükleniyor?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.