Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Ukrayna’yı işgalinden bu yana Batı yaptırımları başta olmak üzere birçok ekonomik güçlükle boğuşan Rusya’nın uzmanlara göre bugüne kadar dayanması bile yeteri kadar şaşırtıcıyken şimdi ülkenin 2024 yılında Euro Bölgesi’nden daha fazla büyüyeceği tahmin ediliyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Rusya ve Avrupa arasındaki enerji krizinden de Rusya galip çıkmış gözüküyor. Avrupa enerji için rekor sayılacak yüksek fiyatlarla Rusya dışındaki pazarlara yönelerek ekonomisini de zora sokuyor.
Rus ekonomisi şoka direniyor
La Tribune’ün haberine göre, IMF, 2022'deki durgunlukta, Vladimir Putin liderliğindeki Rusya’nın Batı yaptırımlarına rağmen 2023 yılında çok zayıf bir ekonomik büyüme yaşamasını bekliyor. 2024 yılında ise Rusya'nın Euro Bölgesi’nden daha iyi bir büyüme oranı yakalayacağı tahmin ediliyor.
Avrupa, 24 Şubat 2022'de Ukrayna'nın işgalinden bu yana Moskova ile kopuşun yarattığı olumsuzlukların acısını çekerken Rus ekonomisi de yaşadığı şoka dirense de zayıflıyor. Yine de, yaklaşık bir yıldır uygulanan Batı yaptırımlarına rağmen Rusya ekonomisinin çökmediği görülüyor.
2024 yılı Rusya için daha verimli olacak
Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) 31 Ocak'ta yayınladığı rapora göre, Rus ekonomisi geçen yıl kesinlikle resesyona girdi ancak GSYİH'daki düşüş yüzde 2,2 ile nispeten mütevazı seviyede oldu. Bu oran, IMF'nin 2022 baharında yaptığı tahminlerin de çok uzağında. IMF, 2022'de Rusya GSYİH'sında yüzde 8,5'lik bir düşüş öngörmüştü.
Her şeyden önce, Rus ekonomisi daha da zayıflamamalı ve 2023'te yüzde 0,3'lük küçük bir artışla yeniden yükselmeye başlamalıdır. Bu sürede Euro Bölgesi’nde ise yüzde 0,7’lik bir büyüme bekleniyor. Rus ekonomisi için 2024 tahminleri ise gayet olumlu gözüküyor. Buna göre, IMF, Rus ekonomisinin 2024 yılında yüzde 2,3'lük bir büyüme gerçekleştirmesini bekliyor. Bu da, Rus ekonomisinin, IMF'ye göre yalnızca yüzde 1,6 oranında büyümesi beklenen Euro Bölgesi’nden daha iyi bir performans göstereceği anlamına geliyor.
Batı yaptırımları
Rusya, başta Avrupa olmak üzere Batı yaptırımlarına rağmen yaşadığı şoka direnmeyi başarıyor. Moskova, 2014 yılında Ukrayna'ya ait Kırım yarımadasını ilhak ettiğinde uygulanmaya başlayan yaptırımlar, Şubat 2022'de başlayan işgalin ardından önemli ölçüde sıkılaştırıldı ve artırıldı.
Örneğin AB, 24 Şubat'tan bu yana Rusya'ya dokuz tur yaptırım uyguladı. Önlemler arasında Rusya'nın ana petrol ihracatını vurmak, bankalarının küresel ödeme sistemi olan ‘swift’le bağlantılarını kesmek ve Putin'i kişisel olarak hedef almak yer alıyor. Brüksel ise hala onuncu tedbirler dizisi üzerinde çalışıyor. Son gelişme, tüm yaptırımların altı aylık bir süre için uzatıldığı yönünde.
Avrupa Komisyonu ise şu anda onuncu yaptırım turu önerileri üzerinde çalışıyor. Ancak Ukrayna, Rus füze endüstrisine ve nükleer enerji sektörüne karşı yaptırım çağrısında bulunurken, tüm üye ülkelerin katılım sağladığı bir anlaşma yapmak giderek zorlaşıyor. Son olarak ise AB, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşta Kremlin yanlısı bir geçiş aracı olarak kullanılan Beyaz Rusya'ya da yaptırımları genişletmeyi düşünüyor.
50 yıllık emek 50 haftada yok oldu
Rusya petrol vergilendirmesini değiştirebilir
Kremlin: Rusya potansiyelini sonuna dek kullanacak
Sırbistan Rusya'ya yaptırım uygulamayacak
Rusya'nın altın ve döviz rezervleri arttı
Fitch: Avrupa'da gaz fiyatları ancak 2025'te normalleşecek
RUSYA FETİH YOLUYLA TOPRAK BAKIMINDAN BÜYÜMEYE KALKINCA MİLYONLARCA İNSANI EVSİZ BAZILARINI BABASIZ,ANASIZ,ÇOCUKSUZ BIRAKTI EKONOMİSİ BÜYÜSE NE OLUR BÜYÜMESE NE OLUR
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.