Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası vize çilesi bitmiyor. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Evgeniy Ivanov, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Rus vatandaşlarına çok girişli vize verilmesini en aza indirdiğini belirtirken, Ruslar için vize başvurularında istenen şartların yerine getirilemez olduğunu söyledi.
TASS haber ajansına konuşan Ivanov, Rus turistler için Avrupa ülkelerine giriş izni almanın neredeyse imkansız olduğuna dikkat çekerken, “Batı’da Rus turistlerin giriş koşulları o kadar katılaştırıldı ki Rus vatandaşları için Schengen vizesi almak neredeyse imkansız hale geldi. Bildiğiniz gibi şu anda Rus vatandaşlarının Letonya, Litvanya, Polonya, Finlandiya, Çekya ve Estonya’ya turistik amaçlı girişleri de yasaklandı” diye konuştu.
Gazetemru'nun haberine göre bazı AB ülkelerinin Ruslara vize vermeyi resmen reddetmemekle birlikte, açıkça imkansız koşullar ileri sürdüklerinin altını çizen Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, Batı ülkelerinin vize başvurularında özellikle vize ücretlerinin Batı bankaları aracılığıyla ödenmesi veya yabancı sigorta şirketinden sağlık sigortası poliçesinin ibraz edilmesini talep ettiğini aktardı.
Ivanov, “Bu şartlar, benzeri görülmemiş Batı yaptırımları bağlamında çok girişli vizelerin Ruslara verilmesini imkansız hale getirdi” ifadelerini kullandı.
Avrupa Birliği (AB) Ruslara vize vermeyi kolaylaştıran kuralları rafa kaldırırken, Birlik içinde vize vermeyi tümüyle durdurmayı uzun süredir savunan Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya, Schengen başvurularını almayı tamamen durdurdu.
AB, Rusya ile arasında Haziran 2007’den bu yana geçerli olan vize kolaylaştırma anlaşmasını 12 Eylül’den itibaren askıya aldığını duyurdu.
Öncülük edenler
Ukrayna’da askeri operasyonun başlamasını takiben üye ülkeler arasında farklı uygulamalar da görüldü.
Rusya karşıtlığı ile öne çıkan Çekya ve Polonya, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonu sonrasında Rus vatandaşlarına vize vermeyi durdurarak bu konuda öncülük etti.
Rusya karşıtı Estonya, Rus vatandaşlarına vize ve oturma izni vermeyi ağustos ayı içerisinde durdurdu.
Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu, Rus vatandaşların Estonya’ya gelmemesi önerisinde bulunarak, “Burada hoş karşılanmıyorsunuz.” ifadesini kullandı.
Estonya Başbakanı Kaja Kallas ise daha önce Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Avrupa’yı ziyaret etmek insani bir hak değil, bir ayrıcalıktır.” ifadesini kullanmıştı.
Rusya’nın diğer Avrupalı komşusu Letonya, uzun süre boyunca Rus turistlere AB çapında bir yasak getirilmesini destekledi ve ağustos başında süresiz bir zaman için vize verilmesini durdurdu.
Hollanda da Rusya’nın Amsterdam Büyükelçiliği çalışanlarını sınır dışı etmesinin ardından nisan ayında Ruslara kısa süreli vize vermeyi durdurdu.
Benzer karar temmuz başında Belçika’dan geldi. 1 Temmuz itibarıyla Belçika diğer vize türlerini vermeye devam etse de turist vizesi vermiyor.
AB’nin kararı sonrası
AB’nin vize kolaylığı anlaşmasını askıya alma konusunda uzlaşmasının ardından Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya yaptıkları ortak açıklamada, 19 Eylül itibarıyla Rus vatandaşlarına resmen vize vermeyi durdurduklarını duyurdu.
Rusya ile en büyük sınırı paylaşan Finlandiya ise AB’nin kararından sonra işlenen vize başvurularının sayısını yüzde 90 oranında azaltarak haftada 1000’den 100’e düşürdü.
Danimarka ve Fransa da AB’nin kararına uygun şekilde vize kolaylığı anlaşmasını askıya aldıklarını bildirdi.
Schengen vizesi vermeyi sürdüren İspanya, İtalya ve Fransa’nın konsolosluklarında vize kotalarının hızla tükendiğine dikkat çeken uzmanlar, Rusya Federasyonu’ndaki diplomatik personel sayısının azaltılmasının da durumu daha karmaşık hale getirdiğini ekliyor.
Uzmanların verilerine göre, Avrupa’ya turist akışı belirgin bir şekilde azalırken, Schengen vizesi başvurularında İtalya, İspanya ve Fransa en popüler AB destinasyonları olmaya devam ediyor.
O ülkeye gidecekler dikkat! Artık Schengen şart
Schengen vizesinde yeni dönem!
Avrupa Birliği'nden Schengen adımı
Estonya'dan Rusya vatandaşlarına Schengen yasağı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.