Rüşvet kararı Yönetim Kurulu'nda alınmış!
Mahkemeye 1.2 milyon lira rüşvet verilmesi kararının İTO Yönetim Kurulu kararıyla alındığı ortaya çıktı
Mahkemeye 1.2 milyon lira rüşvet verilmesi kararının İDTMnin yönetim kurulu toplantısında alındığı, karşı çıkan bir üyenin istifa ettiği ortaya çıktı.İTO Başkanı Murat Yalçıntaş tutuklandı
Yargıda rüşvet operasyonu gözaltına alınan ve dün hakim karşısına çıkarılan 11 şüpheliden dokuzu tutuklandı. Tututklananalar arasında İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Başkanı Mustafa Oskay, Yargıtay mübaşirleri ve dört avukat da bulunuyor
Ceyda Eremin sahibi olduğu CNR Fuarcılık şirketi ile İTO Başkanı Murat Yalçıntaşın Başkanvekili olduğu İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM) arasında, İDTMdeki fuar salonlarının tahliyesi için açılan davalarda rüşvet vererek davanın seyrini değiştirme girişiminde bulundukları iddia edilen 14 kişi dün Ankara Adliyesine getirildi. Ankara Cumhuriyet Savcılarından Hüseyin Kocabey ve Mehmet Temöz tarafından ifadeleri alınan sanıklardan üçü serbest bırakılırken, 11i de nöbetçi mahkemeye sevkedildi.
Telefon kayıtlarını sordular
Ankara 5.Sulh Ceza Mahkemesinde görüşülen davada 11 şüpheliye istinat edilen suçlar, telefon kayıtlarının deşifreleri ve emniyetteki ifadeleri soruldu. 2008 yılında Adalet Bakanlığına gelen bir ihbar mektubu ile başladığı öne sürülen soruşturmada İDTM Yönetim Kurulunun avukatlarına 1.200 milyon dolar para ödenmesi konusunda karar aldığı bildirildi. Savcılar ve müfettişler, avukatlara ödenen paranın CNR Fuarcılık ve İDTM arasındaki tahliye davasını etkilemek için kullanıldığını tesbit etti.
İTO Başkanı Murat Altıntaşın da aralarında bulunduğu İDTMnin 15 kişilik yönetim kurulu tarafından verilen karar, soruşturmada rüşvet delili olarak gösterildi.
Tek başıma yapmadım
Murat Yalçıntaş, mahkemedeki savunmasında Bu benim tek başıma aldığım bir karar değildir. Yönetim kuruluna aittir dedi. Yalçıntaşın Avukatı Cavit Öztürk ve Eyüp Can Candaş ise olayı şöyle izah etmeye çalıştılar: Mahkemeye rüşvet ödeneği olarak sunulan İDTM Yönetim Kuruluna ait kararda yönetimin kurulundaki birçok üyenin onayı vardır. Dolayısyıla suç teşkil edecek bir unsur yoktur. İDTMnin avukatı olan ve sanık olarak sevk edilen kişilerin almış oldukları paralar dava konusu yerin değerinin 50 trilyon civarında olduğu düşünülecek olursa avukatlık asgari ücretinin altında kalmaktadır.
Yalçıntaş, hakime yönetim kuruluna ait olduğu öne sürülen karar da bir defaya mahsus olmak üzere avukatlara 1.200 milyon dolar prim ücreti ödenmesi yönünde olduğunu anlattı. Yalçıntaş, telefon görüşmelerinin kendisine ait olduğunu belirtirken, emniyetteki ifadesini de doğruladı.
Danışmanlık ücreti almışlar
Hakim karşısına çıkan Yargıtay 12.Hukuk Dairesi Başkanı emekli Hakim Mustafa Oskay ise ifadesinde, Bazı davalar karşılığında ücret aldığım doğrudur, bunu bir danışmanlık ücreti olarak aldım dedi. Oskay, DTM avukatları ile görüştüğünü de edoğruladı. Diğer Yargıtay çalışanları ise rüşvet almadıklarını beyan ettiler ancak telefon görüşmelerinde tesbit edilen para alış verişi konusundaki görüşmelerin kendilerine ait olduğunu doğruladılar.
- ARZU YILDIZ/ANKARA - Istanbul - TARAF