Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel ödeme ağlarıyla erişimi kesilen Rusya bankaları, Çin hükümetinin sahipliğindeki UnionPay sistemine yöneliyor. Ukrayna’yı işgalinin ardından Rusya’ya batı ülkelerinden yaptırım üzerine yaptırım geliyor. Ödeme devleri Visa ve Mastercard, Rusya’daki operasyonlarını askıya aldıklarını açıkladı. Bu da Rusya’da bulunan kişilerin ülke dışından yapacağı alışverişleri zorlaştırdı. İki şirketin hamleleri, birçok Rusya bankasının karşı karşıya olduğu yaptırımlardan çok saha sert oldu.
Wall Street Journal’ın haberine göre Rusya’nın yönetim altındaki varlıkları açısından en büyük bankası Sberbank ile Alfa Bank ve Tinfoff Bank, pazar günü Çin’in UnionPay’i tarafından sağlanan kartları piyasaya sürme ihtimali üzerinde çalışıldığını açıkladı. Bir başka Rusya kredi kuruluşu Gazprombank da müşterilerinin UnionPay ya da Japonya’nın JCB sisteminden sağlanan kartlarla, uluslararası işlemler yapabileceğini söyledi.
Yaptırımların ardından gelen çözüm arayışları, Rusya’nın batılı sistemlerden dışlanmasıyla Çin’e giderek daha fazla bağımlı hale geldiğini gösterdi. Bankaların hamleleri Çin ve Rusya arasında, Moskova’nın küresel finansal sistemle bağlantı kurmak için alternatif yöntemler arayışında daha büyük bir işbirliğine yönelik açık sinyaller olarak görülmedi. UnionPay Çin’de oldukça yaygın kullanıma sahip ve Çin’liler giderek daha fazla seyahat ederken, küresel olarak da pay kazanıyor.
finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre ödeme sistemi özellikle de Çin’lilerin lüks tüketimlerinde öne çıkıyor. UnionPay kartları, 180 ülke ve bölgede bulunan mağazalarda ve 200’ün üzerinde ülkede online olarak kabul ediliyor. Kart ağının haricinde, Çin SWIFT olarak bilinen ve yaygın olarak kullanılan küresel ödeme ağına alternatif olarak kendi küresel ödeme sistemi üzerinde çalışıyor. Ancak bu sistem yine de birçok işlemin gerçekleşmesi için SWIFT ağına bağlı.
Pekin yetkilileri Rusya’ya uygulanan yaptırımlara karşı çıkarken, batıda bazı şirketler bu yaptırımların da ötesine geçerek, yaptırımlara tabi olmayan şirketlerle dahi ilişkilerini sonlandırıyor. Çin şirketlerinin tutumunun nasıl olacağıysa henüz bilinmiyor. UnionPay ve Japonya’nın JCB’sinden konuya ilişkin herhangi bir açıklama gelmedi. Pazar günü Visa ve Mastercard’tan yapılan açıklamalarda, Ukrayna’yı işgalinin ardından Rusya’yla ilişkilerin sonlandırıldığı söylendi.
2020 yılı verilerine göre Rusya’da tüketicilerin sahip olduğu kredi ve banka kartlarının %74’ü Visa ve Mastercard tarafından sağlanıyor. İki dev ödeme şirketinin hamlesi, Rusya’ya yeni bir darbe oldu. Bazı Rusya bankaları batı ülkelerinin yaptırımlarıyla karşı karşıya kalmıştı. Ancak birkaç Rusya bankası halihazırda dünyanın geri kalanıyla iş ilişkileri yürütebiliyor. ABD ve İngiltere, Sberbank’ın dolar ve sterline erişimini durdurmaya yönelik hamlelerde bulundu.
Ancak şirketler ve kişilerin halen bankayla çalışma izni bulunuyor. Rusya’daki kart sahipleri, Visa ve Mastercard kartlarını Rusya içerisinde kullanmaya devam edebilecekler. Çünkü işlemler Rusya’nın Mir adı verilen ödeme sisteminden geçiyor. Ancak kartlar, Türkiye, Vietnam ve Ermenistan gibi Mir sistemini kabul eden ülkeler dışında kullanılamayacak.
Alfa Bank’tan pazar günü yapılan açıklamada müşterilerinin Visa ve Mastercard kartlarının 10 Mart’tan itibaren Rusya dışında kullanımlarda kısıtlamalarla karşı karşıya kalacağı söylendi. Buna rağmen Alfa Bank, Visa ve Mastercard tarafından sağlanan kartları müşterilerine sağlamaya devam edeceğini belirtti. Bankadan yapılan açıklamada, “uluslararası ödeme sistemlerinin ülkemize geri döneceğini umut ediyoruz. Bu şekilde kartlar otomatik olarak dünyanın her yerinde kullanılabilecek” dendi.
Yeni Zelanda'dan yaptırım hamlesi: Yasa çıkartacak
Çin ile Rusya'nın ticaret hacmi 12 yılın en yüksek seviyesinde
PwC ve KPMG Rusya'dan çekiliyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.